Mani teksti    Draugi    Draugudraugi    Kalendārs    Par mani
 

XOOX. Cilvēks. -

Tuesday, January 9th, 17:48

Kādu laiku padzīvojot ārzemēs, domāju, jebkurš pamana atšķirību starp turieniešiem un tejieniešiem. Viņi ir atvērtāki, atvainojas, ja netīšām uzgrūžas virsū, uzsmaida it kā bez iemesla.. Pēc tam atbraucot šeit, kur cilvēki ģērbjas pelēkā un melnā, iet, skatoties vienā punktā, izvairas no acu kontakta un uz ielas nesmaida, ir tāda dīvaina sajūta. Jo... kāpēc? "Tradīcijas"? Latviešu mentalitāte? Starpnacionālie konflikti? Lielpilsētas nenovēršamā "siļķu muca"?
Man šķiet, šis džeks ir pareizi to aprakstījis.
Lielā mērā tās ir CCCP apspiestības sekas un joprojām esošas bailes. Ne tā pasmaidīji, varēji nokļūt Sibīrijā. Vai vismaz dabūt čekas novērotāju uz astes. Jo izskaties pārāk laimīgs. Kurš to grib? Tāpēc tagad cilvēki joprojām pēc inerces ir tik vienaldzīgi un cenšas būt neievērojami.
Man liekas, ka ir vajadzīga vienota valsts politika, lai uzlabotu psiholoģisko klimatu šeit, Latvijā un Rīgā, iedrošinātu cilvēkus smaidīt un cienīt vienam otru, kā arī nokratītu tos desmitiem gadu vecos baiļu pinekļus, kas vēl palikuši un pinas pa kājām.

12 komentāri - komentētPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Komentārus:

From:[info]artis
Date:January 9th, 2007 - 06:47 pm
(Link)
paldies par norādi. veiksmīgs, to the point, sajūtas precīzi atspoguļojošs raksts!
From:(Anonīmiķis)
Date:January 9th, 2007 - 06:57 pm
(Link)
Atšķirība, protams, ir pa gabalu redzama. Bet nez vai CCCP ir tas cēlonis, vismaz ne tuvu ne vienīgais. Un tajos laikos smaidīja vairāk nekā tagad. Es cēloni drīzāk meklētu cilvēkos iekšā - lielum lielais vairums jau tomēr apzinās, ka ikdienā dzīvo ar sīkām un lielākām nelietībām. Un kaut kur dziļumos tāpēc tomēr jūtas neērti un nedroši.
From:[info]kjeerpis
Date:January 9th, 2007 - 07:27 pm
(Link)
Ne tikai nesmaida, bet pārmet tiem, kas smaida un smaidītājus bez īpaša iemsla uzskata par lieliem dīvaiņiem :(
From:[info]kakjux
Date:January 9th, 2007 - 07:40 pm
(Link)
& tiem, kam paarmet, tiem zuud veelme izskatiities laimiigiem, ja par to tikai paarmetumus dabuu.
From:[info]kjeerpis
Date:January 9th, 2007 - 07:52 pm
(Link)
Oi, nē, laimīgs es neizskatos, bet es mēdzu uzsmaidīt svešiem cilvēkiem. Ne jau pavisam uz ielas, bet iepērkoties, atvainojoties, sakot paldies, kad apkārt kaut kāds šums notiek, kad eju uz kādu iestājeksāmenu vai stāvu rindā valsts iestādē. Un pārsvarā jau vienmēr visi atsmaida. Tāpēc biju šokā, kad reiz dabūju sargdama taisnoties par šo savu ieradumu un sapratu, ka kāda daļa cilvēku mani dēļ tās smaidīšanas uzskata par kaut kādu pusjukušu.
From:[info]kakjux
Date:January 9th, 2007 - 08:21 pm
(Link)
Nu mani taapat uzskata par jukushu & man nav it kaa ko zaudeet, tikai man riebjas taisnoties.
From:[info]kjeerpis
Date:January 9th, 2007 - 09:01 pm
(Link)
:DDD
Īpaši taisnoties par lietām, kas tik tiešām nevienam grūtāku dzīvi nepadara
From:[info]xoox
Date:January 9th, 2007 - 09:54 pm
(Link)
kā nu nepadara, citiem tiešām grūtāka dzīve no tava smaida paliek.. liek aizdomāties, kāpēc pašam tik skābs ģīmis :P
From:[info]kakjux
Date:January 9th, 2007 - 07:42 pm
(Link)
Ai, nu.. Jaa. Bet es pataisnoshos, ka nesmaidot izskatos skumja, pat ja neesmu. Man taadi sejas vaibsti.. ;)
From:[info]shelly
Date:January 9th, 2007 - 08:17 pm
(Link)
Mana māte savulaik bija sašutusi par Skandināvijas sievietēm - viņas ļoti agresīvi un izaicinoši grūžoties visiem/ām virsū, un pat nedomājot atvainoties, izskatoties gandrīz vai lepnas par saviem "sportiskajiem" panākumiem. Māte to pierakstīja feminisma negatīvajām sekām.
From:[info]vedjmah
Date:January 9th, 2007 - 09:55 pm
(Link)
nu... atliek tikai sērīgi nopūsties.
Manuprāt, ne tikai padomju vara atstājusi iespaidu uz šo; 'sabozušies un aizdomu pilni'((c)ZK) ļaudis šeit ir arī dēļ piem. 700 gadu vācu pakļautības un dzimtbūšanas.

Bet jā. Pēdējoreiz atgriežoties, man jau Amsterdamā cilvēki likās ļoti nepieklājīgi. Rīgā vispār pirmās dienas negāju ārā no mājām. Pirmā viesošanās lielveikalā bija šoks. Incerces dēļ visiem teicu 'sorry', kad man likās, ka pietuvojos indivīdiem par tuvu intīmajai zonai nejaušības dēļ. Vēl pareizei izlaužas joprojām. Apm. 50% gadījumu man tad atbild angliski.
From:[info]rikella
Date:January 10th, 2007 - 09:12 am
(Link)
latvieši ir pārāk aizspriedumaini (to pierāda kaut vai neizdevušais praids) un stereotipaini. ja tu smaidīsi, viņi skatīsies uz teui un rādīs ar pirkstiem, ka tu esi dīvains.
varētu piekrist, ka tas ir PSRS iespaidā, jo tajos laikos nedrīkstēja izpausties.