Pats par sevi - Par virtuvēm runājot

30. Nov 2008

 wowow@18:10 - Par virtuvēm runājot

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Es, saprotams, baigi pavelkos no [info]kinskis gastroporna un es domāju, ka Itālijas virtuve ieliek graciozu kloķi francūžiem. Joprojām man ir ļoti siltas atmiņas par slēpošanu Červīnijā, kur slēpot varēja pa Šveices pusi ar tās perfektajiem pacēlājiem un trasēm, bet pusdienās nobraukt Valtournenche uz pavisam prastu vināriju un baudīt vienkāršu/ļoti garšīgu ēdienu un lieliskus vīnus.

BET

Es šoreiz par latvisko virtuvi. Daudzi domā, ka tādas nemaz nav, ja neskaita rupjmaizes kārtojumu un pelēkos zirņus. Nav tiesa! Latvisko virtuvi vislabāk raksturo ceļmalas krogi ar savu vienmēr obligāto izvēles vienumu "Karbonāde franču gaumē" (KFG). Sūds ar tiem frančiem, tāpat viņi nekad Latvijai tuvumā nav bijuši, taču tad, kad tu nobrauc no lielceļa, atver durvis, redzi priežkoka interjeru, saklausi Latvijas Radio 2, pasūti to pašu KFG un puslitru laba alus - tā, mīļie draugi, ir latviskās ēdināšanas kvinsistence. Un pēc tā, kā KFG ir sagatavots, var noteikt, vai šī kroga durvis vērt vēl kādu reizi.

Labu KFG raksturo lieliski pagatavota cūkgaļas karbonāde (cepot gaļu, tā jāapsmērē ar sinepēm, tas piedod mīkstumu un ceļmaļas krogiem raksturīgo buķeti), pa virsu sīpoli, siers/majonēze un tomātripas. Piedevās ir pašu gatavoti frī kartupeļi kas ir reizes 500 garšīgāki par jebkuriem saldētajiem ar kādu nebūt mārrutku/diļļu mērci. Piedevās KFG vienmēr (labā vietā) būs 4-6 veidu salāti- teiksim dilles ar kāpostiem, redīss ar krējumu, gurķi un tomāti, bietītes ar ķiplokiem un tādā garā. Nu kur vēl pasaulē kaut ko tādu var dabūt? Pareizi- nekur, tikai Latvijā. Pie tam šis brīnums viss labā krogā nekad nemaksās vairāk par 4 latiem un porcija būs tāda, ka par zupu vai saldo domāt nav vērts.

Tad lūk- uz Rīgas-Liepājas ceļa, aiz Jelgavas-Tukuma krustojuma pārbraucot dzelceļa pārvadam uzreiz grieziet pa labi, vieta saucas Eglāji vai kaut kā tā. Un pagaršojiet arī ceptos ābolus ar saldējumu vai auzu pārslu kārtojumu, ja lien.

Bez diršanas.

(23 raksta | ir doma)

Comments:

