Hlorēts ūdens ([info]lennay) rakstīja [info]morrowind kopienā,
@ 2012-01-24 21:07:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vai Elder Skroļļos no centrālo sižetu un lore viedokļa ir ok spēlēt ne-vietējo rasi?

Šis ir aspekts, kur, manuprāt, sērijas veidotāji nav padomājuši, kā savienot pieejamo rasu daudzveidību ar attiecīgo spēļu centrālo sižetu, kas skaidri norāda (vismaz Morrowindā un Skairimā - citas TES neesmu spēlējusi, bet esmu cieši apņēmusies Oblivionu tomēr izspēlēt), ka protagonistam jābūt vietējās rases pārstāvim. Es negaidu no TES veidotājiem, lai viņi izstrādā detalizētus ievadstāstus katrai rasei pēc Dragon Age Origins parauga, taču derētu kaut kādā veidā izskaidrot to, kā, piemēram, viens redgards var būt Dovahkiin (šķērsojot robežu, dabūja kriošoku, kaut ko atsaldēja un attapās dragonbornizēts?), ja spēles lore cieši aprāda, ka dragonborni ir nordi, vai kā viens bretonis (kā tas manā gadījumā arī bija) var izrādīties Nerevarine, kur arī, cik atceros, ir dots diezgan skaidrs mājiens, ka Nerevarinim tā kā pieklātos būt dunmeram, lai gan tur, atšķirībā no Skairimas, vismaz ir dots kaut kāds vispārīgs atkāpšanās ceļš - 'born under a certain star to uncertain parents' vai kā tur bija.

Spēļu mehānika šo domu apstiprina, iebūvējot vietējiem dabas apstākļiem un dominējošo rasu īpatnībām atbilstošas rezistences. Cold resistance Skairimā patiesi noder, un ne jau tikai no imersijas un iejušanās ainavā viedokļa. Starp citu, Vaitrunas alķīmiķe manu smalko ķirzaciņu atklāti dēvē par "sturdy Nord" - laža (vai viena no lažām), kas liek domāt, ka Skairimas protagonists, iespējams, sākotnēji bija plānots kā Dragon Age 2 Hawke, un TES rasu daudzveidība piekabināta spēles daudzkārtējas pārspēlēšanas vērtības saglabāšanai un lai netracinātu fanus.

No lore viedokļa Skairimu vēl var spēlēt aiz ausīm pievilkts ķirzaks (pieņemsim, ka ķirzakiem ir pūķiska izcelsme), ironisks variants būtu altmers - to es nākamajā caurspēlē izmēģināšu. Taču jebkuru citu rasi ir grūti iepīt gan galvenajā, gan citās svarīgās sižeta līnijās. Pilsoņkara līnija ir pavisam bezjēdzīga vairumam rasu - tikai kādam šaurpierainam nordu vai redgardu izsitējam var ienākt prātā atbalstīt Stormcloakus, nu, vēl kāds altmers var pievienoties Stormcloakiem kā spiegs un diversants - nez, vai Stormcloaki altmerus savās rindās pieņem?

Tā ka jā. Tik izsmalcinātā sērijā ar tik detalizētu vēsturi un zinībām (kā lai tulko vārdu "lore"?) varētu gaidīt vismaz kaut minimālu sižeta sasaisti ar faktu, ka protagonists potenciāli var piederēt vienai no desmit dažādām Tamrielas rasēm, nevis obligāti ir "sturdy Nord".

Ja kādreiz spēlēšu Skairimu trešo reizi, tad mans varonis būs sturdy Nord, un sauks viņu Hawke.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mako
2012-01-24 19:56 (saite)
Vispirms es ātri izskrēju caur galveno sižeta līniju kā redguards.
Tagad man ir varonis, kas ir kadžits. Zaglis, slepkava, sneaking un 30X backstab. Kaujas runcis :)
Izgājis visu zagļu un dark brotherhood kvestu līniju. Tagad domāju iestāties imperial army rindās, lai izslaktēku pēc iespējas vairāk šovinistiskos nordus.
Tā ka ir, ir jēga ne nord rasēs...

(Atbildēt uz šo)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?