Izstāšanās no valsts

« previous entry | next entry »
Dec. 10., 2013 | 03:39 pm
posted by: po in pajautaa

Vai pastāv un vai/kur ir pieejama kaut cik kvalitatīva informācija no "lietotāja" jeb praktiskās puses (ne tik daudz no iekšienes, t.i., valsts statūtu (t.s. "likuma") perspektīvas) par atteikšanos no Latvijas Republikas pilsonības (un no saistībām ar attiecīgo korporāciju)?
Būtu derīgi palasīt citu cilvēku pieredzi un teoriju par korporāciju "pilsonis" tieši Latvijā (par Ziemeļameriku infas pietiek).

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {53}

from: [info]stateless
date: Dec. 11., 2013 - 04:39 am
#

Ja pieņem, ka valsts, ir organizācija, tad tās teritorija ir šīs valsts īpašums ar kuru tā var rīkoties pēc saviem ieskatiem, tai skaitā noteikt, kas drīkst izmantot šo īpašumu (iebraukt vai atrasties tās teritorijā), un kādas darbības viņam ir atļautas, piemēram, strādāt.
Dotajā situācijā vecāki tavā vietā ir pieņēmuši lēmumu tevi pieteikt organizācijā "Latvija", jo cilvēks nav spējīgs veikt šadus lēmumus patstāvīgi kopš dzimšanas, un pieņemts, ka viņa vietā to dara vecāki. (Vai vecāki var pieņemt šo lēmumu tavā vietā vai būtu jāgaida līdz tu pats esi spējīgs pieņemt šo lēmemu - var citreiz apspriest). Un organizācija ar lielāko prieku akceptēja tavu kandidatūru. Šo "līgumu" abas puses noslēdz brīvprātīgi, un abas puses uzņēmās pienākumus.
Tagad tu gribi izstāties no šīs organizācijas, bet turpināt ar viņu sadarboties (atrasties tās teritorijā). Tas ir iespējams, un šī kārtība ir noteikta šīs organizācijas noteikumos (kurus tu esi apņēmies ievērot, kad tu iestājies tajā): Pilsonības likuma Ceturtā nodaļas 23 pantā.
Vienīgais nosacījums - tev ir jāiestājās citā organizācijā, kas ir normāli pamatojama prasība: organizācijas biedri noteiktā kārtībā (demokrātija un likumi) ir noteikuši, ka viņas īpašumā (teritorijā) drīkst atrasties tikai šīs organizācijas biedri, noteiktu citu organizāciju biedri (organizācijas ar kurām ir noslēgts bezvīzu režīms), noteikti indivīdi (nepilsoņi, cilvēki, kas saņēmuši atļaujas (vīzas), bēgļi). Vai būtu jābūt iespējai izvēlēties atteikties no dalības šajā organizācijā, vienlaicīgi atsakoties lietot šīs organizācijas īpašumu (teritoriju), bez nosacījuma iestāties cita organizācijā - teorētiski jā, praktiski nē: pašlaik uz šīs planētas ir aptuveni 200 organizācijas, kas aizņem visu reāli apdzīvojamo platību, kas nozīmē, ka tu vienalga atradīsies teritorijā, kas pieder kādai no šīm organizācijām, un kurai ir tiesības noteikt, kas tur atrodas.

Juridiski, lai iegūtu "stateless" statusu, tev ir iespējas:
1) Panākt, ka LV tev atņem pilsonību: Pilsonības likuma 24. pants
2) Atteikties no LV pilsonības: Pilsonības likuma 23. pants Iegūt citas valsts pilsonību, no kuras var atteikties neigūstot vēl citas valsts pilsonību, atteikties no LV pilsonības un pēc tam atteikties no šīs valsts pilsonības. Piemēram, ASV.
3) Iegūt bēgļa statusu, kas nozīmē, ka jebkādas prasības no organizācijas "Latvija" tu vari ignorēt (pieņemot, ka patvērumu tu dabūsi citā organizācijā).
4) Pārvākties uz teritoriju, kas nepieder nevienai organizācijai, kas atkal ļaus tev ignorēt jebkādas prasības no organizācijas "Latvija"
5) Iesniegt pieteikumu LV noteiktajā kārtībā ar ieteikumu mainīt pilsonības likumu

Praktiski runājot - var izstāties no visām šāda veida organizācijām, bet tas sagādās daudz vairāk problēmas, jo neviena organizācija negrib ar tādiem ņemties:
Dzīves vieta - kāpēc, lai kāda organizācija ļautu tev dzīvot tās īpašumā, ja tu negribi ar viņu sadarboties vai par to maksāt?
Darbs - organizācija ir radīta to biedru interešu aizstāvēšanai - kāpēc, lai kāda gribētu lieku konkurenci tās biedriem?
Ceļošana - kāpēc, lai kāda organizācija tevi ielaistu savā teritorijā, ja ir risks, ka tu pārkāpsi tās likumus, un nevarēs no tevis tikt vaļā (nebūs uz kurieni tevi deportēt)
Nemaz nerunājot par praktiskām lietām, kā pieejai šīs organizācijas pakalpojumiem - izglītībai, medicīnai, sociālajiem pakalpojumiem, utt...
Aizdomājos - vai tev, kā stateless cilvēkam, būtu jābūt tiesībām izmantot organizācijas (valsts) resursus, lai nodzēstu ugunsgrēku tavā īpašumā?

