Zebra ([info]zebra) rakstīja,
@ 2003-11-03 19:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Longlasting post
Man pa praatu jaucas vieniigi Zenta Maurinja ar savu apceri par Dostojevski. Saakumaa jau dikti negribeeju njemt, zinot, cik gjeniaali tas ir uzraxtiic, bail tak kaut ko meegjinaat piebilst..bet nu beigas paliku.Pirmo graamatinju, ko no Zentas Maurinjas izlasiiju, Simsone nosauca par smiekliigu un manis necieniigu, iesakot panjemt kaadus kopotos raxtus. Taa nu patlaban me ir 10 lapaspuses melnraksta domrakstam..:)
--
Uzmociju, pabeidzu un nodevu kaarteejo filosofijas eseju - shoreiz par Daoismu. Ilze Valeskalne 12.1
Daoisms


Ķīniešu filosofija visai radikāli atšķiras no rietumu pasaules filosofijas. Tā tāpat meklē cilvēciskās esamības, racionālās un emocionālās pasaules noslēpumus. Ķīniskās pasaules redzējums man, kā vairāk rietumnieciski domājošai, šķiet savdabīgs. Daoisms ir viens no šīs interesantās Ķīnas kultūras, filosofijas un vispārīgas dzīves uztveres pamatvirzieniem. Daoisms nav raksturojams ar antīkajā filosofijā pieņemtajiem sadalījumiem, tāpēc tā formulēšanā nevar izmantot konkrētus nosacījumus. Tomēr galvenie daoisma būtības stūrakmeņi ir ideja par pulsējošo tukšumu kā visa izcelšanos, neiejaukšanās princips un perifēriskais skatījums atšķirībā no rietumu cilvēka izzināšanas centieniem.
Dao ir tukšums, neesamība. Tam nepiemīt nekāda forma, taču tas nav izmiris, tieši pretēji - dao kūsā dzīvība, tas ir visu lietu un parādību priekšnosacījums. Dao dzīvības ceļš ir nebeidzams tapšanas process. Atšķirībā no rietumu domāšanas, daoismā vispār nepastāv kāds konkrēts pimssākums, brīdis pirms Dievs visu radīja, kad nebija nekā. Dao tukšumā mīt dzīvības spēks - dzin. Šis spēks ļauj visam izaugt no sevis. Pēc daoisma mācības pasaulē viss rodas dabiski, tikpat dabiski no šīs pasaules aiziet un tā viss turpinās. Laodzi ir rakstījis "Ir Dao mūžīgs savā bezdarbībā, bet it nekas nav atstāts nepaveikts." Šādā pasaules redzējumā nav vietas Dievam - pirmradītājam, kaut gan daoisms un ķīniešu filosofija vispār ir ļoti saistīta ar mitoloģiju.
Saskaņā ar daoistu mācību ļoti svarīgs ir neiejaukšanās princips - uvei. Cilvēkam nevajag vardarbīgi pretoties dabiskajai notikumu gaitai. Neiejaukšanās nav bezdarbība vai konkrēta darbība. Tā ir atvērtība pasaulei, patiesīgums, īpašas eksistences formas meklējumi, kas ļautu pasaulei pašai atklāties. Daoisma piekritēji uzskata, ka nav vajadzības iejaukties notikumu gaitā, jo tāpat beigās uzvarēs labais. Viss esošais pastāv kā vienots veselums, kas pāriet vien otrā kā mūžīga pulsācija. Arī valdniekam jāvalda tā, lai viņa darbība, saplūstot ar lietu dabisko norisi, paliktu gandrīz nemanāma. Tāpat neiejaukšanās princips tiek attiecināts uz cilvēku attiecībām un sabiedrisko dzīvi.
Neiejaukšanās principa realizācija viennozīmīgi ietekmē ķīniešu pasaules uztveres, izpētes un zinātnes attīstību. Ja rietumu cilvēks lietas un parādības izzina, tās pēta un ar tām eksperimentē, tad daoistu domāšana nepieļauj iejaukšanos - eksperimentēšanu, piemēram, medicīnas zinātnē. Tādējādi šajos apstākļos labāk varējušas attīstīties tās nozares, kas saistītas ar novērojumiem no malas, piemēram, astronomija. Daoisma būtība, perifērais skatījums, tiecas pasauli vērot kustībā, ieraudzīt lietu un parādību vienojošo kontekstu. Tas raugās uz tēlu, maksimāli tuvojoties aplūkojamai parādībai, tiecas saplūst ar to. Dao māca necensties notvert lietas kādā konkrētā situācijā, bet gan iet līdzi tām, sajust to būtību, nostādījumu vispārējā stāvotnē.
Dao ir visu lietu ceļš. Daoisms un tā nosacījumi nosaka un attīsta Ķīnai raksturīgas rīcības formas - atvērtību pasaulei, spēju iejusties situācijā, radošu spontanitāti, neiejaukšanos parādību norisē.

