Koka karkasa māja

« previous entry | next entry »
Feb. 29., 2016 | 09:51 am
posted by: lmyth in pajautaa

Sveiki!

Būtu ļoti noderīgi, ja kādam cibiņam būtu tieša vai pastarpināta pieredze koka karkasu māju jomā - vai nu pats tādā dzīvo, vai kā citādi ir saskāries. Tīmeklī atradu vai nu vien reklāmrakstus vai visai pretrunīgus cālis un building forumu postus.

Apsveru domu par koka mājas iegādes - jau uzceltas vai arī likt uz neapbūvēta zemes gabala.
Mani dara bažīgu māju uzvedība Latvijas slapjajā un vidēji vēsajā klimatā - apkures sistēmas veids/efektivitāte; ventilācijas jautājums dēļ visai hermētiskās mājas uzbūves ar vienu vai divām plēvēm; vietējo koka māju celtnieku kvalitātes latiņa - kā saprotu šīs mājas daudz mazāk piedod kļūdas celtniecības procesā; skaņas izolācijas jautājums vairāku stāvu būvēm un to izturība (reiz kāds paziņa teicās, ka savā mājā otrajā stāvā klavieres baidoties likt smaguma dēļ);ēkas konstrukciju nobīdes normas (koka saraušanās un izplešanās) un jebkas cits, kas noteikti būtu ņemams vērā.


Paldies jau iepriekš!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {17}

ю

from: [info]ttp
date: Feb. 29., 2016 - 10:10 am
#

es līdz galam nesaprotu jautājumu - ir varbūt links uz jau gatavu piedāvājumu vai pats taisies to māju celt?
karkass ir viena lieta, bet visu pārējo mūsdienās var variēt līdz nebēdai. ja paziņa baidās likt klavieres otrā stāvā, tad laikam pats ir ko nolaidis greizi, izvēloties atbilstošus materiālus par tādām lietām nevajadzētu uztraukties.

pats dzīvoju 1930. gadā celtā koka mājā, kuru tagad palēnām pārtaisu

Atbildēt | Diskusija


Mazais meža dīvainītis ar sviesta burku rociņā

from: [info]savaadaisu
date: Feb. 29., 2016 - 10:15 am
#

Pag pag ... tev ta ir, visticamāk, tēsto guļbaļķu māja, bet te cilvēks prasa par karkasu māju. Tās vecās guļbaļķenes, ja labi uztur, kalpos vēl gadus 500, ko nevar zināt par modernajiem risinājumiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ю

from: [info]ttp
date: Feb. 29., 2016 - 10:26 am
#

princips jau ir līdzīgs - ir tēstie guļbaļķi bet ir slīdeņu lonstrukcija, kur vienkārši starp vertikaļajiem balstiem ir iepildītas sienas ar baļķiem.
patreiz taisu izbūvi esošajai ēkai uz koka karkasa principu, skatos piemēram šo: http://www.mansjumts.lv/prece.php?lang=lv&id=68&pid=166 un neko sliktu nesaskatu.


Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]amatieris
date: Feb. 29., 2016 - 10:26 am
#

30ajos diez vai cēla guļbūves masveidā, drīzāk stāvbūve.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]lmyth
date: Feb. 29., 2016 - 10:53 am
#

Es ne tik daudz orientējos uz "koka māju", bet karkasa-lego principa risinājumu. Pats gan es netaisos celt, bet apsveru iespēju izmantoto kādu no entajiem koka karkasu māju celtniecības kantoriem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ю

from: [info]ttp
date: Feb. 29., 2016 - 10:58 am
#

vēl varu ieteikt paskatīties uz kaņepju betonu, bet laikam cena vēljoprojām ir augsta

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]lmyth
date: Feb. 29., 2016 - 11:02 am
#

starp citu - kādu apkures sistēmu esi izvēlējies? Domāju - malkas apkure ar akumulāciju ir lēts variants - kas ir mans mērķis-, bet prasa līdzdalību katru dienu, automatizēts granulu katls jau liekas lietderīgāk un racionālāks risinājums, ja ņem vērā sava laika taupību. Slinkot gribas, bet iegūto laiku atvēlēt kurināšanai arī negribas.

Galu beigās kāds no ventilācijas un logu variantiem un ražotājiem būtu visoptimālākais, ir kā kafijas biezumos lūkoties.

Man ir sanācis dzīvē apskatīt mazāk par 10 gadiem vecu ēku, kur uz visiem koka pakešu logiem jau ir pelējums, ir bijušas problēmas ar otrā stāva konstrukciju, kas ieliecas utt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ю

from: [info]ttp
date: Feb. 29., 2016 - 11:08 am
#

par apkures sistēmu tieši daudz domājam - patreiz ir 2 krāsnis un plīts, bet tikko būs apdzīvojams otrs stāvs izskatās, ka jāliek malkas katls ar akumulāciju. tā kā mežs ir blakus, tad granulu katls atkrīt izmaksu dēļ. Bet draugi, kas tik bieži laukos neparādās, izvēlējās tieši automatizēto granulu katlu.

par logiem un ražotājiem var tiešām tikai zīlēt - vistrakākais, ka gribam atbalstīt vietējos, bet tie beigās visi izrādās ir aptaurēti, esmu tieši jauna logu meistara meklējumos. patreizējie pakešnieki ir ok, bet serviss un izpilde bija briesmīga - pašam vēl jāpārtaisa silikons ap paketēm.

galvenais ir racionāli un loģiski visam pieiet un uzraudzīt pamatīgi būvniecību.

Atbildēt | Iepriekšējais


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Feb. 29., 2016 - 11:18 am
#

Logi pelē, jo ēkā nav ventilācijas. Kādreiz ēkām bija dabīgā ventilācija, proti, gaisa pieplūde pa nehermētiskajiem logiem, noplūde caur ventilācijas šahtām.

