helvetica ([info]helvetica) rakstīja [info]hanna_beedz kopienā,
@ 2014-04-12 13:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
discard
Lai arī satura ziņā teksti pilnīgi neitrāli, vēlējos tikai atzīmēt niansi, ka negatīvais piemērs tiek ilustrēts lielākoties ar sievieti un tās aktivitāti (vai aktivitātes trūkumu), īpaši jau ar vecu sievieti.

https://www.facebook.com/andis.geste/posts/10152694784124908?stream_ref=10

http://klab.lv/users/unpy/920845.html


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krii
2014-04-12 15:30 (saite)
Manuprāt tas izriet no demogrāfiskās līknes, resp., no fakta, ka vecu sieviešu Latvijā ir ievērojami vairāk nekā vecu vīriešu, tāpēc viņu aktivitātes ir daudz biežāk un labāk novērojamas nekā vecu vīriešu aktivitātes.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]helvetica
2014-04-12 15:54 (saite)
tas ir viens.

otrs ir:

kāpēc nav ieradums pakļaut analīzei un kritikai vīru ieradumus (nepievienošos, ka tikai tāpēc, ka viņu noteiktā vecuma kategorijā ir statistiski mazāk).

kāpēc ir ieradums izmantot sievietes piemēru vērtīspriedumos? Piemēram, unpy gadījumā, kur runa nosacīti ir par viņu pašu (vīrieti), pieļauju, komisko daļu būtu iespējams risināt arī, piesaucot vecu vīru komiskos (stereotipiskos) ieradumus, kas būtu tematiski viendabīgāk. (nepievienošos, ka tikai tāpēc, ka lasītāju vidū statistiski būtu vairāk to pašu daudzo sieviešu)


bet tas tā, nianses, nevis tēma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2014-04-12 16:07 (saite)
Pieņemu (bet tās ir tikai manas subjektīvās spekulācijas), ka vecu vīru ne tikai ir mazāk, bet viņi arī ir retāk novērojami ārpus viņu dzīvesvietām. Vecas kundzītes ir sabiedriski aktīvākas un biežāk sastopamas visādās iestādēs, organizācjās, arī uz ielas un veikalos. Protams, nevaru apgalvot, ka tieši tas ir šo stereotipu pamatā.

Kas attiecas uz Unpy (nopūta, žests) - tā ir jau iegājusies ķircināšanās cerībā, ka varbūt sanāks drusku pakašķēties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mala
2014-04-12 16:40 (saite)
(negribētos domāt, ka tas joprojām var tikt skatīts tik vienkāršotās kategorijās, un noteikti vēl ir daudz citu iemeslu) bet,iespējams, vienas no stereotipu kājām vēlarvien aug cilvēka kvalitātes noreducēšanā uz reproduktīvo funkciju- sievietes vecums iemieso nederīgumu vairāk, nekā vīrieša. tāpēc veca tantiņa sab kopumam ir bezjēdzīgāka, nekā vecs onkulītis, viņai nav 'attaisnojuma'piedalīties, līdz ar to viņas aktivitātes šķiet vairāk liekas un kaitinošas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2014-04-13 09:10 (saite)
Es par to nebūtu tik droša. Tomēr tradicionālie mājsaimniecības pienākumu iedalījumi novecojošai sievietei dod vairāk iespēju - tās parasti ir omītes, nevis opīši, kas auklē un pieskata mazbērnus, tāpat lielākā daļa novecojošo sieviešu sekmīgi turpina veikt mājas "sieviešu darbus": ēst gatavošanu, telpu uzkopšanu utt., kamēr novecojošam vīrietim "vīriešu darbu" veikšanai daudz agrāk sāk traucēt fiziskā spēka izsīkums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2014-04-13 12:56 (saite)
Ieradums izmantot sievietes vērtībspriedumos ir vienkarši tālab, ka mani, piemēram, sievietes interesē daudz vairāk par vīriešiem, attiecīgi, tās vairāk vēroju un pamanu, kā rezultātā, ir daudz plašāka novērojumu bāze ko piesaukt ļoti nosacitas vajadzības gadījumā. Lai izdomātu līdzvērtīgu piemēru "iz vīriešu stereotipisko ieradumu klāsta", man būtu ļoti jādomā un tamlīdzīgi jāiespringst un nedz domāt, nedz iespringt man nepatīk. Elementāri.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?