Vīpsnas Kakts - pirmklasnieks

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Janvāris 23., 2020


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
15:42 - pirmklasnieks
Vecākais dēls šogad sāks iet skolā.
Tikai jautājums, kurā skolā.
Kad pārvācāmies uz Ventspili, man pat prātā neienāca, kāds vispārējais hajs pilsētā notiek šajā sakarā.
Domāju - laidīšu tuvākajā vidusskolā, kas ir arī skola, kuru pabeidzu es. No mūsu mājām līdz skolai var aiziet kādās 7 minūtēs, šķērsojot divas ielas.
Bet izrādās, nemaz nav tik vienkārši.
Visu laiku bija tā, ka Centra sākumskola bija tā visiekārojamākā skola, jo no tās bērni tika pārcelti uz 1.ģimnāziju. Nu tad saprotiet, ģimnāzija, tas ir tik kruti, visi grib mācīties ģimnāzijā. Un es biju dzirdējusi (kā man likās) leģendas, ka vecāki (omītes, opīši) sāk stāvēt rindā jau naktī, lai bērni tiktu šajā prestižajā skolā. Man tas likās smieklīgi. Nopietni, nu kas tā par stāvēšanu rindā? Tā kā pieteikties var arī elektroniski (un pieteikumu pieņemšana notiek tā - viens no dzīvās rindas, viens no tiem, kas saņemti e-pastā februāra pirmajā darbadienā plkst 8:00 - agrāk atsūtītie nav derīgi) - atceros, man kāds stāstīja, ka brāļa draugs bija izdomājis kādu veidu, lai e-pasts trāpītu pirmajos, bet bez rezultātiem.
Izrādās, ka ģimnāzija samērā nesen ieviesusi sistēmu, ka visi Centra sākumskolas beidzēji neiekļūst ģimnāzijā, bet tikai tie, kuriem ir labas sekmes. Attiecīgi Centra sākumskola vairs nemaz nav tik iekārojama, bet pēkšņi populārākā kļuvusi manis noskatītā - visparastākā 4.vsk. Tad nu cilvēki stāv rindā DIENĀM, lai tikai tiktu.
Vakar bija pirmklasnieku vecāku informatīvais pasākums, kurā es sapratu - iespēja, ka mans bērns ies 4.vsk, ir ļoti niecīga. Uz pasākumu bija ieradušies kādi 80 vecāki. Klases būs divas, katrā maz 26 bērni, un viena klase būtībā jau ir pilna ar tiem, kuri iet "ar prioritāti" - kas gājuši sagatavošanā skolā, vai brāļi/māsas. Attiecīgi pirmie 13 no dzīvās rindas un 13 no elektroniski pieteiktajiem (ā, un atceraties, vajag ar elektronisko parakstu n'stuff).
Nākamā tuvākā mūsu mājām (ģeogrāfiski) ir tā pati Centra sākumskola. Bet skaidrs jau, ka divās vietās vienlaicīgi atrasties es nemāku, bet pieteikt bērnu skolā drīkst tikai vecāki (un mans vīrs ir prom). Lai pieteiktu omīte, vajag notariāli apstiprinātu pilnvaru. BET! Pagājušajā gadā Centra sākumskolā pirmajā klasē bija pāris brīvas vietas pat pēc februāra.
Nākamā tuvākā mūsu mājām ir 2.pamatskola, kas būtībā ir sliktākā pilsētas pamatskola. Nopietni, no personāla un vecākiem - neesmu dzirdējusi nevienu labu atsauksmi. Līmenis ļoti zems. Un es nevaru iedomāties, ka mans gudrītis man būtu jāsūta tik sūdīgā skolā. Nopietni, viņš patiešām ir diezgan advancēts savam vecumam, viņa lasītprasme atbilst trešklasniekam, un matemātikā man pat nav ne jausmas - pirmklasniekiem prasība ir saskaitīt un atņemt pirmā desmita ietvaros, bet viņš galvā diezgan brīvi saskaita un atņem tūkstotī. Ā, un viņš nesen saprata, kā saskaitīt un atņemt negatīvos ciparus.
Nākamā pamatskola ir (kājām ejot) 30 minūšu attālumā (bērns tātad iet savas 40). Tajā pamatskolā mana mamma nostrādāja 20 gadus, un viņa uzskata, ka arī tā skola nav labs variants.
Un es esmu vnk izmisumā.
ES negribu piedalīties tajā farsā ar stāvēšanu rindā diennaktīm (nopietni, nu kā?), man liekas, ka tādējādi es tikai atbalstīšu šo nenormālo sistēmu. Es varu nākamās nedēļas laikā kaut kā apgūt to elektronisko parakstīšanu, jānopērk id karšu lasītājs un kas vēl ne. Bet pieteikties elektroniski - nu tā ir tāda loterija, manuprāt. Trāpīt tajos pirmajos 13. Kā es varu sasinhronizēt laiku ar skolas lietvedes datoru, lai neatsūtītu par agru, m?
Nē, nopietni, vai vispār kādā citā pilsētā arī tā ir?

