Ritvars Eglājs ([info]ritvars) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2011-02-04 17:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
"Sekreti"

Paula Bankovska "Sekreti" ir romāns par vecticībnieku dzīvi kādā Latgales pagastā (teiksim, Ružinā) no 19.gs beigām līdz 20.gs. beigām, no sevī iekūņojušās sabiedrības līdz tās iznīkšanai. Par drūmu dzīvi, tumsonīgu. Un visnotaļ ticams. Gaišākie jaunieši cenšas izrauties. Ja izdodas, zūd savējiem; ja neizdodas, nogrimst savējo purvā.


Lasot prātā lēnām veidojas uzmācīga aina, kā Pauls romānu tapinājis: uzrakstījis pulka ainiņu, izdrukājis katru uz savas lapiņas, tup uz grīdas ar lapiņām visapkārt, liek citu blakus citai, izjauc un atkal maina secību. Jo galvenais "Sekretos" izmantotais paņēmiens ir tieši tāds – notikumus lasītājs uzzina nevis to secībā, bet nemitīgi lēkājot turp un šurp pa gadiem un gadu desmitiem. Vai romāns ar to ieguvis, nepavisam nessmu pārliecināts.


Izlasīju un noliku latviešu literātūras plauktos pie pārējām "B" burta grāmatām. Lai stāv.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]tajnosti
2011-02-04 22:13 (saite)
Kad lasīju šo darbu, es to nodēvēju par Bankovska vieglo literatūru, jo manā uztverē viņam ir arī krietni smagāki darbi, kas velk un velk sev līdzi, gan trenējot atmiņu, gan prasot iedziļināties. Kopumā man laikam visvairāk patīk šī autora stāsti, to ironiskums un mainīgums.

Bet kas tiek darīts ar grāmatām, kas ļoti saistījušas? Vai tad tās arī galu galā netiek noliktas plauktā, lai stāv?
Tas nu tā. Druscīt apspēlējot radīto noskaņu ieraksta noslēgumā.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?