pajautaa

Pašnodarbinātā statuss

« previous entry | next entry »
Apr. 23., 2010 | 11:40 am
posted by: flitta in pajautaa

Labdien. Man ir daži jautājumi par un ap pašnodarbinātā statusu.

1)Vai reģistrējoties kā pašnodarbinātajam ir iespējams iegūt kaut kādas sociālās garantijas no valsts, gadījumā, ja netiek sapelnīts iztikas minimums? Cik noprotu, bezdarbnieka pabalsts atkrīt, bet kā ar pārējām ofpcijām - valsts apmaksātiem kursiem kvalifikācijas celšanai, iespējai dabūt kaut kādas kompensācijas, t.i. - vai pēc tam var reģistrēties jel kādreiz par maznodrošināto, ja apstākļi piespiež?

2) kā ir ar māmiņu algu, ja strādā gan pamatdarbā, gan paralēli kā pašnodarbinātais vēl kaut kā mēģina kasīt naudu? No kā tiks aprēķināta māmiņas alga?

3)un visbeidzot - vai no tā statusa var atsacīties un kā? Jeb tas visu mūžu kā nolemtībā vilskies līdz?

Paldies par veltīto laiku jau iepriekš.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {36}

phoenix

from: [info]phoenix
date: Apr. 23., 2010 - 12:17 pm
#

Tu nejauc par to līdz gada beigām...?
ja arī turpmāk vairs nav šī peļņa, tad ir jāturpina nodot atskaites(!), kuras attiecīgi ir tukšas, nevis jāturpina maksāt šī naudas summa. Tā man ir konsultanti stāstījuši.
Ja tu esi pārleicināts par savu taisnību, man pilīgi gribas pazvanīt un noskadirot.

a par tiem 180Ls - vai tad nepaugstināja šo minimumu? Jeb šie 180 jau ir tie paaugstinātie?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Apr. 23., 2010 - 12:18 pm
#

es pārstāstīju to, ko man pirms pāris nedēļām skaidroja mana grāmatvede.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Apr. 23., 2010 - 12:22 pm
#

moška viņa jauc. Es esmu daudz neprecīzas/ paŗprastas informācijas saistībā ar sīem pašnodarbinātajiem dzirdējusi.
kaut vai mītu, ka, esot pašnodarbinātais, nevar būt bezdarbnieks un saņemt bezdarbnieka pabalstu. VAR. un kā vēl var, esmu dzīvs piemērs.
Ja būtu klausījusi visādus bezdarbnieku ispektorus un grāmatvežus, tad tagad sūkātu īkšķi :) Viņi paši ļoti daudz, ko jauc.

un par tiem sociālajiem pabalstiem un atskaitēm, esmu 99,99% parleicināta, ka man ir taisnība, esmu arī tiem likumiem urbusies cauri. Taga dman jāiet no PC nost, bet intereses un pārleicības pēc varētu atrast konkrētu pantu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Apr. 23., 2010 - 12:34 pm
#

tipa tu domā, ka "visādi grāmatveži" ir kaut kādi duraki vai nelieši, kuri nevis izmanto savas profesionālās spējas klientu labā, bet vienkārši kaut ko mudās?

Atbildēt | Iepriekšējais


watt

from: [info]watt
date: Apr. 23., 2010 - 01:08 pm
#

VID/VSAA var tev likt atmaksāt saņemto bezdarbnieka pabalstu. pašnodarbinātajiem likums aizliedz saņemt bezdarbnieka pabalstu.

http://www.likumi.lv/doc.php?id=14595
"Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", spēkā no [01.01.2010]

10.pants. Bezdarbnieka pabalsta izmaksas apturēšana un izbeigšana
2) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju, konstatē, ka persona nepamatoti saņem bezdarbnieka pabalstu, jo pabalsta saņemšanas laikā šai personai ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss;

