White Shadow ([info]white_shadow) rakstīja,
@ 2006-08-10 21:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:Nightwish - The Riddler

nerealizētas idejas
[dies', es laikam varētu "ieiet lomā" un kļūt par nožēlojamu mirstīgo/blogeri. phe :P]

Dažas domas, kuras manuprāt būtu vērts realizēt, bet pašam nav skaidrs, vai gribu pie kādas ķerties :

Pareizs antivīruss
Vairums antivīrusu atpazīst vīrusus pēc tiem raxturīgām datu struktūrām un/vai uzvedības (heiristiskā analīze). Pirmo metodi ir ļoti viegli apiet uzraxtot oriģinālu vīrusu "no nulles", ar otro varētu būt problēmas, bet heiristikas nekad nav perfektas, tāpēc ir iespējams izgrozīties. Tātad vairums antivīrusu ir neefektīvi.

Pareizs antivīruss stingri kontrolētu visu programmu darbību un ļautu katrai darīt tikai to, kas nepieciešams, un piekļūt tikai tiem datiem, ar ko tai jādarbojas. Piemēram, MS Word nav nekādas vajadzības rediģēt EXE failus, Notepad'am nav jāslēdzas klāt I-netam, etc. Izpildāmo failu pārraxtīšanu atļaut tikai ar lietotāja apstiprinājumu, tikai noteiktām programmām (piem. updater'iem visādiem). Ierobežot programmu pieejas tiesības dažādām mapēm (piem. ja ļaudis mēdz lejupielādēt jaunas programmas ar Internet Explorer, tad tas nebūt nenozīmē, ka ir jāļauj IE k-ko mainīt C:\Windows\System32!).

Tādējādi vīrusiem joprojām būtu iespēja iekļūt operatīvajā atmiņā (izmantojot dažādas kļūdas OS un programmās), bet "nocietināties" uz datora tie nevarētu (gandrīz). Extremāls variants : sainstalēt visu, ko vajag, un system partīciju padarīt read-only.

Problēma : sarežģīti realizēt (faktiski jāraxta draiveris), nav panaceja (derētu apvienot ar parastajiem antivīrusiem, lai pārbaudītu arī atmiņu operatīvo u.tml.).

Experiments : Living Image
Apvienojot ģenētiskos algoritmus ar neironu tīkliem (to sauc par NEAT tehnoloģiju), uztaisīt programmu, kas ģenerē attēlus vairākus (jeb attiecīgās ģenētiskā algoritma radītās paaudzes "pārstāvjus"), no kuriem var izvēlēties labāko(s). Pēc tam tiek ģenerēti citi attēli, un notiek evolūcija, iegūstot tādu attēlu, kas patīk lietotājam. Uzlikt šito visu uz web servera, popularizēt ideju, savācot daudz apmeklētāju un paskatīties, kas sanāks, kad katram no tiem dos iespēju ietekmēt neironu tīkla un attēla attīstību. Varētu būt interesanti :)

Dinamiskie attēli (tickers, counters, etc)
Vairums i-netā atrodamo variantu ir ļoti ierobežoti - labākajā gadījumā lietotājam ir iespēja izvēlēties noformējumu (no ierobežota variantu skaita) un dinamisko elementu izvietojumu/tml., bet funkcionalitāte šādiem ... objektiem ir stingri noteikta.

Ideja : ieprogrammēt framework, kuru var izmantot jaunu dinamisko attēlu izveidei. Ir jau izdomāti daudzi šī radījuma aspekti, piemēram, vairāki masīvi konkrēta attēla eksemplāra pastāvīgo datu, konfigurācijas u.c. lietu glabāšanai, lietotāju sistēma u.tml. Dot cilvēkiem iespēju taisīt savus skriptus (dinamiskos attēlus) un hostēt tos uz k-kāda servera. Veidot publisku katalogu. Finansiālais aspekts : var prasīt nelielu abonentmaxu no lietotājiem (X pirmās dienas par brīvu), vai, ja nemaksā, iekļaut attēlos reklāmelementus.

Variācija par tēmu : uztaisīt grafisku dinamisko attēlu redaktoru (piem. flash'ā) ar paštaisītu skriptēšanas valodu (uzlabo drošību, bet daudz darbietilpīgāk & ne visas citu valodu iespējas droši vien būtu).