--

Shoriit kaarteejo reizi sapratu, ka mani apzinaati vai neapzinaati fascinee cilveeki, kas savos postos apraksta savu darbavietu kaut kur birojaa pie kompja, pa laikam izskrienot satikties ar pasuutiitaajiem/klientiem, panjemot sev pusdienas pauzi jebkuraa diennakts laikaa, straadaajot cauras naktis vai atljaujoties pohainaa riitaa neaiziet uz darbu vispaar..cilveeki, kas gaida savu 5dienas vakaru ar seedeeshanu piepiipeetaa baaraa ar citiem taadiem pashiem programmikjiem, ar weekendu kaut kur extreemas izklaidees latvijas zaljumos..cilveeki, kas zhurnaalaa suudzas, cik stulbi ir visi vinju pasuutiitaaji un nekompetenti savaas leitaas..Jaa, es laikam apskauzhu shaadu dziivesveidu, cinisko attieksmi, paarlieciibu par sevi savaa darba nozaree un shaadu..diikdieniibu. Un uz to arii savaa dziivee eju..
--

Vai tieshaam es buutu daudz maz izshkjiirusies par savaam studijaam? Raknjaajoties viikendaa apkaart pa netu par universitaateem, mans peedeejais skats palika pie RTU studiju programmas Informaacijas Tehnologjijas. Sakariigas lekcijas, 3 gadi bakalauram, beec tam izveele starp inzhiniera un magjistra programmaam, var taalaak nosliekties, vai nu uz ekonomiku, vai logjistiku(man taa domaat- es uz turieni), vai veel ko nebuut..
--

Shodien veertiigaakais, ko esmu izdariijusi ir apmeeram pusstundinjas skolotaajas darba programmeeshanaa. No riita aizkuulos uz ne-savu informaatikas grupu shucee, pie fizikjiem. Un, kad uchene aizgaaja peizvaniit, atstaadama man klasei uzdodamo, izskaidrojamo un izpildaamo repeat-until uzdevumu, me vareeja iejustoes pedagoga aadaa. Protams, iedotais uzdevums un taa risinaajums pilniibaa nestraadaaja, so es bij spiesta skaidrot visiem lietas, kas patiesiibaa neiet, paaris teikumus iesaakt ar uzrunu :"Nu, ja tu esi taac stulbenis, tad..", pati uzrakstiiju labaaku progu, nodzeesu falsho no taafeles un iebaroju visiem savu variantu, kasm protams, atshkjiiraas no skolotaajas maaciitaa...nosviidusi un nopuuleejusies, stundas beigaas konstateeju, ka shitaa ir baigi labaa peiredze, un, kas zin, maybe piestraadaajot naaxies kaadudien izmantot.Nebuutu nemaz ar tas pac sliktaakais.
--

Dentists part "priekshpeedeejaa".
Iisumaa - kaa ljoti slikts sapnis...
Mood taac, ka gandriiz [info]iwaku vareetu pievienot saviem frendiem.
--

Iisumaa tas arii viss. Ljoti iisumaa.
rr, necieshu, ka nevaru nomainiit textam kraasu!


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)

Re: mhm
[info]zebra
2003-11-04 21:57 (saite)
Nu, es varu sevi izteeloties piestraadaajam sudiju laikaa maybe, bet vispaar me uz pedagogjuju gan intereshu testos, gan raxtura iipashiibaas 100 miinusos..un paradox ir tas, ka me tik biezhi naakas kadam ko nebut skaidrot..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?