pajautaa

We're all gonna die

« previous entry | next entry »
Jan. 27., 2008 | 11:04 pm
posted by: panacea in pajautaa

Ievadam: es tātad paņēmu mācīties kursu Svētā Zeme: Daba un Reliģija. Viss čoini, bet es sāku lasīt obligāto mācību grāmatu un ievadā tas autors pasludina, ka uz zemes ir krīze, ka viss ir piesārņots un ka mēs visi mirsim. Apmēram tā. Abet es kā par nelaimi esmu gadījusies ārkārtīgi skeptiska pret visu šito globālo krīzi. Nu, piemēram, tas autōrs raksta, ka sakarā ar cilvēku postošo rīcību notiek klimata pārmaiņas (es domāju, ka tas ir dabīgs process), ir toksiskais piesārņojums (ok, tam es piekrītu), zemes zaudēšana (ja?), sugu izzušana (nu jā, bet tā tas notiek evolucionāri), pirmatnējā daba un cilvēki ir kaput (maksa par komfortu), pārāk liels patēriņš (nu laikam jau ir, jā) un gēnu inženierija (nu bet nav nekādu pārliecinošu materiālu ne par, ne pret).

Līdz ar to man rodas 2-daļīgs jautājums:

1. A kā jums liekas - mēs, cilvēki, visu šobrīd laižam pilnīgā dimbā un jūs pilnīgi piekrītat autora bažām?

2. Ja tiešām tā ir, varat man iedot kādus materiālus vai pastāstīt, teiksim, kas notiek latvijā (oh, es gluži kā domburs), kas spētu mani pārliecināt? Nu, es zinu, ka meksikā it kā bērni dzimst bez smadzenēm, koraļļu rifi izzūd karību jūrā un tādas lietas, bet kā saka - kamēr neredzu, tikmēr neticu. PETAi es neticu un tam ka latvijā vairs nav ziema manuprāt nav saistāms ar globālo sasilšanu.

Paldies !
Tags:

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {13}

Labdien, es esmu Jeberjūdijs Ibkiss no Ibsvičas

from: [info]goo
date: Jan. 28., 2008 - 08:43 am
#

1) uz zemes tagad ir n-reizes vairāk sugu kā jebkad iepriekš.
2) klimata pārmaiņas ir dabīgs process.
3) visos laikos ir bijuši visādi tamlīdzīgi gudrinieki, vienkārši ir cilvēki, kas savādāk sev uzmanību nespēj pievērst
4) un vispār cilvēki domā, ka ir baigais visuma centrs, gudrāki par visiem un ir tik nozīmīgi, ka ir spējīgi kaut ko tur izsaukt.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Jan. 28., 2008 - 08:54 am
#

tencinu!

a ir kāds links par tām daudzajām sugām?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Labdien, es esmu Jeberjūdijs Ibkiss no Ibsvičas

from: [info]goo
date: Jan. 28., 2008 - 09:42 am
#

nu tā ir evolūcijas teorija. pirmajā lekcijā par šo tēmu parasti stāsta.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Jan. 28., 2008 - 10:03 am
#

es evolūciju neesmu mācījusies, neko par to nezinu. nu labi, šo to zinu, bet, acīmredzot, ne pietiekoši daudz :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Mirkli, tu esi skaists!  Jel kavējies!

from: [info]maruta
date: Jan. 28., 2008 - 12:22 pm
#

gan jau ka visādi mikrobi u.tml sugas

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]po
date: Jan. 28., 2008 - 09:47 am
#

Planēta jau kaut kādā galā tiks. Za to cilvēki izsprāgs. Zaudēs imunitāti pret nāvi.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Jan. 28., 2008 - 10:01 am
#

vo vo, man jau ar tā liekās. lielākais posts (cik nu posts), ko cilvēki zemei nodarīs būs, ka paši sevi iznīcinās. un man te viens envairomentālists no klases paskaidroja, ka envairomentālistu paradīze ir daba bez cilvēkiem (?), tad jau kā reizi būs tieši laikā, tad jau uz to jātiecās, ne?

Atbildēt | Iepriekšējais


mezzanine

from: [info]mezzanine
date: Jan. 28., 2008 - 11:33 am
#

Manas domas šādas:

cilvēki taisa bardaku! pēc ZTR (Zinātniski Tehniskās Revolūcijas) pasaule ir iemācījusies "no kokosrieksta uztaisīt spridzekli", resp., no dažādām jaunām un vecām izejvielām ražot arvien jaunas vielas un lietas, kā rezultātā reāls drauds ir atkritumi. (Tas ir, skatoties uz laiku, kad cilvēki skraidīja ādas panckās ar nūju rokās, jo to jautājumu jāskata plašā kontekstā.) Tātad - rodas viskautkas, kas nav bijis, un tagad cilvēki sāk aptvert, ka jāmāk ne tikai ražot, bet arī pēc tam likvidēt atkritumus.

Piekusa roka. Bet nu jā, manuprāt, sasilšana un sugas nav nekas TĀDS. :)

Atbildēt | Diskusija


mezzanine

from: [info]mezzanine
date: Jan. 28., 2008 - 11:34 am
#

Tikko izlasīju, ko uzrakstīju. Johaidī, man baigi nesakarīgi ir sanācis. Bet ceru, ka sapratāt pareizi!