So, šimbrīžam gana :P



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2006-08-10 23:47 (saite)
Principā pēdējo var mierīgi arī realizēt bez maksas (ārzemju tikeri praktiski visi ir bezmaksas), ar domu tādu - ja kāds ierauga otra tikeri un jamais ir iepaticies, gandrīz noteikti tiks apmeklēta mājas lapa. Mājas lapa savukārt var pelnīt ar reklāmu.
Variants B: tikerī rādīt nevis random reklāmas, bet, piemēram, kādu brendu. T.i., nobrendēt bērnu tikerus ar žurnāla "Mans Mazais" logo, pirmskāzu tikeri ar kāzu salona logo (linku?) utt.. Un maksu prasīt tad, ja gribi kaut ko advancētāku (iespēja izmantot tikeri noteiktu dienu skaitu, manuprāt, galīgi iesūkā, jo tikera jēga ir pastāvībā).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]white_shadow
2006-08-10 23:58 (saite)
Doma bija : ja nemaksā pēc X dienām, tad likt tur reklāmu k-kādu klāt.
Anyway, ar reklāmas/brendu ievietošanu ticker'os būtu tāda problēma, ka tad tomēr nāktos pašam visus tickerus taisīt, kas novestu pie jau minētajām ierobežotajām izvēles iespējām (+es neesmu labs dizaineris/mākslinieks).

Ehh, varētu jau uztaisīt... Bet trafiks varētu būt liels serverim... Un vai lv ir mērķauditorija priekš tādām lietām?... Un izveidot daudzveidīgus ticker'us/whatever ir grūti un vēl grūtāk - novērtēt, vai kādam vispār interesēs konkrēts variants.

Augstākminētās problēmas nenozīmē, ka es uzreiz šo ideju atmetu ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2006-08-11 11:52 (saite)
ieej sasodītajā calis.lv grūtnieču sadaļā.
ja kāda apgrūsnējusi dāmīte nav uztaisījusi tikeri savam bērnam iz sērijas "manam mīlulītim dūdiņam punčukam ir jau 16 nedēļas un 1 dieniņa!", tad tas tikai tāpēc, ka viņa ir pārāk dumja, lai to izdarītu ;)

un pie reizes paskaiti internetu lietojošās grūtnieces, katram gada mēnesim pa 30-50-70.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]white_shadow
2006-08-11 12:14 (saite)
Arrgh, un vai tev šķiet, ka es spēšu uzzīmēt k-ko ar plīša lācīšiem un smaidīgām saulītēm? :D

Anyway, šobrīd domāju par iespēju uztaisīt tādu lietu programmu-konstruktoru (flash'u nezinu, bet varētu parastu exe ar augšupielādes funkciju). Tram-param...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barvins
2006-08-11 22:32 (saite)
"Pareizs antivīruss":
Zināmu daļu no tā dara mūsdienu firewalli, t.i., ierobežo konkrētu aplikāciju pieeju intenetam, katrai aplikācijai ļaujot izmantot tikai konkrētus portus, konkrētus protokolus. Protams, firewalli neierobežo pieeju lokālajam datoram.
Ierobežot pieeju lokālajam datoram - pofig, cik tas ir tehnoloģiski sarežģīti, galvenā problēma ir apzināt kaut vairumu populārākās programmatūras un noteikt, ko tās drīskt, un ko nedrīkst darīt. Darbs 100 cilvēkiem uz gadu. Un gada laikā būs iznākušas jaunas programmatūras versijas, kurām jau būs citas prasības. Un, atstāt lietotāju ziņā katras programmas tiesību piekonfigurēšanu arī nevar, jo lielākajai daļai lietotāju nav ne jausmas, ko drīkst un ko nedrīkst - lietotāju interesē tikai tas, lai darbs ir padarīts, un ja antivīruss visu laiku uzdod jautājumus, vai ļaut šo, vai ļaut to, tad antivīruss tiek aizvākts, jo traucē produktīvi darboties.
Vārdsakot, ideja nerealizējama, ja vien nav ļoti daudz darbaspēka.

