Feb. 19th, 2018 @ 08:46 am (no subject)
Manā maģistra studiju programmā bija priekšmets "epistemoloģija". Liela iespēja, ka tu nezini, kas ir epistemoloģija, bet es tev ieteiktu nebūt tik pārliecinātai, kad tu saki, ka cilvēki ar humanitāro izglītību nevar spriest par to, kas ir zinātne un kādēļ tā ir noderīga.

Kas attiecas uz tavu relatīvistisko versiju par to, kāda ir zinātnes nozīme un ar kuru tu, acīmredzot, esi pietiekami lepna, lai par to atkal un atkal skaļi runātu, jā, OK, ja kāds "tic" zinātnei, tas patiešām nav īpaši labāk par ticību reliģijai. Piemēri tam, kā zinātnes kults var aizvietot reliģiju, nav tālu jāmeklē. Tomēr atšķirība ir tajā, ka zinātne strādā, un zinātnei nav nepieciešama tava vai kāda cita "ticība", lai mēs zinātu, ka tā ir derīga. Pierādījumi tam, ka zinātne strādā, ir mums visapkārt. Piemēram, tev pietiek tikai iebāzt roku kabatā, un visdrīzāk tur būs tavs viedtālrunis, kurā inženieri praktiski ir īstenojuši neskaitāmus zinātniskus atklājumus, kurus cilvēce ir uzkrājusi daudzu gadu garumā. Un vari iedomāties, tas darbojas. Vismaz pārsvarā – tad, kad tam nav izlādējusies baterija. Bet tas ir viens no zinātnes pamatprincipiem, ka neviens jautājums nav līdz galam atbildēts, un mēs rēķināmies ar to, ka ir nezināmais, tādēļ visdrīzāk kaut kad nākotnē būs atklājumi, kurus inženieri varēs pielietot, lai izgatavotu fundamentāli labākas baterijas. Jebkurā gadījumā, lai arī varētu šķist, ka zinātnes augļi ir ienākušies viegli, tas tā nebūt nav, un, ja turpina šo pašu banālo piemēru ar viedtālruni, mums nebūtu viedtālruņu, ja nebūtu zinātniskās metodes. Ar minējumiem, veselo saprātu vai gudrību vien nav iespējams iegūt un pārbaudīt tik daudz patiesu apgalvojumu par realitāti.

Protams, ja tu būtu īsteni lepna relatīviste, tu varētu apšaubīt progresa noderību kā tādu, kas ir pilnīgi OK, ja tev patīk, piemēram, ka tavus bērnus sakropļo poliomelīts, vai tas, ka viņi agrā vecumā mirst no slimībām, kuras viegli varētu ārstēt ar antibiotikām.
About this Entry
[info]sramgni:
From:(Anonymous)
Date: February 19th, 2018 - 10:10 am
(Permanent Link)
1. Zinātne "strādā", jā, bet reliģija arī "strādā" - ja reiz tas ir tik svarīgi, taču citādāk.
2. Reliģijai ir savas lietas, zinātnei savas, BET -
3. tas nenozīmē, ka noteiktiem ticības paveidiem, minējumiem, nojautām, pieņēmumiem, veselajam saprātam vai pat "intuīcijai" nav bijusi sava loma tajā, kā notiek izziņas un zinātniskais process, t.i., arī tie spēlē savu lomu tajā, kā mēs iegūstam vai pārbaudam patiesus apgalvojumus par realitāti. Jā, to ir grūti iekļaut "metodē" (nav tādas vienas zinātniskās metodes), bet tas nenozīmē, ka minētie lielumi "nestrādā". Domāt citādāk būtu neracionāli un aprobežoti - izziņu un izpratni sašaurinoši.
4. Grūti saprast, kāpēc lai progresa "noderības" apšaubīšana būtu kas relatīvs. Šādi tu arī Sokratu vai pat Hjūmu droši varētu iedalīt relatīvistu nometnē. "Progress" ir metafiziska ideja, ar saknēm 18.gs. politikas teorijas, vēstures filozofijas un metafizikas hibrīdos, kam vēl dziļākas saknes, bez šaubām, ir jūdeokristietiskajā lineārā laika izpratnē. Progresivitāte ir ideoloģija, tātad jau uz neracionālisma pusi. Trāpīgāk ir runāt par to, vai zinātne tiešām "strādā" un vai tā atrisina noteiktas dabas praktiskas problēmas, piemēram, viduslaikos tā būtu dambju sistēma Holandē vai 20.gs. sākumā cīņa ar polimielītu vai tuberkolozi. Tas ir tāpat, kā noskaidrot, pie kādas ūdens temperatūras ūdens sāk vārīties, lai pagatavotu olas garšīgām brokastīm. Tas arī viss. Dzīves patiešām svarīgajos jautājumos "zinātne" sevišķi nestrādā, ja neskaita diezgan pragmatisko un ne obligāti tīrā zinātniskajā metodē balstīto atziņu, ka "neviens jautājums nav līdz galam atbildēts". Citādāk tu riskē relativizēt visu attiecībā pret Zinātni, kas nav ne gudri, ne racionāli.
[User Picture Icon]
From:[info]ctulhu
Date: February 19th, 2018 - 01:04 pm
(Permanent Link)
1. tas kas izskatās pēc ``reliģijas strādā`` patiesībā ir ``psiholoģija strādā``
2,3. tas viss kā smadzenes darbojas nepietiekamas informācijas apstākļos.
4. Nē, progress ir nevis metafiziska ideja, bet novērojams fenomens.