16.pants. Nepamatoti izmaksāto bezdarbnieka pabalsta summu atgūšana
(3) Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra konstatē, ka personai bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā ir bijis vai ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss un līdz ar to šī persona nepamatoti saņēmusi bezdarbnieka pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pieņem lēmumu par šajā periodā pārmaksātās bezdarbnieka pabalsta summas atgūšanu, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par periodiem, kuros persona reģistrēta kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Apr. 23., 2010 - 01:38 pm
#

var likt, ja vajag
es neesmu tas gadījums,ja tu uz to tēmēji

bezdarbnieka pabalstu avr saņemt persona,ja viņa tajā brīdī ir arī pašnodarbinātā. atslēgas iemesls ir fakts, vai šī personai kā pāsnodarbina'tajai ir tik liela peļņa, lai viņai būtu jāmaksā soc. nodoklis. Ja peļņa nav tik liela, persona var būt pāsndoarbinātā un bezdarbnieks vienlaikus + saņemt visas bezdarbnieka fīčas un pabalstus. Un šo daudzi nezin.
tapat es varu būt uzņēmuma (pelnoša!) valdē. Te atkal nosacījums - man jābūt bezatalgojuma.

un šis lietas daudzi nodarbinātības inspektori nezin, un daudzus pasūta pupās. varbūt man no pašndoarbinātās ienāk mēnsī Ls 100, kauč 40Ls, bet ienāk. A nezinoši inspektori, šo iespēju cilvēkam vnk nogriež.

es šo jautājumu esmu ārtīgi izpētījusi, izzvanijusi un konsultējsuies visās sasitītajās instancēs: VID, NVA un VSAA.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Apr. 23., 2010 - 02:14 pm
#

man, tiklīdz es reģistrējos kā pašnodarbinātais, automātiski pārstāja maksāt bezdarbnieka pabalsta astīti 45 ls/mēn. kāpēc? tātad arī paši bezdarbnieku pabalsta maksātāji nezina to, ko zini tu?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Apr. 23., 2010 - 02:30 pm
#

bāc, tas nav viennocīmīgi.
1. es nezinu, kāda ir tava peļņa.
2. daudz kas tur ir atkarīgs no cilvēciskā faktora (jā, arī tur strādā nezinoši cilvēki, pati esmu saskārusies ar tādiem un skadirojusies, vilkdama likumus ārā)

pabalstu maksā VSAA, atsaucoties uz informāciju, ko dod NVA. VID (kurā tu reģistrējies) ar šīm abām instancēm konkrētā bezdarbnieka pabalsta gadījumā nav sakars.

Ja NVA esi pateikusi, ka esi tagad pašndoarbinātā un tur pretim ir nezinošs cilvēks, tad tev var apturēt pabalsta izmaksu, jā.

Ja Tu reģistrējies VID un ne NVA, ne VSAA par to neinformēji (kas tev arī nav jādara, jo tu esi TKAI reģistrējusies), bet tev pārstāja maksāt pabalstu, iesaku painteresēties par patiesajiem iemesliem.

VID, NVA un VSAA nav vienotas datubāzes. Līdz ar to, ja tu pieņēmi, ka, reģistrējoties VID, automātiski to redzēja NVA UN VSAA un apturēja tava pabalsta izmaksu, tu kļūdies.

Es par to tik pārleicināti runāju, jo es pati apzvanīju un personīgi runāju gan ar VID< VSAA uN NVA darbiniekiem šajā jautājumā un daudz un sīki izprasīju. Vēl apr būšanu kā SIA līdzīpašniekam un vēl... likumi mainās, daudzi ierēdņi netiek tam līdz. tā ir realita'te. Agrāk, piemeŗam,tiešām neavrēja būt uzņēmuma līdzīpašnieks un būt bezdarbnieks. tagad var.


Atbildēt | Iepriekšējais


cugu

from: [info]daarta
date: Apr. 23., 2010 - 08:22 pm
#

jāmaksā līdz gada beigām tikai tad, ja pārsniedz gada limitu.

Atbildēt | Iepriekšējais