kašķīša dzirnaviņas ([info]romija) rakstīja [info]gribam_zinaat kopienā,
@ 2011-11-29 17:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Lūk, Breivīks tiek atzīts par psihishi nepieskaitāmu.
Kā tev šķiet? Psihiskā pieskaitāmība vai nepieskaitāmība ir stiepjams jēdziens?
Un ja reiz viņš ir atzīts par psihiski nepieskaitāmu pēc vairāk kā 70 cilvēku slepkavības (un agrāk nekas par nepieskaitāmību neliecināja), vai cilvēks var tā pēkšņi nojūgties līdz tādai pakāpei?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]safe
2011-11-29 19:57 (saite)
Nē, man nešķiet, ka tas ir stiepjams jēdziens. Varbūt nezinātājiem jā (nepieskaitu sevi pie zinātājiem, bet uzskatu, ka profesionāliem terapeitiem ir zināms , kā noteikt vai cilvēks ir nepieskaitāms).
Vienu laiku uzdūros vienam ļoti labam rakstam par slepkavām, kuru vairs nekur nevaru atrast. Tajā slepkavu vecāki stāstija savu pieredzi ar viņu audzināšanu, sekām un tā tālāk. Tur tieši bija viena māte, kuras dēls bija garīgi nelīdzsvarots. Neviens ārsts viņai nepalīdzēja un tautā nomētāja ar akmeņiem, bet viņa neko nevarēja sava dēla labā izdarīt, jo nesaņēma palīdzību no ārpuses un nezināja, kā rīkoties.
Nav tā, ka visi trakie skraida apkārt bļaustīdamies un vicinādami rokas. Ir uzvedības nianses, kuras ļoti bieži var tiešām tikai profesionāļi pamanīt un mūsdienās, kad apkārt ir visādi savādi cilvēki, nezinātājam, tāda uzvedība var šķist vienkārši kā kaut kāda izrādīšanās vai uzmanības trūkums. Kā arī slimība var attīstīties pakāpeniski un, ja neviens šim cilvēkam nepalīz sākuma stadījā, tad sekas var būt visai dramatiskas. Pie tā var vainot daudzus un nevainot nevienu.
Man personīgi ir ļoti grūti šādas situācijas klausīties, jo ar visu loģisko saprātu ir milzīga līdzjūtība pret cietušajiem un viņu vecākiem/ģimeni, bet tajā pat laikā, ja vainīgais tiešām ir bijis nepieskaitāms, tad arī saprotu, ka viņš pats ar saviem spēkiem nav spējis kontrolēt savu rīcību, nav apzinājies, ko dara (zem tā visa varbūt bijusi paranoja par tikai viņam zināmām lietām).
Nu tā.. tas vispār ir ļoti sāpīgs temats, tomēr.

(Atbildēt uz šo)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?