Depresīva troļļa piezīmes - [entries|archive|friends|userinfo]
zazis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Aug. 18th, 2022|06:23 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Negaidīti spēcīgu reakciju ir izsaucis viens glīts divu vārdu savienojums.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:August 19th, 2022 - 08:09 am
(Link)
Manā uztverē apmēram tas pats, kas ideāla riņķa līnija, tāpēc bija sajūta, ka trollē, jo pašsaprotamas lietas.
[User Picture]
From:[info]dzeltens
Date:August 19th, 2022 - 10:37 am
(Link)
Depresīva troļļa piezīmes
Reportāža no Cionas

Man atkal bija sajūta, ka trollē "kapitālisma apoloģēti", jo nu, cmon.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:August 19th, 2022 - 11:28 am
(Link)
Kapitālisma kodols = cilvēks owno lietas, ar kurām rīkojas kā vēlas, taisa naudu, netaisa naudu, notenterē vai uzdāvina ubagiem. Pat primitīvākajās sabiedrībās pastāv ownership un tirdzniecība. Visas vēsturiski zināmās alternatīvas = uzrodas kāda kliķe ar uzņēmīgiem tipiņiem, kas aizliedz visiem pārējiem ownot lietas, bet atstāj šādas tiesības ekskluzīvi sev. Piemēram, "proletariāta diktatūra", kas kā zināms, ir neizbēgams pirmais solis ceļā uz komunismu. Markss bija labs trollis, jo cilvēki vēl ar vien uzķeras pat pēc 100+ gadiem dažādu šīs shēmiņas variantu daudzos desmitos valstu.
[User Picture]
From:[info]dzeltens
Date:August 19th, 2022 - 11:41 am
(Link)
Bet nav jau arī gluži tā, ka no sociālistu idejām būtu cēlies tikai ļaunums, ne? Tev, piemēram, nav jāstrādā 16h darbadiena 6 dienas nedēļā kā 19.gs. manufaktūrā, bet tikai 40h darba nedēļa.
Man draudzenei Norvēģijā dzīvokļu īpašnieku kooperatīvs viņas vietā tikko paņēma kredītu dzīvoklim mājā, kuru viņi paši savām rokām uzcēla, bet piederēs viņai īres tiesības. Latvijā nekas tāds nebūtu iespējams, jo kooperatīvi un kolektīvisms visiem asociējas ar kolhoziem. Visi ņem hipotekāros, lai ownotu īpašumu, kuru banka jebkurā brīdī var atņemt, arī es, starp citu. Tas ir kapitālisms mūsdienās. Nevis kaut kādas pasakas par pašnoteikšanos. Pamēģini kaut kāda iemesla dēļ izkrist no "darba tirgus" un tad sludini, cik kapitālisms ir jauka sistēma.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:August 19th, 2022 - 04:29 pm
(Link)
Norvēģija un visa pārējā Skandināvija ir strikti kapitālistiskas valstis, kas savu labklājību sastrādājuši strikti kapitālistiskām metodēm. Lūdzu, beigt tiražēt mītu par to kā valstis, ar regulējumiem un obščakiem/sociālajiem matračiem ir tādas pateicoties Marksa & Co idejām. High trust sabiedrības ar homogēnu un vēsturiskā asinsradniecībā balstītu etnosu/kultūru ir dabiski daudz stabilākas, bagātākas un saticīgākas, nekā oligarhijas ar monopoliem un oligopoliem, kur administrējošie orgāni ir nevis pašu iecelti, bet transnacionālu korporāciju un bagātnieku klanu iecelti lakeji kā šobrīd Rietumos. Papildus tam, Skandināvijas valstīm ļoti paveicies ar izvairīšanos no lielajiem kariem un citām turbulencēm, kas mūs no normāli attīstošos demokrātisku un kapitālisku valstu saimes ir noveduši daudz tuvāk PSRS vai Ķīnas tipa sistēmām, kur viss pieder nelielai nepotiskai grābēju bandai, kas leģitimizē savu dominanci un netaisnības caur sev subordinētiem politiķiem un milzīgu vienpusēju propagandas un cenzūras aparātu, pateicoties informācijas un globalizācijas ēras tehnoloģijām.

ASV 50ajos pastāvēja turīga vidusšķira, kas varēja mierīgi atļauties uzbūvēt dzimtas māju, sapirkt visu ko vajag un vēl ceļot pa pasauli vekeišenos un vecumdienās. Šī brīža usury sistēmas un loligarhijas apstākļos cilvēki nevar apmaksāt pat izglītības iegūšanu. Atšķrība starp 50o un šodienas Ameriku nav kapitālismā, bet politiskajā režīmā.
[User Picture]
From:[info]dzeltens
Date:August 19th, 2022 - 04:44 pm
(Link)
Pag, tad tu gribi teikt, ka ASV šobrīd nav kapitālisma, bet Skandināvijā ir? Īpatnējs viedoklis.

Man visu laiku likās, ka Skandināvijā ir kaut kādas spēcīgas sociāldemokrātijas tradīcijas, kas veicina zemu nevienlīdzības indeksu, vienlaicīgi valstij diezgan spēcīgi jaucoties iedzīvotāju dzīvēs, kur pat alkohols ir valsts monopols (Somijā), nevis tīrs, neregulēts kapitālisms kā ASV, kur visu nosaka brīvais tirgus. Un ka šāda sistēma priekš cilvēkiem strādā daudz labāk, lai arī ne visas sabiedrības tai ir gatavas, jo tā paģēr zināmu godīgumu, piemēram, nodokļu nomaksā.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:August 19th, 2022 - 09:35 pm
(Link)
Es neiebilstu pret balansētu sociāldemokrātiju, bet to, ka idejas par kontroles mehānismiem, kas ierobežo monopolus, naudas mijēju ģildes utm. ir kas ekskluzīvi izrietošs no Marksisma. Citādāk sanāk tas joks, ka Hitlers un NDSP arī bija marksisti, jo darīja tiešām pareizas lietas savas valsts ekonomikas sakārtošanā ar oligarhu un internacionālo kapitālistu ierobežošanu un uzsvaru uz savas valsts pašpietiekamību un suverenitāti. Tāpat Viduslaiku kristīgā Eiropas uzlika morālu fui uz predatoriskām finansiālām mahinācijām. Tātad ierobežojumi un regulācija tirdzniecībai vienmēr pastāvējusi. Kapitālisms kā tāds nav morālu noteikumu sistēma, bet dabiskais stāvoklis starp populāciju, kurā eksistē indivīdi un kolektīvi, kas realizē savu "self interest". Marksistisko ideālistu antikapitālisma retorika reducējas uz ideju, ka cilvēkiem burtiski jāmaina sava daba un jākļūst par skudru pūzni vai bišu spietu, kas nekad nenotiks. Ja nu vienīgi pie ķīniešiem, kas ir kolektīvsti pēc savas dabas jau vēsturiski.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:August 20th, 2022 - 07:39 pm
(Link)
/ ka Hitlers un NDSP arī bija marksisti/

Bija.

NSDAP = National Socialistische Deutsche Arbeitspartee

Karogs - sarkans (sociālisti) ar svastiku vidū (nacionālisma simbols)