Atbildēt | Diskusija


from: [info]stateless
date: Dec. 11., 2013 - 04:40 am
#

Izrādās ir komentāra garuma limits cibai, un šoreiz daudz rakstījās.

No analoģijām (pieņemot, ka valsts, likumi, utt. nepastāv) - tava ģimene (organizācija), kurai pieder īpašums.
Šai organizācijai ir tiesības noteikt, kas tajā var atrasties:
- Pilsoņi (ģimenes locekļi)
- Nepilsoņi/bēgļi (mājdzivnieki - viņi tur ir, bet viņiem nav nekādas iespējas kaut ko ietekmēt)
- Citu valstu pilsoņi (ciemiņi, kuriem tu vari noskaidrot identitāti - viņiem ir uzvārds, kas nozīmē, ka viņi pieder citai ģimenei, pie kuras tu vari aizsūtīt šo indivīdu, ja tev vairs negribas viņu savā īpašumā)

Jā, tu vari atļaut uzturēties savā īpašumā cilvēkam, kuram nav piederības citai ģimenei (nav uzvārda) - bet tas tev sagādā liekas problēmas - jāiepazīst cilvēks, lai zinātu vai tu viņam gribi uzticēt šo privilēģiju, jāuzņemās risks, ko tu darīsi ar viņu, ja viņš sāks katru dienu čurāt uz tava dīvāna? Sadosi pa muti vienreiz, otreiz, trešo reizi? Ja šis nelabojas - ko tālāk? Uz ielas izmest nevar, jo visapkārt tavam īpašumam ir kaimiņu īpašumi (nav starpvalstu zonas), uz viņa mājām (atpakaļ pie viņa ģimenes) aizsūtīt nevar, jo tādu nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]po
date: Dec. 11., 2013 - 04:46 am
#

kkā baigi feodāli

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]stateless
date: Dec. 11., 2013 - 05:06 am
#

Mēs vēljoprojām dzīvojam feodāli. Ja tev pieder īpašums, tad tā ir tikai ilūzija.
Tev viņš ir nodots uz laiku lietošanai, par ko tu esi uzņēmies pienākumus, kaut vai to pašu nekustamā īpašuma nodokli. Un jebkurā brīdi tev šo īpašumu legāli var atņemt, ja tas ir vajadzīgs valsts interesēm vai ja tu nepildi uzņemtās saistības.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]po
date: Dec. 11., 2013 - 02:37 pm
#

Vot, inčīgs points. Teiksim, štatos un Kanādā ir iespējams dzīvot kā brīvam cilvēkam - bez spaidiem sadarboties ar valsti. Iedomājos, ka varbūt feodālistiska ir tikai domāšana, bet reāli praksē iespējama arī izbazūnētā demokrātija/brīvība. Tā piespiedu piederība kādam vergturim ir tik pazemojoša, ka tas rada zināmas briesmas - ja cilvēks nevar būt brīvs, tad viņam vienā brīdī ir vieglāk to vadību nošaut, nekā ciest to pazemojumu, kas ir valsts attieksme pret iedzīvotāju. Nu, bet jāpačeko, kas tur un kā. Varbūt vnk jāiemācās "rakstīt vēstules", un lai viņi iet dirst ar savu vergturu sistēmu - ja grib sadartobies, lai ciena arī otru pusi.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]po
date: Dec. 11., 2013 - 04:48 am
#

ja nav noslēpums - kāpēc jauns jūzeris?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]stateless
date: Dec. 11., 2013 - 04:54 am
#

Tāpēc, ka mazliet dzēris, un cibiņiem ir gara atmiņa.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]stateless
date: Dec. 11., 2013 - 04:51 am
#

Nobeigumā jautājums - kādus plusus tu redzi šim statusam, kad tev nav nekādas pilsonības?

Es neredzu. Pilsonība tev dod daudz tiesības, kuras tu zaudē atsakoties no tās. Lielākā daļa no pienākumiem (nodokļi, sodi, kārtības ievērošana, utt) tev ir uzlikti neatkarīgi no pilsonības, bet gan jo tu atrodies LV teritorijā. Idejiski šie pienākumi ir tev uzlikti, lai aizstāvētu pārējo iedzīvotāju intereses.
Ja tev šie pienākumi nepatīk, tad tev ir iespējas: pārvākties uz citurieni, vai demokrātiski noteiktā kārtībā panākt izmaiņu likumos.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]po
date: Dec. 11., 2013 - 04:47 am
#

paldies par kvalitatīvo atbildi!

Atbildēt | Iepriekšējais