11 February 2013 @ 10:42 pm
Troļļi un Tīrons  
Fonā saviem darbiem uzliku paklausīties diskusiju par filozofu vietu žurnālistikā ( http://www.lu.lv/par/mediji/video/diskusijas/2013/filoz/ ). Neteiktu, ka tēma mani interesē, taču sentimentālu apsvērumu dēļ gribējās fonā skanošu latvju valodu. Cik nu varēju noprast, īstā vakara zvaigzne bija U. Tīrons. Saturiskā ziņā viss jau bija kaut kur dzirdēts - gan par būtisko, gan trīsas tekstu priekšā, domāšanas estetizācijas kults u.tml. Vienvārdsakot, destilēts Rīgas laiks. Man pašam viņa proponētā pozīcija nešķiet ļoti saistoša, taču nav arī nekas tāds, kas raistītu vēlmi to par katru cenu apkarot. Taču sajūsmināja Tīrona megatroļļošana. Jau pašā sākumā viņš izvirza salīdzinoši šauru filozofa definīciju, kas ir drīzāk kaut kāds dzīvesmākslas paveids un jautā filozofijas studentu auditorijai: kurš no šeit esošajiem ir filozofs? Protams, neviens (izņemot, šķiet, R. Kūli) neatbild apstiprinoši. Varbūt iemesls bija pietāte, varbūt nespēja sevi ierakstīt šaurajā filzofa definīcijā. Un tad aiziet! - visi, kas ir beiguši filz. fakultāti tiek konsekventi dēvēti par fakultātes beidzējiem un nevis filozofiem utt. u.tjpr. Bija sajūta, ka nez kur ir izrāvis mandātu, kas ļauj viņam tik droši izrunāties. Un visa šī sakarā man radās daži jautājumi. Nav gluži tā, ka RL ir vienīgais mans logs uz filozofijas pasauli. Taču nekur es vēl neesmu sastapis tādu apsēstību ar jautājumu 'kas ir filozofs (filozofija)?' kā vien Latvijā. Nedz arī man ir saprotama vēlme deprofesionalizēt visu filozofiju un padarīt to par dzīves mākslu. Proti, klausoties Tīronu man radās iespaids, ka filozofija ir drīzāk kaut kāda rituāla darbība draugu lokā un nevis mēginājumi lasīt tekstus un analizēt problēmas bez atsaukšanās uz to, cik tie ir sarežģīti, pāri mūsu sapratnei u.tml. Protams, protams, var jau domāt arī tik radikāli. Lai gan man ir aizdomas, ka viņš neieņemtu tik galēju pozīciju, ja saruna būtu bijusi nedaudz līdzsvarotāka. Tāpēc žēl, ka diskusijā neiesaistījās kāds nekaunīgāks students vai pasniedzējs, kas reprezentētu alternatīvu skatupunktu.
 
 
( Post a new comment )
Avtonoms[info]junona on February 12th, 2013 - 01:42 am
Es šodien arī mazliet paklausījos. Nu, pirmkārt, Uldis jau par sevi runā (to viņš arī diezgan skaidri pasaka), proti, viņš tā saprot un tā dzīvo. Tam var piekrist, vai nepiekrist bet tas tā ir. Vienā ziņā es viņam, protams, piekrītu. Viņš jau tieši arī runā par mēģinājumiem lasīt tekstus un analizēt problēmas, tikai to viņš dara draugu lokā, nevis akadēmiskā establišmentā (Saku to pēc pieredzes, jo pats vairākos šādos pasākumos esmu bijis klāt).
Un, otrkārt, tagad padomā, cik ilgi tu to diskusiju klausītos, ja tur nebūtu Tīrona? Jā, pareizi, izrubītu kaut kur 10 minūtē, jo pārējais biji krietni bāli un garlaicīgi.
Bet nu es lieku punktu, jo rīt ir darba diena.
Ar labu nakti!
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on February 12th, 2013 - 02:26 am
par otro punktu piekrītu pilnībā. Par pirmo... jā, zinu, ka viņš lasa tekstus, šī aktivitāte viņam nav sveša utt. Manuprāt, šadi lasījumi ir viens no labākajiem tekstu apgūšanas veidiem. Taču tikai no sarunas auditorijā to nevarēja saprast.

Ja noteikta filozofijas izpratne ir tikai viņa vai viņa draugu pozīcija, tad man tur nav nekā iebilstams. Lai arī es viņa dzīves mākslas pozīcijai piekrītu tikai daļēji (vai arī par to, kas ir nozīmīgi jautājumi utt), bet par vēl to var jēdzīgi diskutēt. Tomēr man likās (negalvoju 100%, jo raidījums tiešām bija tikai fonam), ka parādījās arī vispārinājumi. Tāpēc man likās, ka viņa uzstādījumam iztrūka kārtīgas opozīcijas, kas izspēlētu kādu alternatīvu scenāriju.

Godīgi sakot, man vispār šķita, ka varbūt problēma bija pašā jautājuma uzstādījumā: tipa divas identitātes, kas kaut kādā veidā moka nabaga personu. Turklāt es gaidīju, ka vismaz daļa (pareizāk sakot, vairāk) sarunas būs par, piem., filozofijas popularizēšanas aspektiem, specifisku argumentu izmantojumu publicistikā vai analīzē utt. un nevis par to, ka izglītība palīdz rakstīt ziņas v.tml.
(Reply) (Parent) (Link)
mama drama[info]virginia_rabbit on February 12th, 2013 - 03:33 am
es labprat paklausitos, ja tur nebutu tirona. t. neinteresee.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on February 12th, 2013 - 10:37 am
Tad jāvēršas pie organizatoriem, jo viņi aicināja UT. Zina jau, ko dara.
(Reply) (Parent) (Link)
cits[info]garamgajejs on February 12th, 2013 - 07:20 pm
Izskatās, it kā diskusijas dalībnieki tur atrodas piespiedu kārtā. Varbūt, izņemot Tīronu, kurš, šķiet, izmanto iespēju parādīt, ka viņš būtu jāuztver kā autoritāte šīs diskusijas un, acīmredzot, LV filosofijas, lai kas tā arī būtu, kontekstā. Nomācoša gaisotne.
(Reply) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on February 13th, 2013 - 01:01 am
Manuprāt, tu projicē savus kompleksus.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cits[info]garamgajejs on February 13th, 2013 - 01:50 am
Varam ari pajautat, kapec thel-prat lidzsvarotakai diskusijai butu nepieciesams "kads nekaunigaks students, vai pasniedzejs"?!
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on February 13th, 2013 - 09:46 am
Kamdēļ jājautā, ja pats thel uz to jau ir atbildējis?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cits[info]garamgajejs on February 13th, 2013 - 11:47 am
Labi.
(Reply) (Parent) (Link)
Avtonoms[info]junona on February 13th, 2013 - 06:55 pm
Bet ko tad tāda Tīronam darīt, ja līdzsvaram neviena cita nav? Pašam ar sevi strīdēties? Vai arī klusiņām stūrītī jāsēž?
(Reply) (Parent) (Link)
Uzmanību, viss šeit lasāmais ir autora fantāzija.[info]ulvs on February 15th, 2013 - 05:39 am
labs posts. tiešām.

varbūt vēlme rast definīciju ir tikai viņa viena paša problēma, kas tieši tāpēc, ka viņš ir žurnālists rezonējas citos, un mums šķiet, ka šāds jaut.tiek izvirzīts regulāri (lai gan tas tiek izvirzīts tikai viņa intervijās pārsvarā)
(Reply) (Link)