pajautaa

Guļammaisi

« previous entry | next entry »
Mar. 17., 2009 | 09:57 am
posted by: brr in pajautaa

Kādi būtu galvenie knifi, kuri jāzin pērkot guļammaisu, lai pēc tam nav liekas mocības un nepārņem nožēlas sajūta?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {7}

déjà vecu

from: [info]dejavu
date: Mar. 17., 2009 - 10:23 am
#

Pērc tikai tos, kas ir sertificēti, piemēram ar CE sertifikātu, kas būtībā nozīmē to, ka ir skaidri saprotama testēšanas sistēma to temperatūru noteikšanai, pie kādām šis guļammaiss ir lietojams. Nesertificētiem ražotājs var sarakstīt sazin ko par tām temperatūrām.
Ja vien nevjag tiešām ekstra siltu guļammaisu, neiesaku pirkt ar dūnu pildījumu- piemēram, Latvijas mitrajos apstākļos dūnas ātri beidz pildīt savu funkciju- tās der tikai sausai videi.
Skaties, lai ir atsevisķs ap pleciem savelkams nodalījums ("kleitiņa") un galvas kapuce arī svarīga- ļoti daudz siltuma cilvēks atdod caur galvu.
Ja ir doma pasākumos doties divatā, tad forša funkcija ir iespēja salikt kopā 2 guļammaisus- divatā siltāk :) Bet jāskatās, cik labi viņi savietojas- vai kājgalī nepaliek caurums, kur caurvējam staigāt.
Forši, ja oderes audums ir pie miesas patīkams (ir gadījies, ka nav).
Un vispār, ja lietot vajag bieži, tad forša lieta ir speciālais guļammaisa paladziņš- pasargā guļammaisu no smērēšanās (guļammaisus praktiski nevar mazgāt, lai nesabojātu siltuma uzturēšanas īpašības) un var karstā laikā lietot arī atsevišķi.
No Latvijā nopērkamajiem man vislabāka pieredze ir ar Mammut guļammaisiem.

Atbildēt | Diskusija


brr

from: [info]brr
date: Mar. 17., 2009 - 11:37 am
#

Paldies par padomiem. Paspēju gan iegādāt bez tiem! Cerams, ka noderēs arī citiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Mar. 17., 2009 - 10:37 am
#

http://www.adventurerace.lv/?DocID=1195

Atbildēt


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Mar. 17., 2009 - 10:42 am
#

Vēl no savas puses varu piebilst - izvērtē apstākļus, kādos plāno guļammaisu pielietot, tb, kādā temperatūras diapazonā. Ja bieži lietosi vasarā, vajag skatīties, lai komforta temperatūras augšējā robeža ir pietiekama, citādi nelāgi svīdīsi. Lietojot siltā laikā, svarīgs ir arī iekšpuses materiāls - kokvilna būs patīkamāka, nekā poliesters, bet svērs vairāk, tā ka labāk tiešām nopirkt (vai pašam uzšūt) iekšējo paladziņu. Apakšējo robežu skaties komforta, nevis ekstrēma temperatūrai, jo komforta temperatūra ir tā, pie kuras var normāli gulēt, bet ekstrēma vienkārši nozīmē, ka pie šādas temperatūras guļammaisā nenosalsi (tas gan no individuālās salizturības arī atkarīgs).
Piekrītu par dūnām un sintētiku - dūnas ir foršas, dūnu guļammaisi ir mazi, silti un kompakti, bet pie samērcēšanās īpašības zaudē daudz ātrāk un atgūst grūtāk, nekā sintētika.
Jo guļammaiss būs mazāks un siltāks, jo dārgāks, tā ka pie savām finanšu iespējām vajadzēs izvērtēt, kas svarīgāks - siltums vai svars.

Atbildēt | Diskusija


brr

from: [info]brr
date: Mar. 17., 2009 - 11:37 am
#

Tencinu

Atbildēt | Iepriekšējais


sickboy

from: [info]sickboy
date: Mar. 17., 2009 - 10:53 am
#

peerc tikai tos, kuros var guleet.

Atbildēt


Zetinja Tresor

from: [info]zetinja
date: Mar. 17., 2009 - 11:55 am
#

Principā te jau visu uzrakstīja. Ja tu esi cilvēks, kas iet pārgājienos, tad ļoti svarīgs ir izmērs un svars. Ja finansiālie apstākļi atļauj, tad var padomāt pa diviem guļammaisiem pat - vienu vasarai, otru ziemai.

No pieredzes:
Ziemai man ir Ferrino Nightec 600 lite. Lielākoties visi ferrino guļammaisi ir savelkami kopā, vienīgi jāievēro labā/kreisā puse. Vienatnē ērti guļu ar šamo līdz -5 grādiem. Ja teltī ir vēl cilvēki, tad protams ir siltāk jebkurā gadījumā. Sintētika. pusotras sezonas laikā, pareizi glabājot nav zaudējis nevienu labo īpašību, ja neskaita noplēstu vienu cilpu, pārāk agresīvi pakojot.

Vasarai man ir Mammut kaut kāds, varētu būt kkas no Taiga sērijas. Var just, ka klasi augstāks pa ferrino, pakojas 3x mazāks un sver apm kilogramu vai pat mazāk. Ari glabāju nesapakotu, bet šamam tas nav Tik aktuāli. Sintētika.

Ļoti Svarīgi ir kā guļammaisu glabāt (visaktuālāk tas ir dūnām, sintētika ir pielaidīgāka) Guļammaisu glabājot sarullētu, viņam šķiedra saspiežas un vajag ilgāku laiku un rūpīgāku bužināšanu, lai tā atkal izplestos, sasūktos gaisu un būtu siltumizolējoša. Vislabāk ir šamo glabāt uz pakaramā, izkārtu, var ari izklātu uz skapja (zem gultas), vai ari nesapakotu vaļīgi saņurcītu vai sarullētu. Ja vietas ir pavisam maz un nav kur šamo karināt, (un guļammaiss ir sintētika) tad minimums reizi nedēļā vajag izpakot, uzbužināt un atstāt uz nakti viņu uz pakaramā. Ja glabā sarullētu, tad labāk darīties tā ari iepriekšējo nakti pirms došanās gulēt laukā, tad vakarā izklājot teltī, šams ātrāk piepūtīsies un labāk sildīs.

Atbildēt