Atbildēt | Iepriekšējais


Mazais meža dīvainītis ar sviesta burku rociņā

from: [info]savaadaisu
date: Feb. 29., 2016 - 10:19 am
#

Nē, nēesmu tādā bijis un neesmu interesējies ,bet ...
Cik esmu manījis tīmeklī un arī dzīvē redzējis kā tāda māja top, tad izskatās OK, protams, ja ražotājs nešmugulē.
Vienu tādu redzēju - rūpnīcā sataisa gatavus koka paneļus, tad atved uz klaci, kur bija jau gatavi pamati un kā lego sataisa to māju pa virsu. Kādos pāris mēnešos vai ātrāk uzmeistaroja.
Piemēram ASV tādas mājas vien ir, pa lielam. Ja reiz ntie miljoni tādās hatās var mitināties, tad kāpēc gan te nevarētu.

Atbildēt


from: [info]ll_
date: Feb. 29., 2016 - 10:23 am
#

par energoefektivitāti, ventilāciju, skaņas izolāciju un noturību - ja ceļ jaunu māju un ar labiem celtniekiem pēc pareiza projekta, var iegūt ļoti labu rezultātu, piemēram, šobrīd ļoti daudz pasīvās ēkas būvē tieši koka konstrukcijās, it īpaši tagad, kad arī latvijā ražo CLT paneļus(krusteniski līmētie koka).
ja doma iegādāties jau esošu ēku, tad ar zinošu ekspertu var izstaigāt un novērtēt un paredzēt, kur būs errori.
var arī apskatīt http://www.wwl.lv/ un nordichomes.lv, kas ir salīdzinoši drošs produkts.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]lmyth
date: Feb. 29., 2016 - 10:58 am
#

Ja projekts un celtnieku rokas un galvas ir adekvātas, tad visam vajadzētu būt ok, bet jautājums par celtnes ilgmūžību tāpat paliek aktuāls. Īsti 30 gadiem uzcelt māju nešķiet lietderīgi.

Un vēl kas būtiski šajā gadījumā - kuru no karkasu māju piedāvātājiem izvēlēties, lai māja tiktu adekvāti uzcelta. Kādu apkures sistēmu izvēlēties - malkas apkure ar akumulāciju ir lēts variants, bet prasa līdzdalību katru dienu, automatizēts granulu katls jau liekas lietderīgāk.
Galu beigās kāds no venitilācijas un logu variantiem un ražotājiem būtu visoptimālākais.
Jautājums, kādam, kurš pats sev ko tādu pircis vai citiem cēlis.

Man ir sanācis dzīvē apskatīt mazāk par 10 gadiem vecu ēku, kur uz visiem koka pakešu logiem jau ir pelējums, ir bijušas problēmas ar otrā stāva konstrukciju, kas ieliecas utt.

Atbildēt | Iepriekšējais


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Feb. 29., 2016 - 10:30 am
#

Klavieres 2. stāvā ir vienīgi un tikai konstrukciju aprēķins atbilstošām slodzēm, proti, nav būtiski no kāda materiāla ēka ir celta, būtiski ir konstrukciju nestspēja. Var būt dzelzsbetona pārsegums ar izliekumu 5cm bez visām klavierēm un var būt koka siju pārsegums, kas tur arī pustonnu vai vairāk uz m2.

Atbildēt


presiite

from: [info]presiite
date: Feb. 29., 2016 - 11:23 am
#

Manuprāt, saliekamās koka mājas reti kad Latvijā būs ekonomiski izdevīgs variants - lielākoties +/- kvalitatīvu ēku ražotāji strādā uz ārvalstu tirgu. Latvijā ir pietiekami lēts darba spēks, lai potenciālie ēku pircēji negribētu maksāt par ražošanas ceha izdevumiem. Cita lieta - tikt pie projektētājiem un celtniekiem, kas saprot, ko dara.
Par ilgmūžību - pareizi uzbūvētai (pietiekama konstrukciju nestspēja, korekti sienu un grīdu 'pīrāgi' utt) ēkai problēmām nevajadzētu būt.

Atbildēt


hilda

from: [info]hilda
date: Feb. 29., 2016 - 11:49 am
#

Esmu nobriedusi iegādāties šo ražotāju māju http://www.rememberbrothers.com/

Un tam par labu ir vesela gūzma argumentu - labā siltum/vēsum izolācija, bezplastmasas, bezputuplastu un bezplēvju konstrukcijas, jau gatavi tipveida projekti, kas atvieglo visu čakarēšanos ar būvvaldēm, labs mājas kalpošanas termiņš, labs izskats...utt, utjp.
Tiesa, vēl neesmu tādā dzīvojusi, tādēļ viedoklis, kas balstīts 30 gadu pieredzē, pagaidām nav.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]lmyth
date: Feb. 29., 2016 - 05:46 pm
#

ahā, skaidrs.
Ja nav noslēpums, kā tur ar cipariem sanāk - tie paši 600 par m2 par balto apdari vai vēl kādi mājas lapā neminēti izdevumi tomēr?
Tad jau arī pajautāšu, kādu apsildi ir plānots lietot un vai standart komplektācijā ietilpst 2 vai 3 pakešu koka logi.

Atbildēt | Iepriekšējais


sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Mar. 1., 2016 - 03:36 pm
#

Tūlīt-man šķiet nākamajā nedēļas nogalē būs izstāde "māja". Silti iesaku aiziet tur, parunāties. gan par apkurēm, gan koka mājām. savāksies gūzmu informācijas un vizītkaršu.

Atbildēt