pajautaa

Nodokļi

« previous entry | next entry »
Jul. 1., 2010 | 08:15 am
posted by: panacea in pajautaa

Sveiki!

Ir tāda lieta, ka es šad tad patulkoju kādus tekstus vecās Eiropas valstīm. Neesmu reģistrējusies kā pašnodarbināta persona, PVN numurs nav, bet līdz šim nekādas problēmas nebija. Bet pēkšņi man te vien kompānija prasa, lai es iesniedzot savu VAT (kas laikam ir tas pats, kas PVN) numuru vai, ja man tāds nav, lai norādot Latvijas likumdošanā esošu likumu, kas apliecina, ka man to nevajag.

Vai kāds lūdzu varētu pastāstīt kā īsti ir - vai man obligāti tagad jāreģistrējas kā pašnodarbinātai personai vai arī tiešām ir kāds likums, kur noteikts, ka tas nav obligāti? Jāpiebilst, ka ienākumi parasti ir ļoti neregulāri un mazi. Un papildjautājums - ja man tomēr to VAT vajag, tad vai es viņam varu pieteikties fiziski neatrodoties Latvijā?

Liels paldies, ļoti gaidīšu atbildes!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {12}

Dūda

from: [info]zhagata
date: Jul. 1., 2010 - 04:25 pm
#

Ja nemaldos, tad PVN nevajag maksaat, kameer ienaakumi nepaarsniedz 10000Ls gadā.

Sameklē šo likumu un iesniedz šamiem.

Atbildēt | Diskusija


zimbabve

from: [info]zimbabve
date: Jul. 1., 2010 - 04:35 pm
#

+1

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Jul. 1., 2010 - 05:54 pm
#

Es skatījos VIDam mājaslapā un nevarēju atrast - pirksti pa līkiem. Varbūt ir kaut kur tas bargais likuma pants pie rokas?

Atbildēt | Iepriekšējais


Lacy F

from: [info]panacea
date: Jul. 1., 2010 - 06:32 pm
#

atradu pati, jēēē! un liels paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais


Dūda

from: [info]zhagata
date: Jul. 1., 2010 - 04:26 pm
#

To visu var atrast VID mājaslapā.

Atbildēt


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Jul. 1., 2010 - 04:54 pm
#

pašnodarbināta persona nav pvn maksātājs, kamēr nesasniedz jau minēto apgrozījumu. principā pietiek ar to, ka tev nav pvn maksātāja numura, jo tiklīdz tu sasniedz to apgrozījumu, vids ir klāt - tb tas nav brīvprātīgs pasākums. viņiem gan webā angliski ir baigi grūti kaut ko atrast sakarīgu, es saviem ārzemju klientiem pie nodokļu likmes maiņas dabūju tulkot vecos likumu pantus, jo angliski ir tikai īss pārstāsts par to, kā ir šobrīd un nekā par to, kā bij vakar, ej nu pierādi, ka tas nodoklis uz 26% tiešām ir pacelts tikai tagad un no 15% :)

Atbildēt | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Jul. 1., 2010 - 05:00 pm
#

taču iespējams, ka viņiem vajag, lai tu būtu oficiāls entitijs, tb pašnodarbināta persona, lai arī nemaksā pvn. jo pašnodarbināta persona var piestādīt oficiālu rēķinu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Jul. 1., 2010 - 05:56 pm
#

Hmm, nja, man te vēl viena cita firma tagad sāka uzbāzties ar Invoice numuru, kas laikam būtu kvīts kaut kāds mistiskais numurs, kas, protams, man arī nav :(

Bēēēt, ko es gribēju vaicāt - varbūt ir kaut kur pie rokas palicis tas likuma pants, kas nosaka, ka man nav kā PVN maksātājai jāreģistrējas? Es meklēju, bet pirksti par līkiem un nevaru atrast.

Es vispār nesaprotu, ko pēkšņi visi tā sāka par tiem PVN uztraukties - laikam dēļ tās pasaules krīzes sākuši bargāk nodokļus kontrolēt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Jul. 1., 2010 - 06:06 pm
#

lai tu varētu viņus invoisēt, tev jābūt pašnodarbinātai personai (vai sia, utt, vārdsakot legal entity)

reku tev vid pdfs par tax rates in latvia, tur ir arī par pvn, varbūt ar šo pietiek http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=8&id=2982&hl=2

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Jul. 1., 2010 - 06:31 pm
#

OOOO, lielais paldies! Es no Tevis norādītās adreses tālāk uzraku šādu infu (varbūt kaut kad noder):

Likums Par pievienotās vērtības nodokli, 3. pants Ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas un to reģistrācija, (5^3) punkts Fiziskās vai juridiskās personas un šādu personu ar līgumu vai norunu saistītas grupas vai to pārstāvji var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā un nemaksāt nodokli valsts budžetā, ja to veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 10 000 latu.

Atbildēt | Iepriekšējais


žurnāls

from: [info]the_bullet
date: Jul. 1., 2010 - 06:35 pm
#

http://www.ttc.lv/advantagecms/LV/tulkojumi/meklet_dokumentus.html?query=Value+Added+Tax+%28with+amendments+to+22.10.2009%29&Submit=Mekl%C4%93t&resultsPerPage=10

vajadzīgais dokuments ir Value Added Tax (with amendments to 22.10.2009) Tur gan nav pēdejie likuma grozījumi, tacu tas, kas Tev nepieciešams, tur ir.
Skaties zem section 3, (53)

"Natural persons or legal persons and groups of such persons bound by contract or agreement, or by representatives of such groups have the right not to register with the State Revenue Service Register of Value Added Tax Taxable Persons and pay tax into the State budget, if the total value of taxable supplies of goods and services provided has not exceeded 10 000 lats during the preceding 12 months."

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Jul. 1., 2010 - 06:42 pm
#

UUU, es nebiju uzrakusi anglisko versiju! Liels paldies !!!

Atbildēt | Iepriekšējais