pajautaa

likumi un tikumi

« previous entry | next entry »
Feb. 6., 2017 | 02:15 pm
posted by: santa_be in pajautaa

Vai darba devējs Latvijā drīkst pieprasīt darbiniekam informāciju kādiem mērķiem viņš ņem atvaļinājumu? Un otrādi, vai darba ņēmējam ir pienākums šādu informāciju sniegt? Ja iespējams ar atsauci uz konkrēto likuma pantu.

Sajūtu līmenī man ir šķiet, ka tā nedrīkst, bet vajag stingrāku argumentu.

Es par parasto ikgadējo atvaļinājumu, ne spec. papildatvaļinājumiem.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {12}

from: [info]sunukuce
date: Feb. 6., 2017 - 03:40 pm
#

Jautājumam par atvaļinājuma mērķi nav būtiskas nozīmes, tas nekadi nevar ietekmēt tā piešķiršanu/nepiešķiršanu. Saskaņā ar DL 150.pantu atvaļinājumu piešķir pēc vienošanās, bet darba devējam ir jāņem vērā darbinieka vēlmes. Lai darba devējs atteiktu atvaļinājumu, ir jābūt patiešām svarīgiem iemesliem, kas varētu ietekmēt parasto darba gaitu. Ja gada sākumā ir sastādīts atvaļinājumu grafiks, iespējas nedot atvaļinājumu samazinās vēl vairāk.
Vispār atvaļinājuma nozīmīgums labi un nedaudz smieklīgi parādās AT spriedumā skc-667 - ne tikai darba devējam ir pienākums piešķirt atvaļinājumu, bet darba ņēmējam ir pienākums to arī izmantot.

Atbildēt | Diskusija


Santa

from: [info]santa_be
date: Feb. 6., 2017 - 03:45 pm
#

Paldies, jāuzmet acis tam spriedumam!

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Feb. 6., 2017 - 05:12 pm
#

Te ir jāskatās, kāda ir atvaļinājumu piešķiršanas kārtība vispār.
Principā, ja ir grafiks gada sākumā, tad izmaiņas veic tādā pašā kārtībā, kā veido sākotnēju grafiku, ar to pašu procedūru iebildumu celšanai utml - likums to sīkāk neregulē. Pastāv iespēja grafiku veidot konsultējoties tikai ar darba ņēmēju pārstāvjiem, nevis katru darba ņēmēju individuāli. Un pastāv iespēja uztaisīt grafiku, piešķirot visiem brīvu novembri. Because reasons.

Bet ne jau visur veido grafiku gada sākumā, ir, kur atvaļinājuma daļu drīkst prasīt, kad sagribās - un šādus 'o, es gribu atvaļinājumu rīt' DD var atteikt bez 'patiešām svarīgiem iemesliem', ja vien gadā vēl palicis laika izņemt atlikušo obligāti izņemamo atvaļinājuma daļu. Tik, ka jābūt daudz maz līdzvērtīgai attieksmei, nevis viens darbinieks paziņo 'ā, es aizmirsu atnākt uz darbu, tātad man šodien bija atvaļinājums', bet otram 31. janvārī pasaka, ka šogad viss atvaļinājums būs februārī, no ifs, no buts.

AT667/2010 vairāk ir par noilgumu darba tiesībās, ne pienākumu izmantot atvaļinājumu. Bet ir pienākums, protams. Tāpēc principā tas 'viss būs februārī' ir pieļaujams.

Atbildēt | Iepriekšējais