Neprātīgā saprāta balss -
Novembris 24., 2017
09:36
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tā nu ir sanācis, ka mani vecvecāki bija aptuveni paaudzi vecāki nekā citiem maniem vienaudžiem, pilngadību sasnieguši jau 1930. gados un kara laikā, tas deva man iespēju no pirmavotiem iepazīt t.s. Latvijas laika pilsētnieku pilsoniskās sabiedrības tradīcijas un īpatnības kurām gan saknes sniedzās vēl 19. gs. Visa tā viesu uzņemšana un viesību kultūra, kas notika pēc stingra scenārija un kārtības. Vēl arī stingri etiķetes noteikumi, kas jāievēro publiskos pasākumos, un faktiski jebkurā publiskā vietā. Tā bija tāda diezgan mietpilsoniska un reizēm arī snobiska, bet kopumā ļoti rāma un paredzama dzīves uztvere, kas man nekad nav patikusi, bet esmu priecīgs, ka varēju to iepazīt. Lasot viskautko par starpkaru periodu daudz labāk saprotu tā laika cilvēku domāšanu

Tags:

(7Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:24. Novembris 2017 - 10:13
(Link)
Heh, mana famīlija arī tāda iestiepusies gadu gaitā, nav pat "ģedi vojevaļi", jo ģeds #1 kara laikā bija apmēram tik vecs, cik es tagad, tas ir, nederīgs lielgabalu gaļai un nedabūja pat izkaroties.

Otrs ģeds būtu varbūt pakarojis, tak 1940.gadā tika gulagā un bija pagalam.

Ģeds #1 gan jau šo to būtu pamācījis par štellēm, jo bija smalks kungs, tiesnesis Latvijas laikā un vidusskolnieces grābstošs latīņu valodas skolotājs krievu laikā, tak pamanījās nomirt padsmit gadus pirms manas dzimšanas.

Attiecīgi protu paklāt avīzi uz galda, lai no šprotēm pilošā eļļa nebojā vaskadrānu.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:24. Novembris 2017 - 10:19
(Link)
Hm, no viesībām tikai atceros, ka vectētuks pēc pilsoniskām un snobiskām viesībām nākamajā rītā brokastīs esot stenēdams dzēris ūdeni, kurā iejaucis sodas karoti, tas tāds svinīgs brīdis vienmēr esot bijis.
From:[info]windrider
Date:24. Novembris 2017 - 10:30
(Link)
Njā, lai nu kas, bet alkohols pie maniem vecvecākiem nebija cieņā, vismaz ne tādos apjomos, lai būtu sodas ūdens jādzer no rīta. Arī tās draugu un kolēģu kompānijas, kas pie viņiem ciemojās nebija nekādi dzērāji.

Vectēvs no mātes puses savukārt bija tikpat vecs, bet bija kārtīgs latgalietis. Kā leģionā ticis sāka dzert (kā pats ir teicis: ''Frontē nevienu dienu nebiju skaidrā'') tā turpināja arī visu atlikušo mūžu. Diezgan skumji, jo nomira dažus gadus pēc manas dzimšanas un faktiski viņu neatceros.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:24. Novembris 2017 - 10:32
(Link)
Hm.

Nesaistīts stāsts kaut kur glabājas manā atmiņā par kādu dzerošu večuku, kurš stāstīja, ka tieši frontē nav dzēris ne piliena, kuri dzēruši, neesot izdzīvojuši.
[User Picture]
From:[info]karlowich
Date:25. Novembris 2017 - 00:41
(Link)
Tas atgādina stāstu par bijušajiem oberiem no Romas restorāna, kuri klāja galdu filmā "Ceplis" - tāpēc tie galdi tur ar' tik labi izskatās. Bet niansēs ir nozīme. To cēlumu un viesību garšu vēl dažus gadus atpakaļ pieredzēju pie savas kaimiņienes, kurai gan tai laikā vēl knapi skuķa gadi sākās, bet jaunībā mātes mācītais un pašas pieredzētais vel līdz sirmam vecumam bija redzams. Mēs nevaram runāt par latviešu aristokrātiju, bet šī kundze tāda bija.
From:[info]windrider
Date:27. Novembris 2017 - 09:08
(Link)
Turklāt viss manis aprakstītais bija pilnībā īstenojams tikai Saulkrastu vasarnīcā, tikai tur viņi jutās kā ''vecajos labajos laikos'' un tur arī visbiežāk tikai uzņemti viesi.
Viņu Ķengaraga blokmājas dzīvoklī, laikam tā atmosfēra un vide nebija diez ko laba, lai gan arī tur plašie grāmatplaukti pie sienām un gleznas liecināja, ka akurāt parasti proletārieši tur nedzīvo.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:4. Decembris 2017 - 10:55
(Link)
Jā, nepastarpinātas vēstures un dzīves kārtības liecības no aculieciniekiem ir liela vērtība, ko varbūt novērtē tiksi tad, kad sastopas ar tiem, kam vēsture ir tikai teksts grāmatā.
Powered by Sviesta Ciba