(17 izteicās | m?)

Comments:


[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:23. Janvāris 2020 - 16:43
(Link)
es zinu, ka citās nerīgas pilsētās ir samērā lētas privātskolas?
[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:23. Janvāris 2020 - 18:42
(Link)
Ventspilī nav nevienas privātskolas :)
[User Picture]
From:[info]sole
Date:23. Janvāris 2020 - 16:55
(Link)
Izklausās jautri. Starp citu, draudzene stāstīja, ka Ikšķilē viena ģimene iesūdzējusi tiesā pašvaldību par šito brāļu/māsu blatu sistēmu pašvaldības māc.iestādēs un uzvarēja. Tgd Ikšķilē blatu nav. Varbūt pienācis laiks arī Ventspilij? (Atruna: Man pasai ir divi bērni un es saprotu abu pušu argumentus - gan par, gan pret to māsu/brāļu būšanu.)
[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:23. Janvāris 2020 - 18:45
(Link)
es neesmu pret brāļu/māsu prioritāti, man šī rindā stāvēšana liekas.. pazemojoša.
un jā, man šis ir ļoti svarīgi, jo šis ir pasākums, kas ietekmē abus bērnus, dēļ māsu/brāļu prioritātes abi ies vienā skolā (jaunākais skolu uzsāks nākamgad)
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:23. Janvāris 2020 - 17:49
(Link)
E-paraksts ir patiešām viegli apgūstams. Tur gan vajag to karšu lasītāju, bet pati iemācīšanās ir nu, nez, pusstundas jautājums?