"Experiments : Living Image"
Varētu būt interesani. Biznesa izredzes gan grūti pamanīt.

"Dinamiskie attēli (tickers, counters, etc)"
Ja viss ir vienkāršs un ievietojams savā lapā ar copy->paste palīdzību, tad popularitāte garantēta, un script-kiddies izķers uz nebēdu. Ja taisa freimworku ar advancētām fīčām, konfigurācijām un skriptiem, tad to spēs lietot vien daudz maz advancēti lieotāji, kas paskatīsies uz freimworku, padomās, ka tas ir pārāk sarežģīts, lieki tērē resursus tādām fīcām, kas viņiem nemaz nav vajadzīgas, un beigās nospļausies un uztaisīs paši - uztaisīs tieši to, kas viņiem ir vajadzīgs, un kas nedara neko lieku, neaizņem lieku vietu, netērē liekus resursus.
Bez tam, apmeklējuma counteri jau sen kā vairs neskaitās stilīgi.
Varētu gan, varbūt, meģināt iziet uz vertikālo tirgu, t.i., radīt nevis plaša patēriņa multi-purpose counterus, bet specifiskām nišām paredzētus, viegli lietojamus counterus - kaut vai tos pašus grūtnieču nedēļu skaitītājus, svara vērotāju svara diagrammas atkarībā no laika, vēja virziena un spēka statistiku kaitbordistiem, makšķernieku mēness fāžu un vēja virzienu kalendārus, valūtu maiņas kursus, akciju vērtību svārstības biržā, vai tādā garā - vārdsakot visādus widgetus un gadjetus, kas ir noderīgas uzreiz, bez programmēšanas un konfigurācijas, un kas prasa vienīgi tik daudz, ka piekoriģēt vizuālo stilu.

Hmm, neatceros, kurš to teica, bet, ja grib uztaisīt kaut ko, kas kādam ir noderīgs un vajadzīgs, tad var sākt ar to, ka atrisina kādu savu problēmu. T.i., pasēdēt un pusstundu padomāt, kas pašam riebjas, atrisināt šo problēmu, un pēc tam paskatīties - varbūt arī citiem šis risinājums patiks, varbūt citi pat būs gatavi par to maksāt. Man, piemēram, riebjas tas, ka atstājot datoru pašplūsmā, mans epasta un interneta pārlūks tiek noswapots no operatīvās atmiņas uz disku, tāpēc, ka fonā visu laiku darbojas dc++ vai tamlīdzīgas aplikācijas, kas visu laiku grabinās pa cieto disku, kā rezultātā diska cache apjoms visu laiku pieaug, līdz izstumj no operatīvās atmiņas sen nelietotas programmas. Tādēļ, līdzko es atnāku mājās un gribu kaut kodarīt joprojām atvērtajā interneta pārlūkā, paiet 10 sekundes, līdz tas no diska tiek atkal salādēts operatīvajā atmiņā. Ja būtu iespēja pakoriģēt dažus winows sistēmas failus tā, lai es varētu uzlikt konkrētām, bieži lietotām programmām proritātes tā, lai tās tiktu swapotas uz diska tikai galējas nepieciešamības gadījumā, tad būtu baigi ok. Skaidrs, ka es nekad neko tādu neprogrammēšu, jo tas prasa pārāk daudz laika un pacietības, bet, katrā ziņā, tas ir labs piemērs reālai problēmai, kas prasa risinājumu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]white_shadow
2006-08-12 00:21 (saite)
Par antivīrusiem - kamēr lietotāji būs neizglītoti/neieinteresēti, datorvīrusi turpinās pastāvēt un vairoties. Saprotu jau pats.

Piem. specifisks skaitītājs - dod iespēju paskatīties, kas/cik/kad ir skatījušies tavus textus SC? :) Diemžēl es te jau papētīju iespējas & secināju, ka labākajā gadījumā var dabūt statistiku tīri par apmeklējumiem, vai arī pēc IP adresēm u.tml. sadalīt - lietotājvārdus iegūt nesanāks, pārāk daudzi varianti (JavaScript) tiek bloķēti.

Par swapošanu - šķiet, k-kur esmu ko tādu redzējis/lasījis, jāpaskatās...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?