jojo / 30. Novembris 2008@18:36
labi. :)
(Reply to this) (Link)
biezpientaure / 30. Novembris 2008@18:42
kā speciālists izsaku minējumu, ka TC %FG (sitenis? nu es vairs neatceros - gadi tomēr) ir atstājusi zināmu ietekmi uz gastromaņām :)
(Reply to this) (Link)
chaika / 30. Novembris 2008@18:57
tb WC tur nav?
(Reply to this) (Thread) (Link)
wowow / 30. Novembris 2008@20:33
Ir.Ttu tagad esi izliekusies?
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
chaika / 30. Novembris 2008@21:54
wtf, lol
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
wowow / 30. Novembris 2008@21:55
lol omfg wtf 1111
(Reply to this) (Parent) (Link)
stepes_vilks / 30. Novembris 2008@19:00
nav jau tik traki. Napoleona karaspēks caur Zemgali un Latgali izgāja uz Krievijas ārēm.
(Reply to this) (Thread) (Link)
wowow / 30. Novembris 2008@20:34
OK. Bleimosim Napaleonu!
(Reply to this) (Parent) (Link)
zum / 30. Novembris 2008@19:30
Bikstu krogs, Mežavējs pie Pakuļiem līdzu - par 5 latiem var pārēsties. Bet normāli paēst pa trīs. Soļanka, kārtīga šnicele ar visādām piedevām, saldais. Ja nedribi zupu, ēd salātus. Sula tikai 0.50 Ls glāzē. Un lielā glāzē.
(Reply to this) (Link)
barbala / 30. Novembris 2008@19:30
KFG ir daudz drošāka izvēle dzimtenes ārēs, nekā māžošanās ar suši Jēkabpilī vai Cāzara salāti Ventspilī. Pārsvarā gadījumu gan KFG šķiet pārāk fundamentāla izvēle, ja nav pirms tam, pāris stundas slēpots vai kāds mežs skriets, tāpēc otrs ļoti precīzais un pavāra prasmes uzrādošais ēdiens ir "salāti galvaspilsētas." Par provi, vakar Rāmkalni tā nopelnīja vienu mīnusiņu- nu, nebija tiem Pareizās Garšas.
(Reply to this) (Thread) (Link)
strangelove / 30. Novembris 2008@19:36
es neēdu cūku
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
barbala / 30. Novembris 2008@20:03
Tātad, karbonādes un pārējie 85% krogu piedāvājumi nav tavā segmentā.
(Reply to this) (Parent) (Link)
zum / 30. Novembris 2008@21:31
Es vakar pie Liepājas ielas ēdu liellopu gaļas salātus. Liela porcija ar maizi un garšvielu sviestiņu. Un lielā glāze tomātu sulas - 4Ls. Bet tā jau ir Rīga.
(Reply to this) (Parent) (Link)
kinskis / 30. Novembris 2008@20:51
pa ceļam uz venzpili ir tāda vieta ar sasodīti parastu nosaukumu "pie jāņa", un tur arī dod šito pašu sasodīti parasto latviešu ēdienu. un dod kārtīgi. un nekādu svešzemju blēņu ēdienkartē. alus no užavas.
(Reply to this) (Thread) (Link)
wowow / 30. Novembris 2008@20:52
Pūrē?
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
kinskis / 30. Novembris 2008@20:58
varētu būt. iestādījums atrodas labajā ceļa malā, ja raugās v-pils virzienā.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
wowow / 30. Novembris 2008@21:00
Mhm
(Reply to this) (Parent) (Link)
kinskis / 30. Novembris 2008@20:57
ā, un tak par to cerviniu. to, ka pagājušajā pavasarī biju stingri nolēmis mūsu famīlijai šai sezonai iekārtot došanos turp, es atminējos mirkli pēc tam, kad biju autorizējis nolobīt manu kredītkarti par labu vienam stabilmento sella ronda karuseļa tiešā tuvumā.

(Reply to this) (Parent) (Link)
zum / 30. Novembris 2008@21:34
Aiz Kandavas?
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
wowow / 30. Novembris 2008@21:36
Nē, tie ir Mežāži (kas aiz Kandavas pagrieziena pēc dzelzceļa pārbrauktuves).
(Reply to this) (Parent) (Link)
kinskis / 30. Novembris 2008@21:37
zi, godavārds nezinu. es tur pats nekad neesmu braucis. mani parsti ir veduši. un tas noris šādi - brauciena ārkārtīgi interesantās sarunas vidū izskan iestarpinājums 'a proposito' - nu tad piestāsim 'pie jāņa'? bet lōģiski. un tad uzreiz arī piestājam, jo esam jau klāt.
(Reply to this) (Parent) (Link)
barbala / 30. Novembris 2008@22:51
Tas ir Pūrē, no Rīgas puses, labajā pusē, ar tādu deviņdesmito vidus estētikā taisītu 'trijstūra kolonnas' ielaidumu fasādē.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
zum / 30. Novembris 2008@23:30
Tad es zinu, mēs tur vienreiz ar draudzeni stopojām.
(Reply to this) (Parent) (Link)
blog counter