pajautaa

Stenografēšana

« previous entry | next entry »
Feb. 3., 2023 | 12:56 pm
posted by: aai in pajautaa

Ahoi,
Gluži par klasisko stenografēšana ne, bet par visādiem meeting notes/minutes utt., ar ko sanāk saskarties profesionāli - ir kādi ieteikumu, kā to visu uzlabot? Kādi online/klātienes kursi, kkādi citi know-how resursi ar padomiem?

Man it kā ir labs rokraksts (ko citi teikuši), bet paša piefiksētās meeting minutes (ko rakstu ar roku un tam dodu priekšroku), kas ātrumā rakstītas un ar saīsinājumiem, pēc 10min kļūst par ārsta izrakstītu recepti, kad pats jau vairs skuju nevaru izpīpēt, kas uzrakstīts, lai pārnestu digitāli.

Ieteikumi, padomi utt.? Nu, viens ir nominēt kādu citu, lai nav tā, ka viens gan vada/runā, un arī cenšas kko pierakstīt, bet tas ne vienmēr ir iespējams.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {12}

Nezāles neiznīkst

Offt

from: [info]jan09
date: Feb. 3., 2023 - 01:12 pm
#

Nav pieredzes, bet, vai runas atpazīšana un sekojošs transcripts nav opcija? Teams mītiņiem, vismaz angliski, opcija strādā labi.

Atbildēt | Diskusija


aai

Re: Offt

from: [info]aai
date: Feb. 3., 2023 - 01:24 pm
#

Hmm. Jāpaskatās, bet nereti tās vēl joprojām ir klātienes sapulces ar'.

Atbildēt | Iepriekšējais


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Feb. 3., 2023 - 01:27 pm
#

3 varianti:

1. mācēt pierakstīt tikai svarīgo, lai sanāk 1-2 teikumi uz katru sanāksmes punktu.

to tad var darīt atklāti uzreiz uz datora un atkārtot arī dalībniekiem, lai visi ir tēmā

pamatā tas strādā tur, kur ir action punkti

2. dabūt protokolētaju, kas to darīs, jā.

3. ierakstīt sanāksmes audio un pēc tam meeting notes no tā

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Feb. 3., 2023 - 02:21 pm
#

Paldies. Jā, ir tikai kkāda tāda, kur vairāk action points un mazāk, kas runāts, tad pietiek ar 2 teikumiem par katru punktu, bet, ja ir kkas external un svarīgi atzīmēt, ka kāds teica/apgalvoja/informēja par X, Y vai Z, tad ir vēlme to visu piefiksēt, lai nav "neatceros, ka kko tādu esmu teicis(-kusi)".

Es laikam vairāk arī par tips n tricks, kā to darīt, ja tomēr turpina ar roku. Nu, ka katram cilvēkam/dalībniekam piešķir vārda pirmo burto, ko lieto pierakstot, vai ka ir labi simboli vai kā, kas aizstāj vārdus vai vārdu kopas utt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Feb. 3., 2023 - 02:59 pm
#

Simboli vai vārdi jau nāk no paša pieredzes un domāšanas. piemēram, mani ģeometrijas pieraksti bija tīri vizuāli un pārklājās ar, hmm, kā to pareizi sauc, nomenklatūru(?), tur... trīsstūris bija △ABC, leņķis, protams, bija

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Feb. 3., 2023 - 03:00 pm
#

piemēram <B un kaut kādi manis paša saīsinājumi tipa, "D:" kā "Dots", "A:" "Aprēķināt:"utt.

Bet šādi simboli veidojas jau paša prātā vairāk un no tiem ir jēga tikai tad, ja tie atkārtojas no sapulces uz sapulci.

Var vnk padomāt, kā ar pāris līnijām fiksi uzzīmēt kādu konceptu un tad sākt to zīmēt katrā sapulcē.

Atbildēt | Iepriekšējais


restart

from: [info]restart
date: Feb. 3., 2023 - 01:57 pm
#

Rakstīt tomēr piezīmes ar datoru,ja iespējams.
Ja viss kļūst par recepti pēc 10 min, tad mēģināt jau pēc 9 min tās piezīmes pārrakstīt normālos vārdos un teikumos - ja piezīmes bija veiktas ar datoru, tad te arī aizies mazāk laika.
Sanāksmes beigās ieteicams nolasīt sarakstu, par ko esiet vienojušies, vai ko nolēmuši - nevis, lai visus sabiedētu, bet lai pārliecinātos, ka nekas nav aizmirsts.
Visbeidzot ēpasts kolēģiem un/vai sapulces dalībniekiem pārlasīt sapulcē atzīmētos punktus un papildināt, ja nepieciešams.
Pret sanāksmes audio ierakstu tomēr attiecos skeptiski, jo atkārtota klausīšanās tērē nekrietni daudz laika. Pat ja to transkriptē kāda programma uz tekstu, gala rezultāts visdrīzāk nebūs tik kvalitatīvs, lai ar to varētu ātri un ērti strādāt.

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Feb. 3., 2023 - 02:14 pm
#

Paldies. Jā, tas viss tiek darīts un tieši tā, kā aprakstīts - vien tas, ka "ko vienojušies/nav aizmirsts" un "izsūtīt, lai pārlasa un papildina" ir kā viens solis, kad jau paša rokas pieraksti ir pārnesti digitāli. Un arī cenšos to visu darīt UZREIZ pēc sapulces utt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


restart

from: [info]restart
date: Feb. 3., 2023 - 02:26 pm
#

Ir jau arī liela starpība, cik atsaucīgi vai piekasīgi cilvēki piedalās, vai izrunātās tēmas rakstītājam ir gana interesantas vai vismaz saprotamas, pārrunāto jautājumu skaits utt. Tur varētu būt atšķirīgs optimālo pieeju komplekts.
Vēl esmu redzējis, ka to, par ko vienojas sanāksmē, fiksē uzreiz attiecīgajā sistēmā vai vismaz e-pastā, ko visiem rāda uz projektora. Tas varbūt prasa mazlietiņ vairāk laika no iesaistītajiem, kamēr vadītājs visu vajadzīgo pareizi saraksta, bet man šķiet, ka kopumā tas tomēr ir laiku visvairāk taupošais veids.

Atbildēt | Iepriekšējais


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Feb. 3., 2023 - 06:13 pm
#

neredzu nevienu iemeslu rakstīt minutes ar roku

Atbildēt


anta

from: [info]softdb
date: Feb. 3., 2023 - 11:10 pm
#

Man mēdz būt situācijas, kur vajag ātri pierakstīt diktētus tekstus - tam izmantoju Notepad datorā un drukāju neskatoties un neņemot vērā diakritiskās zīmes, kļūdas vai pieturzīmes. Pēc tam teksts, protams, jāpārlabo, bet lielāka iespēja atšifrēt, nekā ārsta receptes. Man arī ar datoru rakstās ātrāk kā ar roku, plus roka nogurst rokrakstā. It īpaši ja pēc tam tāpat jādigitalizē, tad varbūt ir vērts piešauties drukāšanai, ja vide un nozare ļauj? Kā papildvariantu esošajai kārtībai redzu ierakstīt sapulci audio, lai pēc tam var sameklēt konkrēti tās vietas, ko nekādi nesanāk iztulkot no pierakstiem.

Atbildēt


Dūda

from: [info]zhagata
date: Feb. 4., 2023 - 03:34 pm
#

Ja baigi gribas ar roku, ne datorā, kā te citi min, tad vismaz neizmantot papīru, bet planšeti un kādu no aplikācijām priekš piezīmēm, piem. Onenote.

Atbildēt