honeybee ([info]honeybee) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2004-10-04 13:34:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Deivids Morels: Nakts un miglas braaliiba
Graamatinja par nacisma problemaatiku, preciizaak, par attieksmi pret ljaudiim, kas savulaik straadaajushi Hitlera naaves nometnees (un tagad ir veci, senili onkulji, kuru beerni jau ir pieaugushi). Un, ja nu ir veelme domaat, tad ir par ko padomaat. Holokausts, skatoties ar daudzu gadu distanci, kristietiiba un vardarbiiba, pasuutiijuma slepkaviibu problemaatika (peedeejaa ietilpst gan divi algotu slepkavu pamattipi, gan ljautinji, kuri straadaaja naaves nometnees un nogalinaaja darba pienaakumu ietvaros, gan arii, protams, visdazhaadaakaas slepkaviibas personisku motiivu peec).
Briidinu: graamata ir rakstiita, iekljaujoties trillera raamjos, attieciigi gaidiit nopietnu problemaatikas analiizi nav veerts. Augstaakmineetie ir tikai jautaajumi, par kuriem var padomaat - un var arii nepadomaat. Var, protams, arii iereekt par super-puper slepeno dienestu agjentiem un araabiem, kas visi ir teroristi :) (Labi, ka, rakstot par ebrejiem & nacistiem, autors ir speejis iziet aarpus balts/melns opoziicijas.)


"Sensacionaals un patieshaam shausminoshs fakts ir tas, ka tuukstoshiem visaadi citaadi godaajamu gjimenju teeviem ebreju izniicinaashana bija kljuvusi par ikdienas darbu, bet aarpus taa vinji joprojaam uzskatiija sevi par parastiem likumam paklausiigiem pilsonjiem, kas nespeeja pat iedomaaties par novirziishanos no stingraa tikumiibas celja. Sadisms bija viens no masveida izniicinaashanas aspektiem, turklaat SS miitne no neatbalstiija. Stingra Himlera prasiiba bija taada, ka izniicinaashana jaaveic veesi un tiiri. Pat saskanjaa ar paveeli izdarot slepkaviibas, esesieshiem vajadzeeja buut "pieklaajiigiem"."
Citeets peec: Heincs Heene. "Mironjgalvas ordenis. Hitlera SS veesture". - 1966

(Jautaajums: un ar ko gan shie naaves nometnee straadaajoshie - ja pienjem, ka vinji tieshaam slepkavoja tikai darba ietvaros, bez naida un sadisma - ir sliktaaki par jebkuru citu straadnieku?)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]janxz
2004-10-20 01:26 (saite)
Zini agraak man traki taas Morela dazhaadaas braaliibu graamatas patika... zini sava fishka tur ir... veel esmu lasijis -Rozes braaliiba- un -akmens braaliiba- pirmaa ir labaaka

(Atbildēt uz šo)


[info]markizs
2005-02-01 15:45 (saite)
vareetu teikt ka tas ir diezgan vienkaarsh bojeviks, nevis graamata par 'problemaatiku' :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]honeybee
2005-02-01 15:47 (saite)
tāpēc jau es saku, ka rakstīta kā trilleris ;P

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?