pajautaa

Sabiedriskās organizācijas, biedrības, nodibinājumi

« previous entry | next entry »
Nov. 20., 2015 | 01:26 pm
posted by: sw in pajautaa

Varbūt kāds ir šito studējis un varētu man paskaidrot?

Cik rokos internetos par NVO Latvijā, atkal un atkal atrodu, ka "Latvijā ir divi sabiedrisko (nevalstisko) organizāciju veidi - biedrības un nodibinājumi". Savukārt, piemēram, Lursoft, nodala "sabiedriskās organizācijas", "biedrības" un "nodibinājumus". Kā īsti ir, sabiedriskās organizācijas ietver sevī biedrības un nodibinājumus vai tomēr tas ir pavisam kaut kas cits? Ir arī divi dažādi likumi, viens par sabiedriskajām organizācijām un otrs par biedrībām un nodbinājumiem, turklāt nevienā no abiem nav atsauces uz otrā likumā minētajām struktūrām.

Tātad sabiedriskās organizācijas = biedrības un nodbinājumi, vai tomēr ir atsevišķi sab. org., biedrības, nodibinājumi? "Man šķiet" atbilde šoreiz te nederēs, drīzāk ceru, ka varbūt kādam augstskolā vai darbā šis ir normāli skaidrots.

Upd. Atradu: http://www.ur.gov.lv/biedribas.html (pašā apakšā). Tiešām ir tā, ka "sabiedriskās organizācijas" ir pagātnes fenomens un tagad dzīvo tīri termina līmenī, mūsdienās viņas visas ir pārreģistrētas vai nu kā biedrības, vai nodibinājumi.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {6}

silent wings

from: [info]sw
date: Nov. 20., 2015 - 01:39 pm
#

Atbilde komentētajai, kas negrib rādīties :)
Jautājums NAV par sabiedriskā labuma org., bet par vienkārši "sabiedriskajām organizācijām". Vai tās ietver sevī biedrības un nodibinājumus, vai arī ir kaut kas pilnīgi atsevišķs. Jo Lursoft nodalījumus un divi pilnīgi atsevišķi likumi liek tā domāt.

Atbildēt | Diskusija


.

from: [info]aktrise
date: Nov. 20., 2015 - 03:15 pm
#

tāpēc arī izdzēsu, jo pārpratu jautājumu, bet pēc tam aizmirsu ierakstīt pareizo, lol. bet jebkurā gadījumā sabiedriskas organizācijas iekļauj tikai biedrības un nodibinājumus.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


silent wings

from: [info]sw
date: Nov. 20., 2015 - 03:23 pm
#

paldies, jā :)

Atbildēt | Iepriekšējais


hilda

from: [info]hilda
date: Nov. 20., 2015 - 02:00 pm
#

Uz šo brīdi Latvijā ir tikai divu veidu sabiedriskās organizācijas - biedrības un nodibinājumi. Ja valsts izdomās, ka Latvijā iespējams dibināt arī citādu veidu sabiedriskās organizācijas, tad tās, vienalga, vispirms regulēs likums par sabiedriskajām organizācijām un tikai pēc tam - specifiskais likums, kas paredzēts jaunajam S.O. veidam.

Tātad uz šo brīdi sabiedriskas organizācijas = biedrības un nodibinājumi. Tās pašas arī nevalstiskās organizācijas.

Tas, ko saka Lursofts, attiecas uz periodu no 1991.gada, kad bija pavisam citi sabiedrisko organizāciju veidi :)

Atbildēt | Diskusija


silent wings

from: [info]sw
date: Nov. 20., 2015 - 02:04 pm
#

Super, jau skaidrāk, paldies! Citādi internetos kaut kāda putra :/ Man arī radās aizdomas, ka jaucas pašreizējā sistēma ar pēdām no kaut kādas agrākas, atšķirīgas sistēmas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


hilda

from: [info]hilda
date: Nov. 20., 2015 - 02:12 pm
#

Lūdzu! :)

Atbildēt | Iepriekšējais