linux FS

« previous entry | next entry »
Jan. 30., 2009 | 06:19 pm
posted by: santech in pajautaa

sveiki. linuxisti.
nezinu cik liela jēga linux kopienā ko jautāt. te tomēr vairāk tautas apgrozās.

tātad - jautājumi linuxistiem:
kādu failsistēmu lietojat ar kādu distribūciju [vai distributīvu? kā pareizāk? vai vnk - distra?]? kādu failsistēmu iesakāt lietot priekš slackware kā parastam jūzerim, kas pirms tam lietojis winXP? 12.2 tak bija jaunākais stabilais slaks, vai ne? ar 2.6 krneli? a jaunajā slakā tak bija kkāds vecāks kde. jo jaunais 2.4 tikai nesen iznācis.

cik es papētīju ko google atrada, tad reisfers itkā baigi slavēts, bet nav zināms cik stabils [nu tad i nafuj viņu tā slavē?] ja ne tad varētu ext3, jo ext2 skaitoties novecojis. un tas journaling laikam tā arī saucās - Journaling file system. jo journaling ir arī kā failsistēmas .. parametrs? iespēja?

un varbūt palīdzēsiet arī izšķirties par šādu lietu: lietot vienu partīciju pa visu hdd vai arī sadalīt tāpat kā kad lietoju windu - maza daļa sys un pārējais datu glabāšanai? un ja kāds tāarīdara tad - kuru failsistēmu uz kuras partīcijas?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {30}

barvins

from: [info]barvins
date: Jan. 30., 2009 - 07:55 pm
#

Ja vēlies lietot klasiskas vērtības - ext failsistēmu, tad nav jēgas čakarēties ar ext3, jo jau labu brītņu kā ir iznākusi ext4. XFS un JFS ir stabilas un ātras failsistēmas, (testos kopumā uzvedas nedaudz veiklāk, nekā ext3), bet reiserfs, kopš tās autors sēž cietumā, labāk neaiztikt. Normālās dzīves situācijās tāpat atšķirību starp šīm failsistēmām īpaši nemanīsi.
KDE 4.2 joprojām ir nestabils un iespējām apdalīts salīdzinājumā ar KDE 3.5 (nemaz nerunājot par to, ka nesmuks, neērts un haotisks, bet nesāksim jau svēto karu starp KDE un Gnome).
Ja esi iesācējs, ņem Ubuntu - nebūs daudz jāķēpājas, Ubuntu ir daudz lietotāju, kas nozīmē ka forumos viegli atrast risinājumus, ja rodas kādas problēmas. Ubuntu programmu atjauninājumi iznāk salīdzinoši bieži - nav ilgi jāgaida, kamēr kaut kādas programmas pēdējā versija parādās repozitorijos un ir uzinstalējama.
Ja vēlies seksu, ņem Gentoo - varēsi uzbūvēt sistēmu no pāšiem pamatiem tieši tā, kā tu gribi, pārkompilēt visus softus, lai tos optimizētu priekš sava procesora - procesa gaitā varēsi vairākas reizes nograut visu sistēmu un pēc tam salikt atpakaļ, kā rezultātā var iemācīties, kas tādam linuksam vēderā, un kā tas vispār strādā.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]koijots
date: Jan. 30., 2009 - 08:09 pm
#

Pēc paziņu pieredzes: "forumos viegli atrast risinājumus, ja rodas kādas iesācēju problēmas."

Man Mandriva daudz labāk par Ubuntu patīk, nekādu problēmu, forša lietošana, bez tam mandrivausers.org kopumā sēž zinošāki cilvēki.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


barvins

from: [info]barvins
date: Jan. 30., 2009 - 09:59 pm
#

Nu bet tāpēc jau es rakstu - "ja esi iesācējs, ņem Ubuntu":)
Anyway, nopietnu distribūciju ir pietiekami daudz, lai apmierinātu jebkuru gaumi un praktiskās vajadzības. Man ar Mandrivu ir bijusi gan pozitīva pieredze (ielādējoties ar LiveCD un izmakšķerējot datus no pusmiruša cietā diska), gan pietiekoši daudz arī negatīvas pieredzes (piemēram, programmu nosaukumi, kas redzami iekš menu, ir neaprakstoši, saprotami tikai cilvēkam, kas pirms tam jau zina, ko kura programma dara; KDE nespēj korekti atvērt tīkla figņas, kas atrastas caur avahi; salauzta hosta vārda ierakstīšana, ko lietot ar DHCP, lai, saņemot IP adresi, DNS serverī ierakstītu datora vārdu un datoru tīklā varētu atrast pēc nosaukuma), tāpēc šo distribūciju īpaši necenšos reklamēt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]koijots
date: Jan. 30., 2009 - 10:15 pm
#

Ai, tā jau pārsvarā ar visām distrām - pozitīva un negatīva pieredze.
Man uz laptop joprojām stāv 2007.gada pavasara Mandriva, jo vienkārši neredzu jēgu neko mainīt - priekš manis viss strādā.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]santech
date: Jan. 30., 2009 - 11:34 pm
#

par to ext4 - man jau tas tur instalācijas dvd vai cd piedāvā tikai ext2 un ext3. man liekas ka ext4 nepiedāvāja. tad kad instalē. moka pati slakas distra maita veca un moka jaunajā nākamajā būs arī ext4. un jā - par reisferu jā - novāca sievu duriks. nez par ko. laikam uzlēja kafiju zu laptopa kad failsistēmas pēdējā gala versija bija uzdrukāta ;-]]]]]] neesmu nemaz skatījies par ko-tikai zinu ka novāca.
nu jā un to kde4.2 tāpat nemācētu laikam tolkam uzlikt kaut arī kkādus instalācijas failus savilkos. par pārējo neko - slaka patīk un viss. laikam tikai psihoterapets pateiktu kāpēc esmu tā uzsēdies ;-]
bet paldies Tev un pārējiem - lietošu ext3 un partīcijošu disku

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


barvins

from: [info]barvins
date: Jan. 31., 2009 - 11:33 am
#

ext4 ir svaigi iznākusi, paies laiks, kamēr distribūcijās parādīsies. Kad parādīsies, varēsi ext3 failsistēmu apgreidot par ext4.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]santech
date: Feb. 1., 2009 - 08:42 pm
#

nezaudējot un nepārnesot datus?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]santech
date: Feb. 2., 2009 - 10:43 pm
#

kruta
paldies

Atbildēt | Iepriekšējais