pajautaa

Pārvākties uz citu valsti ES

« previous entry | next entry »
Feb. 26., 2017 | 01:55 pm
posted by: pogagaa in pajautaa

Noteikti neesmu ne pirmā, ne vienigā, kam ienācis prātā pārvākties uz citām zemēm. Internets man piedāvā tikai šausmu stāstus, kā tad nu tur īsti ir, bet tas, ko es meklēju, ir jauki sastrukturēta informācija, varbūt pat kāds likumiņš par to, kas tad īsti jādara dokumentu ziņā.

Pārvācos uz Vāciju, bet neticu, ka Latvijā nekur nav jāierakstās, jāpierakstās, varbut kādam kāds aizbraukšanas nodoklītis jāiemaksā :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {12}

*Zeltene*

from: [info]coletya
date: Feb. 26., 2017 - 12:05 pm
#

Nezz, nekur neesmu rakstijusies vai maksajusi

Atbildēt


Zum

from: [info]zum
date: Feb. 26., 2017 - 12:12 pm
#

Latvijā nav nekur jāierakstās, jāpierakstās un jānomaksā (par to jāiemaksā gan būtu labi, ierosini Saiemā). Ja nu vienīgi EVAK karte, kas ir par velti. Es izdeklarējos, bet pēc gadiem. Tagad saņemu savus nodokļu rēķinus uz Vācijas adresi. Vācijā gan jādeklarē dzīvesvieta, jāatver bankas konts, jānokārto veselības apdrošināšana. Pamatā šie trīs punkti. Autiņa pārreģistrēšana, ja ir autiņš, bērnu nauda, ja ir bērni.

Atbildēt


Skuķis

from: [info]izdziivotaaja
date: Feb. 26., 2017 - 12:27 pm
#

Man tāpat. Pirms pārcēlos uz Norvēģiju, LV uztaisīju EVAK karti un dokumentu kārtošana tikai uz vietas sākās saistībā ar uzturēšanās atļauju, deklarēšanos utt, kas jau augstāk komentārā pieminēts

Atbildēt


jauna un kaislīga

from: [info]nrk
date: Feb. 26., 2017 - 12:41 pm
#

Ar EVAK gan nav tik vienkārši - tā ir domāta īslaicīgam veselības segumam, ceļošanai. Dzīvojot pastāvīgi, jāiekļaujas vietējā veselības sistēmā ar viņu noteikumiem. Un jā, no Latvijas kaut kā nekā vari aizbraukt, bet galvenais ir jaunajā valstī pieteikties. Anglijā te nav tāda dzīvesvietas drklarēšana, bet ir vajadzīgs proof of address, kas sagādāja galvassāpes (jo, piemēram, bankas konta atvēršanai prasa proof of address, bet tam kalpo, piemēram, izraksts no bankas, kas atnācis uz tava vārda uz tavu adresi, tāds vāveres ritenis).

Atbildēt | Diskusija


jauna un kaislīga

from: [info]nrk
date: Feb. 26., 2017 - 12:42 pm
#

Savukārt bez bankas konta nevar dabūt mobilo pieslēgumu.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]zurka
date: Feb. 26., 2017 - 01:08 pm
#

ierodoties vācijā, vēlams, lai ir darba līgums (vai līgums ar universitāti par studijām), citādāk būs grūti atvērt kontu (ir gan dažas bankas, kas konta atvēršanu piedāvā arī nerezidentiem) un sameklēt īres dzīvokli (ja vien neplāno visu laiku pārmaksāt par airbnb). ja plānots vācijā palikt ilgāk (pirmos 3 vai 6 mēnešus ES pilsoņi, ja vien te oficiāli nestrādā vai nav laulājušies ar rezidentu, ir tūristu statusā), nepieciešams te reģistrēt dzīvesvietu (attiecīgi pēc tam informējot PMLP par to, ka vairs neesi LV rezidents/-e) un nokārtot veselības apdrošinānu, jo, kā minēts iepriekš, LV izdotā EVAK karte šeit der tikai kā ceļojuma apdrošināšana. tāpat, ka strādā vācijā, kļūsti par vācijas nodokļu maksātāju. tad par šo faktu jāinformē VID.

Atbildēt


Halina

from: [info]halina
date: Feb. 26., 2017 - 05:22 pm
#

Papildus zurka textam "par šo faktu jāinformē VID."
Mēs regulāri paziņojam PMLP caur latvija.lv vai pa pastu, kur mūs atrast. VID un citas iestādes no turienes smeļas info, ja vajag. Zina, ka man nav pastkastīte LV
Bankas kartes man sūta uz mītnes zemi pa pastu.

Nekādi aizbraukšanas nodokļi vai tamlīdzīgi nav :)
Daudzi arī nepaziņo savu jauno atrašanos vietu. Es to piegājienu neiesaku.


Atbildēt | Diskusija


Atheiste

from: [info]atheist
date: Feb. 27., 2017 - 10:20 am
#

Kāpēc tieši "par šo faktu jāinformē VID." un kāpēc tu neieteiktu paziņot savu jauno atrašanās vietu? Pati esmu ārzemēs, bet joprojām skaitos deklarēta pie vecākiem, uz kurieni tiek sūtīti visi oficiālie papīri, ja nu tādi uzrodas, tāpēc interesē, kas tieši ir par iemeslu, lai pārdeklarētos un informētu VID.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Atheiste

from: [info]atheist
date: Feb. 27., 2017 - 10:21 am
#

Kļūda "Kāpēc tu neieteiktu NEpaziņot par savu jauno atrašanās vietu"? :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


déjà vecu

from: [info]dejavu
date: Feb. 27., 2017 - 12:09 pm
#

Jo VIDs var pieprasit nodoklu deklaracijas un maksas LV nodoklus, kamer neesi kluvis par LV nodoklu NErezidentu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


déjà vecu

from: [info]dejavu
date: Feb. 27., 2017 - 12:11 pm
#

Ja pastaviga darba vieta ir arups Latvijas ilgak neka 6 menesus, tad pec EU normam, tev ir jaklust par jaunas mitnes zemes nodoklu rezidentu.

Atbildēt | Iepriekšējais


Atheiste

from: [info]atheist
date: Feb. 27., 2017 - 12:13 pm
#

Ja VID man nav melojis, 2016. gada jūlija beigās viņiem zvanīju, lai noskaidrotu, vai man nevar sanākt kaut kādas problēmas ar nodokļu atmaksām, pārmaksām vai vēl sazinko strādājot ārzemēs. Tajā reizē man teica, ka dodoties uz citu ES valsti, par to vairs neesot jāuztraucas, jo, ja nekļūdos, kopš 2016.gada 1.jūnija vairs neesot jāiesniedz deklarācija par nopelnīto citā ES valstī. Toreiz vēl neticīgi pārjautāju, vai tas ir jebkurā gadījumā, pat, ja joprojām esmu deklarēta Latvijā, viņa atbildēja - "Jūs maksājat nodokļus valstī, kurā jūs strādājat". Tāpēc pēc tās reizes arī tā bezrūpīgi attiecos pret tām visām dzīves vietas deklarēšanām. Ceru, ka neesmu neko pārpratusi.

Atbildēt | Iepriekšējais