pajautaa

Dzimumu līdztiesība izglītībā

« previous entry | next entry »
Jan. 12., 2019 | 06:43 pm
posted by: panacea in pajautaa

Skatos BBC raidījumu Back in Time for School, kur rāda, kā bērni mācījās Lielbritānijā 20. gs. Mani pārsteidza, ka līdz 2. pasaules karam meitenēm un zēniem dažus priekšmetus mācīja atsevišķi - tad, kad zēniem mācīja zinātni (ķīmiju, fiziku utml), meitenēm mācīja izšūšanu un mothercraft. Pēc 1. pasaules kara, lai izskaustu sievietes no amatiem, precētām sievietēm pat aizliedza būt par skolotājām. Man radās jautājums - vai Latvijā arī bija līdzīgi?

Es atradu šo aprakstu par LV sieviešu izglītību tajā laikā: http://www.lza.lv/LZA_VestisA/71_2/2_Ilgars_Grosvalds.pdf un no turienes redzams, ka pirmās brīvvalsts laikā meitenes skolojās pat vairāk nekā zēni, bet es īsti neatradu, ko skolēniem mācīja un vai mācīja līdzīgi, kā UK. Varbūt kāds ir apgaismotāks šajā jautājumā?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {6}

lavendera

from: [info]lavendera
date: Jan. 12., 2019 - 07:01 pm
#

Īrijā 60. gados precētām sievietēm bija aizliegts strādāt, lai katrā ģimenē būtu viens pelnītājs (esot bijis liels bezdarbs un šitā centās uzturēt sociālo taisnīgumu).

Atbildēt


iokaste

from: [info]iokaste
date: Jan. 12., 2019 - 07:19 pm
#

BBC arī stāstīja, ka vācieši polijā 1939. gadā nošāvuši visus inteliģentus un visu aristokrātiju.
Nevajag jau visam ticēt.

Atbildēt


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Jan. 12., 2019 - 08:28 pm
#

Ja pareizi atceros no vecmāmiņu dzīvesstāstiem un literatūras, tad pastāvēja atsevišķas ģimnāzijas zēniem un meitenēm, arī mācību saturs noteikti bija atšķirīgs (lai gan tas bija atšķirīgs arī "pa līmeņiem", tāpat kā mūsdienās arodskolas, vidusskolas un specializētās vidusskolas vai ģimnāzijas, kas pamatīgāk dresē kādu nozari.

Atbildēt


kihelkonna

from: [info]kihelkonna
date: Jan. 13., 2019 - 12:08 pm
#

nesen lasiiju Blaumana biograafiju. vins bija ticis meitenju skolaa, jo vieteejaa drauzdes skola (nezinu, vai kopdzimumu) bija sliktaa staavoklii. skolaa daudz maaciija izsuusanu, un Blaumanim taa patika, un vins veelaak ar to aizraavaas. skolaa bija triis zeeni. zeenus uzneema, ja vini loti labi uzvedaas.

vareetu buut ap 1870.

Atbildēt | Diskusija


kihelkonna

from: [info]kihelkonna
date: Jan. 13., 2019 - 12:11 pm
#

veel atceros teeva staastus tuuliit peec kara. kaa vins ar braaliem un maasu gaaja uz skolu. pagastu pamatskolas bija kopaa.

Atbildēt | Iepriekšējais


snark

from: [info]snark
date: Jan. 14., 2019 - 10:09 am
#

Ja neesmu sajaucis, Inetas Lipšas "Seksualitāte un sociālā kontrole Latvijā 1914-1939" bija minēts, ka arī LV pēc WW1 bija centieni ierobežot sieviešu nodarbinātību valsts pārvaldē un arī sabiedriskajā sektorā.

Atbildēt