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]mikstmiesis
date: Jan. 28., 2008 - 11:38 am
#

viena no lietām, ko māca pamatskolā, ir tā, ka mēs dzīvojam Kainozoja beigās. mainoties iepriekšējām ērām arī klimats mainījās. kāpēc lai tagad būtu citādāk? tikai tāpēc, ka cilvēks sevi uzskata par tik krutu, lai ietekmētu globālus procesus? nē! cilvēks ir pārāk tizls radījums, lai ko tādu spētu. Tad jau drīzāk bebram ietekme uz globāliem procesiem ir lielāka (šis dzīvnieks tā pat kā cilvēks pārveido dabisko vidi par sev dzīvošanai piemērotāku).

jā cilvēks ir izraisījis dažu sugu izmiršanu. dažu sugu izmiršanu veicina (kaut vai to pašu ziemeļu pērļgliemeni Margaritifera margaritifera, bet šī suga ir sena un tai ir pienācis novecošanas periods, kas beigsies ar sugas bojā eju; cilvēks ar savu pērļu ieguvi ir šo procesu paātrinājis, nevis izraisījis).

utt.

Atbildēt


from: [info]aluka
date: Jan. 28., 2008 - 04:33 pm
#

Tā kā visi domā, ka gals klāt, sāks izmantot vēja, saules u.t.t. enerģiju vairāk, tā kļūs tradicionāla. Uz Zemes paliks siltāk, tādēļ mazāk visādu sūdu ies atmosfērā no kurināšanas.

No globālās sasilšanas vairs nav, kur sprukt.

Cilvēks gan skaitās baigi krutais, bet tomēr arī tikai suga. Un dzīvnieki zūd aiz sugu mijiedarbības (ne tikai, protams, bet jā.). Ta kā tas nav nekas ārkārtējs un, ja ne mēs, tad evolūcija vai citas sugas ar laiku būtu viņus nobeigušas.

Apkārtējā vide-cilvēks pats sapisis, pats tīrīs, kad vairs nebūs, kur dzīvot, nevis bēgs uz kādu citu planētu un piedirsīs tāpat. Cilvēks ir piesaistīts Zemei, galu galā. Nevarēs dzīvot citur, nīkuļos, pat ja it kā atbilstoša vieta atradīsies.

Gēnu inženērija: dzīvnieki-kropļi, kas nekad nestāvēs klāt īstiem dzīvniekiem.
Cilvēku orgāni-lai jau audzē, izklausās super.


Tikai mans viedoklis, neko vairāk nevaru piedāvāt.

Bet, ja vēlies, vienmēr var palasīties kādus Ala Gõra izsaucienus.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]aluka
date: Jan. 28., 2008 - 04:36 pm
#

Un, ja cilvēki vietām mirst ārā, varbūt tā tam arī jābūt-evolūcija or whatever.

Būs mazāk cilvēku-būs mājīgāk XD.

Atbildēt | Iepriekšējais


izkapts

from: [info]izkapts
date: Jan. 30., 2008 - 01:30 am
#

Tad, nu, te ir mans viedoklis, kas tāpat kā visi pārējie nesniedz absolūtu patiesību, tikai skatījuma veidu.
1.Cilvēce lēnām sāk pārapdzīvot šo planētu, manuprāt. Evolūcijas teorija liecina, ka, līdzko suga pārapdzīvo ekosistēmu, kas šajā gadījumā ir planēta, tajā sāk attīstīties pašiznīcināšanās mehānismi - bari sāk dalīties savstarpēji naidīgos grupējumos, kari, stress, šajā gadījumā arī urbanizācija utt Tas viss notiek, lai, samazinot sugas īpatņu skaitu, tai pietiktu resursu. Protams, cilvēku skaits pieaug, nevis dilst, tas nozīmē, ka pagaidām viss ir čikiniekā, sāk trūkt tikai dzīvībai maznozīmīgi resursi kā nafta. Taču, ja pavēro, kā pieaug cilvēku skaits, ir skaidrs, ka, ja tā turpināsies, labi nebūs. Bet visticamāk, nu, tik ļoti drīz tas nenotiks. Tātad pirms apmēram 1000 gadiem cilvēku skaits bija dažus simtus (??noteikti kaut kur internetā ir precīzs skaitlis) reižu mazāks nekā tagad, vēl pirms 1000 gadiem attiecība apmēram tāda pati, ja salīdzina ar pagājušās tūkstošgades sākumu. Īsi sakot, planēta nepalielinās, bet cilvēku skaits gan. Protams, cilvēkiem ir tendence pārspīlēt savu nozīmību, bet, ja ir milzīga cilvēku masa, tā var arī daudz izdarīt.

2. Latvijā forši - runā, ka esot demogrāfiskā krīze. No otras puses - kā būtu, ja Latvijas teritorijā pēc 1000 gadiem būtu 2'500'000'000 īpatņu? Nebūtu forši, vai ne? Vairojieties Latvijai! Es esmu skeptiska, visticamāk, nekas tāds nenotiks, pašiznīcināšanās mehānismi sāks attīstīties ātrāk vai arī būs baigais bardaks ar valstu teritorijām. Krievijā un Amerikas kontinentos vēl gan ir daudz neskartu vietu, kur mitināties, lielā daļā teritoriju arī patīkams klimats. ;) Mazajās ekosistēmas - salās, piemēram, īpatņu skaits nepiedzīvos lielu pieaugumu. (Ā, interesanti ir papētīt Lieldienu salu vēsturi, tur smuki atspoguļojas tas pašiznīcināšanās mehānisms.)

Un par klimatu atsevišķi - par to nav jāiespringst, arī Viduslaikos bija klimata maiņas, kas satrauca cilvēkus, domājams, arī vēl senāk. Es neprotu zinātniski to izskaidrot, bet noteikti ir kāds, kas prot pasniegt ticamus, saprotamus iemeslus šīm maiņām.

Atbildēt