also kas tad ir tie ``tiešām svarīgie jautājumi``, varētu kādu piemēru?
From:[info]axsys
Date: February 19th, 2018 - 02:05 pm
(Permanent Link)
Nu, tehnikas progress noteikti. Tas ko tagad ir modē saukt par sociālo progresu -- nez vai. Tas ko es gribēju teikt, ir ka tās ir divas ļoti dažādas lietas ko nevajadzētu vispār apzīmēt ar vienu un to pašu vārdu.
From:[info]simbel
Date: February 20th, 2018 - 04:10 am
(Permanent Link)
"Dzīves patiešām svarīgajos jautājumos "zinātne" sevišķi nestrādā"

lol
[User Picture Icon]
From:[info]usne
Date: February 19th, 2018 - 05:11 pm
(Permanent Link)
man drausmīgi derdzas, kad visādi iedomīgi tipiņi zinātni degradē, pārvēršot to savā reliģijā, tas arī viss. (dažs labs tāds, nekad arī nepabeigs savus biologus)
tikmēr dažas humanitārās "zinātnieces" izpaužas pareizā formā argumentējot sūdu par ģimenes dzīvi.
jebkura reliģija un vēl vairāk fanātisms ir domāta tiem, kam patīk pakļauties un nedomāt.
pilnīgi jebkas šai pasaulē ir apšaubāms un pārjautājams, pārēķināms, atiecīgi, jā, zinātne ir vienīgā metode, bet ne kad ne neapšaubāma kvalitātes zīme. tas arī viss.
[User Picture Icon]
From:[info]gnidrologs
Date: February 19th, 2018 - 05:17 pm
(Permanent Link)
Ko nozīmē "izpaužas pareizā formā"?
[User Picture Icon]
From:[info]usne
Date: February 19th, 2018 - 05:23 pm
(Permanent Link)
akadēmiski pareizā formā, nostiprinātā ar autora sociālo tēlu/stāvokli
[User Picture Icon]
From:[info]gnidrologs
Date: February 19th, 2018 - 06:18 pm
(Permanent Link)
Vēl ar vien nesaprotu. Kāds autora sociālajam stāvoklim/tēlam sakars ar zinātnisku korektumu? Ja nav noslēpums, par kādiem kadriem iet runa? Šis laikam ir turpinājums kādai citai tēmai.
From:(Anonymous)
Date: February 19th, 2018 - 07:47 pm
(Permanent Link)
kā smejies, vairums dižo domātāju un brīvības, nepakļaušanās aizstāvju nāk tieši no reliģijas. tā nu ir, modernajam apjukušajam cilvēkam nemitīgi sanāk pīties savos paradoksos, jo iztrūkst the bigger picture.
[User Picture Icon]
From:[info]usne
Date: February 19th, 2018 - 07:51 pm
(Permanent Link)
viņi nāk no turienes, jo rietumu sabiedrībai tas ir izejas punkts, zemākais punkts attīstībā. tobiš nemaz nav iespējas nākt no citurienes
[User Picture Icon]
From:[info]gnidrologs
Date: February 19th, 2018 - 08:39 pm
(Permanent Link)
Zemākais attīstības punkts ir šobrīd.
From:(Anonymous)
Date: February 19th, 2018 - 09:25 pm
(Permanent Link)
kādā attistībā, kas tās par pasakām, uz kurieni jāattīstās, uz kurieni jāiet, kas ir jāsasniedz?
tu viņos reliģiju pasniedz kā kaut ko sekundāru, bet pietiek iepazīties ar jebkuru viņu darbu, lai redzētu, ka reliģija spēlē strukturāli izšķirošu lomu, un ne jau kura katra random reliģija, bet tieši kristietība, ko mūsdienās lamā par "viszemāko punktu attīstībā", taču nezkāpēc civilizācija, kuras kodolā bija šis "zemākais punkts", sev uzstādīja visaugstākos ideālus, mērķus un domas dziļumus.
[User Picture Icon]
From:[info]usne
Date: February 19th, 2018 - 09:39 pm
(Permanent Link)
skaļš apgalvojums, ņemot vērā, ka nav ar ko salīdzināt
From:[info]axsys
Date: February 20th, 2018 - 12:44 am
(Permanent Link)
"kādā attistībā, kas tās par pasakām, uz kurieni jāattīstās, uz kurieni jāiet, kas ir jāsasniedz?"

Es teiktu ka http://klab.lv/~mindbound/561710.html ir ok kopsavilkums. :)

"pietiek iepazīties ar jebkuru viņu darbu, lai redzētu, ka reliģija spēlē strukturāli izšķirošu lomu"

Nu un tad? Tas bija toreiz. Vēl toreiz cilvēki domāja ka saule griežas ap zemi, debesis ir cietas un peles rodas no netīrām lupatām.
[User Picture Icon]
From:[info]sramgni
Date: February 19th, 2018 - 09:37 pm
(Permanent Link)
Izklausās, ka domājam līdzīgi. Īpaši problemātiski šķiet tas, kā atsevišķi cilvēki un mediji atspoguļo atsevišķu pētījumu rezultātus un cenšas izdarīt secinājumus no viena pētījuma, tas tiešām ir degradējoši. Atvaino, es nedzirdēju visu sarunu, iespējams, ka lieki sacepos, turklāt noteikti nevajadzēja tik agresīvi.