Ritvars Eglājs ([info]ritvars) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2010-02-28 00:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Polītika kā profesija

Savulaik man priekšnieks bija Arnis Kluinis. Arvien Arni cienu un pieminu ar labu. Tolaik viņš nopietni bija pievērsies sociologam Maksam Vēberam, un jau pēc mūsu taku šķiršanās Arņa tulkojumā klajā nāca Vēbera "Polītika kā profesija" un "Zinātne kā profesija". Nenopirku. Arī neizlasīju. Tomēr Vēbers kādā atmiņas plauktā palika sēdam. Tāpēc šogad roka paslīdēja iegādāties "Polītiku kā profesiju" Igora Šuvajeva apdarē (piedod, Arni), ko savulaik bija izdevusi "Zvaigzne ABC".


Biju tikko sācis Šuvajeva ievada otro lappusi, kad sapratu, ka esmu iegrābies:


"Izmantojot neokantistu filosofisko instrumentāriju, viņš vēršas arī pret autoritāro vērtību metafiziku un problematizē pašu zinātni, lai novērstu tās aktieru epistemoloģisko naivitāti un noskaidrotu zinātnes sociālo un sabiedrisko statusu."


Latviski, lūdzu, varētu? Vai arī cieši šitentā jāprātuļo, ja grib par viedum viedu filoSofu atzīts tikt?


Tomēr izdevās grāmatu pievārēt, kaut prieka lasīt nebija nekāda, un nu varu dalīties iespaidos arī par saturu. (Par Vēbera valodu neņemos spriest, jo nezinu, cik tur vācu valodas un spriešanas smagnējums, cik Šuvajevs ieguldījis.) "Polītika kā profesija" ir priekšlasījums Minchenes studentiem, kas turēts 1919.g. janvārī, kad Vācija tikko sakauta 1.pasaules kaŗā un vārās dažnedažādu strāvojumu cīņās. Vēbers izsakās par polītiskās iekārtas pamatiem, polītiķa īpašībām, pārvaldes veidiem, mudinājumiem darboties polītikā un iespējamiem atalgojumiem. Diemžēl apgalvojumi ir apšaubāmi un bez pierādījumiem, un, ņemot vērā turpmākos notikumus līdz mūsdienām, neglābjami novecojuši. Bet kas Eglājs pret Šuvajevu un Vēberu - varbūt vienkārši filozofija nav mana profesija un aicinājums.


Lai nebūtu jāmet laukā, nesīšu no rīta uz grāmatu maiņas punktu.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mafia
2010-02-28 00:21 (saite)
es arī vienmēr rakstu filoSofija, hvz pareizāk liekas :)

(Atbildēt uz šo)


[info]izkapts
2010-02-28 05:03 (saite)
Jā, tipiska neokantiešu instrumentārija izmantošana - sarežģīt formu, lai slēptu vienkāršo saturu.

(Atbildēt uz šo)


[info]es_esmu_dzhims
2010-02-28 12:50 (saite)
10. klasē politikā obligāti jālasa, jākonspektē un jāatstāsta. 10. klasē, kad viss, kas man interesēja, bija, kā aiz stūra uzpīpēt! bet vispār, salīdzinājumā ar diplomātiju, ko lasījām tikko 12. klasē, man patikās labāk.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?