inke ([info]inke) rakstīja [info]gribam_zinaat kopienā,
@ 2011-03-29 18:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Fizikā vispār ir jēdziens "klusums"?
Ir tas, ko cilvēks dzird un tas, ko nedzird (zemskaņa, virsskaņa), bet ir kaut kā fizikā apzīmēts tas, kas nav ne zem- ne virsskaņa? un vispār ir tāds vai arī tie herzi ir bezgalīgi? 0 herci varētu būt klusums? a tāds dabā kaut kur ir?

ok, puslīdz ir noskaidrots tas, ko gribēju. paldies, cibiņi! gribās vēl tikai precizēt - tad vakuumā tiešām nav skaņas? un ja ir: telpa A /vakuums/ telpa B, tad skaņu no A uz B nevar dzirdēt?
ok, arī šitas ir! paldies.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]darkans
2011-03-29 19:08 (saite)
Zemskaņa un virskaņa nav skaņas, bet gan ātrums - ātrāks par skaņu vai lēnāks. Skaņas frekvence (ko mēra hercos) teorētiski var būt bezgalīgi augsta, bet to ierobežo fizikālās robežas - šajā gadījumā tas varētu būt attālums starp divām molekulām. 0 herci nozīmē 0 vibrācijas - tas ir klusums. Klusums ir dabā - vakuumā, jo tur skaņa nepārvietojas.

(Atbildēt uz šo)


[info]unknown_entity
2011-03-29 19:08 (saite)
Skaļums/klusums nav saistīts ar frekvenci. Tā ir intensitāte, jeb svārstību amplitūda, kuru tu uztver dzirdamajā joslā (~20Hz-22KHz ideālā gadijumā)

Ja apskati visu spektru (kas, teorētiski, ir galīgs - saistība ar Planku), tad nepastāv vietas mums zināmajā telpā, kurās nebūtu vismaz fona starojuma.

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2011-03-29 19:13 (saite)
diez vai.

ja pareizi atceros vidusskolas fiziku, sanāk tā:

skaņa -- tā ir gaisa kustība.

gaiss kustās vienmēr. pilnīgi nekustīgs gaiss nav nekur, ibo gaiss ir gāze un gāzē, kurā temperatūra ir virs absolūtās nulles (tātade jebkur zemelosdes atmosfairas robežās) notiek kaut kāda vismaz Brauna kustība.

cita lieta, ka ir tikai daļa no šīs kustības, ko spēj uztvert cilvēka auss, līdz ar to, protams, cilvēkam var būt ļoti daudz vietu un variantu, kuros viņam šķiet, ka nekādas skaņas nav.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]nulle
2011-03-30 10:28 (saite)
skaņa -- tā ir mehāniskā enerģija, kuras izplatīšanās tieši gaisā ir tikai viens no veidiem. tai nav sakara ar Brauna kustību (ja pareizi saprotu, kas tas ir), kuru mēs nedzirdam. ja vidē, kurā izplatās skaņa, ir mehāniskās enerģijas avots, tad nav svarīgi, ir šī kustība vai nē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]darkans
2011-03-30 10:49 (saite)
tomēr, ja mēs runājam par absolūtu klusumu, brauna kustība rada troksni. Arī zīnāms kā Brown noise

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nulle
2011-03-30 11:01 (saite)
"troksnis" tādā izpratnē, ka to dzird cilvēks -- nē. linkā minētais ir tāda tipa troksnis, jā, bet tas ir padarīts dzirdams (pastiprināts).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2011-03-30 12:18 (saite)
kā jau es rakstīju savā linkā "ko spēj dzirdēt cilvēka auss".

cik varēja saprast, sākotnējā ieraksta autors norāda, ka ultraskaņa un infraskaņa netiek uzskatītas par klusumu. tad arī manā ierakstā norāde ir uz potenciāliem skaņas avotiem kā tādiem, neatkarīgi no tā, ko spēj dzirdēt cilvēks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2011-03-30 12:20 (saite)
bet protams, taisnība, ka skaņa izplatās ne tikai gaisā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nulle
2011-03-30 13:33 (saite)
jā.

autora jautājums ir grūti saprotams, bet laikam tā arī jāsaprot, ka Tu saki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?