Pārdomas par kulināriju. Un biskvītu.

« previous entry | next entry »
Nov. 10th, 2011 | 11:14 pm

Tikko cepu biskvītu un aizdomājos...
Principā jau tā american sponge cake, ar kuru, kā vienu no sastāvdaļām, uzvinnēju savu (nē, bet Ievas Virtuves) kūku cepšanu, tas pats biskvīts vien ir. Tik bik ūdens un citrona sula klāt. Tak vispār, ja paskatās uz saldajiem ēdieniem, tur nevienam nekas diži savādāks nav. Olas (ok, var būt bez), milti, cukurs un saldais krējums (vai piens, vai sviests, vai eļļa, kas pa lielam tas pats vien ir) dažādās proporcijās. Nu un var būt augļi. Un garšvielas.
Bet ne par to.
Savu kulināro eksperimentu sākumā, meklējot teh ultimate cake, atmetu biskvītu parasto, kā pārlieku smagnēju izstrādājumu. Bet toreiz es nezināju to, ko zinu tagad.
Ok, viņš vēl tur cepās (un neganti smaržo pa visu māju), bet man šķiet, ka nekas tur smagnējs nebūs viss. Un ja kaut kur manos kulinārajos pierakstos figurē: kult olas atsevišķi nav nemaz nepieciešams, neko tas nemaina, tad tagad es saku (rakstu): nefiga!
Standarta biskvīts (ar uzlabojumiem).
olas
milti
cukurs
Visas šīs 3 lietas iet kopā pēc principa, cik olu, tik ēdamkarotes cukura un tik ēdamkarotes miltu. Bez īpašām kaudzēm. Ja ir iepirktas mazāka izmēra olas, vienkārši pievienojam vēl vienu olu.
Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Pārklāj traukus ar pārtikas plēvi un atļauj uzsilt līdz istabas temperatūrai.
Kuļ baltumus ar mazu šķipsnu sāls, kad sakulti, piespiež mazliet citrona sulas, uzkuļ vēlreiz.
Dzeltenumus kuļ ar cukuru + vaniļu, kamēr krāsa ļoti gaiša, konsistence mainījusies un apjoms palielinājies. Iesijā miltus un pievieno cepamo pulveri, pēc vēlēšanās. Sajauc. Pierīvē citrona miziņu. Iejauc 1/3 olbaltuma, samaisa, iecilā pārējo.
edited: kultajā olu dzelteneumā jauc pa daļām- 1 ēdk miltu (sijātu) / mazliet putotā olbaltuma. apm 1/3 visa olbaltuma atstāj beigās finālajai iecilāšanai.
Cep iekš 220 apm 25 min.
Tas sassssodītais biskvīts sakritīsies, tiklīdz jamo beigs cept.

Next day update. Sponge cake tomēr ir gaisīgāks un vieglāks. Bet toties man sanāca alike true lauku biskvīts.
Tags: , ,

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {4}

The Atis

(no subject)

from: [info]atiitis
date: Nov. 11th, 2011 - 09:43 am
Link

tu to visu kul ar rokaam vai mikseri?

Reply | Thread


zintish

(no subject)

from: [info]zin
date: Nov. 11th, 2011 - 10:54 am
Link

lol, ar mikseri, protams

Reply | Parent | Thread


The Atis

(no subject)

from: [info]atiitis
date: Nov. 11th, 2011 - 05:49 pm
Link

Nu ja, taa jau domaaju. Vnk mani inceeja - varbuut iisti konditori uzskata to par goda lietu izmantot tikai savas rokas, vai arii uzskata, ka taa var panaakt preciizaaku rezultaatu.

Reply | Parent | Thread


zintish

(no subject)

from: [info]zin
date: Nov. 11th, 2011 - 09:11 pm
Link

zomg, noway.
īstiem konditoriem ir kruts profesionālais mikseris, kurā jebko var sakult bez piepūles (daudz ērtāk par parasto, rokā turamo, kādu arī es izmantoju)

Reply | Parent