× ! Edge ! × ([info]devour) rakstīja,
@ 2008-02-13 10:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:- es dabūšu pa seju

Kas ir Akciju Sabiedrība?Ieteicams būtu iekopēt no wikipēdijas definīciju



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mikii
2008-02-13 11:06 (saite)
labāk skaties komerclikumā. iekš likumi.lv or smth

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]devour
2008-02-13 11:55 (saite)
Tur jau tā lieta, ka pie neta netieku :/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Ludzu, no uzņēmumu reģistra
[info]mikii
2008-02-13 12:00 (saite)
Pamatdoma - a/s ir kapitālsabiedrības tips

Kapitālsabiedrība
Kapitālsabiedrība ir komercsabiedrība, kuras pamatkapitāls sastāv no pamatkapitāla daļu vai akciju nominālvērtību kopsummas. Tātad būtiskākais kapitālsabiedrības elements ir pamatkapitāls, bez kura izveidošanas kapitālsabiedrību nevar nodibināt.

Kapitālsabiedrība ir juridiska persona un tās dalībnieki (akcionāri) atšķirībā no personālsabiedrības biedriem neatbild par sabiedrības saistībām, līdz ar ko kapitālsabiedrības kreditori nevar vērst savas prasības pret dalībniekiem (akcionāriem). Kapitālsabiedrība no personālsabiedrības atšķiras arī ar sarežģītāku dibināšanas kārtību un lielāku dokumentu skaitu, kuri jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā tās ierakstīšanai komercreģistrā (sīkāku informāciju par kapitālsabiedrības reģistrēšanai Uzņēmumu reģistrā iesniedzamajiem dokumentiem un tajos norādāmo informāciju var saņemt Uzņēmumu reģistra mājas lapā www.ur.gov.lv, kā arī jebkurā Uzņēmumu reģistra nodaļā).

Kapitālsabiedrību atšķirībā no personālsabiedrības var dibināt arī viena persona. Kapitālsabiedrību var dibinātāt fiziska vai juridiska persona, kā arī personālsabiedrība. Jāatzīmē, ka tiesības personālsabiedrībai dibināt kapitālsabiedrību ir paredzētas ar pēdējiem 2004.gada 22.aprīļa Komerclikuma grozījumiem. Līdz šim personālsabiedrība dibināt kapitālsabiedrību nevarēja.

Likums iedala kapitālsabiedrības sabiedrībās ar ierobežotu atbildību (SIA) un akciju sabiedrībās (AS). Likums paredz arī izņēmumu, kad kapitālsabiedrību var nodibināt kā sabiedrību ar papildu atbildību, kurā vismaz viens dalībnieks (akcionārs) par sabiedrības saistībām atbild personiski ar visu savu mantu. Sabiedrību ar papildu atbildību var dibināt gan kā slēgtu sabiedrību, gan arī kā atklātu sabiedrību.

SIA ir slēgta sabiedrība, kuras daļas nav publiskās apgrozības objekts. Līdz ar to SIA dalībnieki daudz ciešāk ir saistīti savā starpā un daudz vieglāk var kontrolēt dalībnieku loku nekā tas ir AS. To apliecina arī pēdējie Komerclikuma grozījumi, kas paredz, ka, atsavinot SIA daļas dāvināšanas vai maiņas ceļā, vienmēr vajadzīga dalībnieku lēmumā izteikta piekrišana. Līdz šim SIA statūtos varēja paredzēt citādāku kārtību. Turpmāk varēs arī ierobežot SIA dalībnieka tiesības pārdot viņam piederošu daļu. Vienīgi tam būs nepieciešama nepārprotama attiecīgā dalībnieka rakstveida piekrišana.

AS ir atklāta sabiedrība, kuras akcijas var būt publiskās apgrozības objekts, akcija ir vērtspapīrs. Publiska kapitāla piesaiste, emitējot jaunas akcijas, ļauj arī vieglāk piesaistīt lielākas investīcijas nekā piedāvājot daļas (akcijas) slēgtam pretendentu lokam, kā tas ir SIA gadījuma. Tāpēc akciju sabiedrību parasti dibina, ja plānots nodarboties ar tādu komercdarbības veidu, kam nepieciešami lieli ieguldījumi. Jāņem vērā arī, ka atsevišķos likumos ir speciāli paredzēta prasība, ka ar noteikta veida komercdarbību var nodarboties tikai komercsabiedrības AS formā, piemēram, banku darbība, apdrošināšana u.c.

Atšķirībā no SIA dalībnieka akcionārs var brīvi atsavināt savas akcijas. Likums atstāj pašu AS dibinātāju (akcionāru) ziņā, vai paredzēt AS statūtos, ka vārda akcijas pārdošanai nepieciešama akcionāru sapulces piekrišana un iemeslus, kuru dēļ šo piekrišanu var atteikt, kā arī pirmpirkuma tiesības uz pārdodamo akciju.

SIA dalībniekiem salīdzinājumā ar AS akcionāriem ir arī lielāka ietekme uz sabiedrības pārvaldi - likums paredz, ka SIA dalībnieku sapulce var pieņemt lēmumus, kas ietilpst valdes vai padomes kompetencē. Akcionāru sapulcei likums šādas tiesības nepiešķir. Turklāt AS obligāta ir trīspakāpju pārvaldes struktūra – akcionāru sapulce, padome un valde, savukārt SIA – obligāta ir dalībnieku sapulce un valde, veidot vai neveidot padomi, tas ir pašas SIA dibinātāju (dalībnieku) ziņā.

Ievērojot, ka SIA ir slēgta sabiedrība un tai ir mazāks minimālā pamatkapitāla lielums – 2000 latu (AS - 25 000 latu), tā ir vairāk piemērota mazā un vidējā biznesa veikšanai. SIA ir atviegloti arī dibināšanas noteikumi salīdzinājumā ar AS. Dibinot SIA, tās pamatkapitālu var apmaksāt ar naudu vai mantisko ieguldījumu, bet dibinot AS – tikai ar naudu. Arī valsts nodeva SIA reģistrācijai ir mazāka – 100 latu, valsts nodeva par AS reģistrāciju ir 250 latu.


(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]devour
2008-02-13 14:40 (saite)
Paldies dzīvības glābēj :D !

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mafia
2008-02-13 14:59 (saite)
kontroldarbam špikeri nebiji sagatavojis? :P~

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]devour
2008-02-13 16:40 (saite)
Mājas darbu neesmu izpīldijis :))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?