Sems ([info]sems) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2004-03-23 13:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ernests Hemingvejs - Sirmgalvis un jūra
Garš īsais stāsts. Ja esi saņēmies lasīt kaut ko no Hemingveja, tad iesaku tieši sākt ar šo darbu. Visnotaļ interesents un aizraujošs stāsts, par drosmi un ciešanām, pacietību un neatlaidību, par sapņiem un vientulību. Asariņu izspiest nespēj, vismaz man ne, bet žēlumu un līdzjūtību gan panāca.

Stāsts ir par vecu vīru - kubiešu zvejnieku, kuru pametusi laime. Veselas 84 dienas viņam nav izdevies noķert nevienu cik necik cienīgu zivteli (iet runa par 3-metrīgām "zivtelītēm"). Viņš ir spiests zvejot vienatnē, jo zēnu, kurš iepriekš viņam palīdzēja, vecāki nolēma dot apmācībai citai laivai, kādai laivai, kurai ir vairāk veiksmes. 85. dienai bija jābūt veiksmes dienai, savādāk nevarēja būt, un tā arī bija. Šajā dienā vecais nolemj doties tālāk no krasta līdz pat pašai Golfa straumei, tur kur parasti neviens nezvejo. Protams, viņam izdodas. Sākas liela cīņa gan starp zivi un sirmgalvi, gan starp sirmgalvi un viņu pašu, un vēlāk - ar haizivīm.

Un piedevām - citāts no Vonnegūta "Laikatrīces":
"Nav izslēgts, ka haizivis, kas Hemingvejam bija prātā, patiesībā bija kritiķi, kam diez kā nepatika viņa iepriekšējais romāns "Pāri upei koku paēnā", iznācis pirms diviem gadiem, viņa pirmais romāns desmit gadu laikā. Cik man zināms, viņs nekad nav to apgalvojis. Bet varbūt ar marlinu tomēr bija domāts šis romāns."


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]jerrym
2004-03-23 14:22 (saite)
Tik tiešām pirmais darbs, ko no viņa izlasīju. Pēc tam ar prieku ķēros pie visa, ko vien varēju no šī rakstnieka dabūt :)

"Sirmgalvis un jūra" ir ģeniāls darbs, kas atklāj cilvēka domas un emocijas, patiesās, nevis izskaistinātās (un lai profesionāļi lamā mani par neprofesionālo recenziju, tā arī ir, nav man nekādas sajēgas par darbu analīzes shēmām un aspektiem, po). Vienkārši iesaku katram to izlasīt.

Pašam sasodīti patīk Hemingveja "Kam skanēs zvans".

(Atbildēt uz šo)


[info]chaika
2004-03-23 14:50 (saite)
shitaa jau bija obligaataas literatuutras graamata un sajuutaas atsita kaut ko no Naaves eenaa..man vairaak uz ko jautraaku pavelk.

(Atbildēt uz šo)


[info]hessin
2004-03-23 19:06 (saite)
atceros, ka nomokot šito obligāto skolas solā, manas emocijas nebija tās labākās. tipa, vēl ierēcu par to, neatceros precīzi, par ko. acīmredzot nekas svarīgs.
nja..

bet man vispār Hemingvejs nepatīk.

(Atbildēt uz šo)


[info]maarja
2004-03-24 16:52 (saite)
aha.tā vienkārši man arī bija interesanti lasīt no uzbūves viedokļa skatoties, kā H. bija vērpis pašu cīniņu ar zivi, jūru.
Lai gan mazliet... vienmuļš

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?