Un Gmail ir opcija 'schedule send', kad var uzlikt precīzu epasta nosūtīšanas datumu un laiku. Uzraksti kaut vai tagad un nosūti tad kad vajag, tik skolām, cik vajag. Var jau uzrakstīt divus un vienu uzlikt nosūtīšanai 8:00, otru 8:01 un tad atvainoties, ka 'send' piespiedās divas reizes, ja nu kas.
[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:23. Janvāris 2020 - 18:51
(Link)
paldies! ātri jāpasūta id karšu lasītājs.
[User Picture]
From:[info]pzrk
Date:23. Janvāris 2020 - 19:01
(Link)
Ā, un nu, karšu lasītāju varu iedot, man te mētājās viens, jo nesen arī bija kāzuss, kad steidzami vajadzēja. Manā gadījumā lielāka problēma bija atrast PIN kodus... :)
[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:23. Janvāris 2020 - 19:15
(Link)
oj, tie man arī jāmeklē. Bet es ID karti mainīju šogad, tāpēc grasos domāt, ka nav dziļi ierakti.
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:23. Janvāris 2020 - 20:49
(Link)
Sorry visiem, es varbūt ne par tēmu, bet tagad visiem telefoniem ir NFC un var nolasīt gan rīdzinieka karti, gan bankas karti, vai tad ID kartei to nevar izmantot? Skatos, ir arī it kā oficiālas e-paraksta lietotnes iekš Play Store.
[User Picture]
From:[info]pzrk
Date:23. Janvāris 2020 - 21:15
(Link)
Doma laba, lielos vilcienos tas gan atrisina tikai karšu lasītāja vajadzību. :)
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:23. Janvāris 2020 - 20:15
(Link)
Lai veicas!
[User Picture]
From:[info]pzrk
Date:23. Janvāris 2020 - 18:57
(Link)
Sveiciens kaimiņiem! ;) Piemetīšu savu divus centus par to “sliktāko skolu”, ņemot vērā, ka pamanījos savu meitu tur nesen ielikt, kad pārcēlāmies šurpām. Vēl jau nav pat gads pagājis, bet kopumā man pagaidām nekādu kritisku komentāru nav. Es vispār pa šiem gadiem esmu aizdomājies, ka lielā mērā tā ir laimes spēle, jo daudz ko nosaka, kāds izveidojas tas klases kolektīvs no nejauši kopā samestiem bērniem. Protams, no otras puses, daudz ko nosaka skolotāji, un jo īpaši klases audzinātāji (un Rīgā mūsu klasē tiešām bija vecāki, kuri bija mērķtiecīgi bērnus pieteikuši tieši tajā skolā pie tieši tās konkrētās skolotājas). Bet nu pamatskolā un sākumskolā tās skolā iegūstamās prasmes... manuprāt, jebkurā skolā var apgūt un, ja viss slikti, var jau arī mainīt skolu vēlāk.

Plus (lasot Tavus komentārus par viņa lasīšanas un matemātikas līmeni), es domāju, ka neatkarīgi no skolas viņš tāpat būs standarta izglītības programmā, kas nozīmē, ka lielāka nozīme būtu kādām ārpusskolas nodarbībām.

Es gan arī biju garās pārdomās, mums tuvākā ir tā 2. pamatskola, savukārt nākamā tuvākā pēc Tava apraksta laikam sanāk tā pati, ko Tava mamma neiesaka. :) Es beigu beigās izlēmu un vienojos ar meitu, ka labāk tāda skola, kas tuvāk mājām.

Mums gan atkrita viss tas stress ar pieteikšanos, jo šādā vecākā vecumā pietika ar zvanu un apjautāšanos, vai kādā klasē ir vieta.

Par sūtīšanu noteiktā laikā – Gmail ir opcija Schedule send, bet nu tā man arī šķiet tāda laimes spēle, paļauties uz to negribētu.

Bet nu jebkurā gadījumā, atsaucoties uz to pašu veiksmes spēli – vēlu veiksmi!
[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:23. Janvāris 2020 - 19:14
(Link)
Es saprotu, tu dzīvo kur blakus darbavietai :)
Paklau! Ja tu skaidri zinātu, ka par 2.pamatskolu Ventspilī sliktāka skaitās tikai 3.pamatskola (kas ir pārventā.. jo tajā mācās tikai tie, ko vecāki nevar izvadāt uz pilsētu, un vēl visas pilsētas čigānbērni), tu tā apzināti meitu tur liktu?
Mana draudzene savā laikā strādāja pāris skolās par soc.pedagogu, un viņa apgalvoja, ka līmenis 2.pamatskolā un tai pašā pļavas skolā atšķiroties ļoti ievērojami.
Jā, sākumskolā varbūt patiešām nav lielas atšķirības, svarīgākā audzinātāja, bet jau tagad rēķināties ar to, ka pirms 5.klases būs jāmaina skola.. negribu.
[User Picture]
From:[info]pzrk
Date:23. Janvāris 2020 - 19:31
(Link)
Nu, jā, saprotu Tavas bažas, man gan joprojām šķiet, ka tas viss ir pārvērtēts. Es jau lasīju gan atsauksmes, pirms pārvācāmies, man tas joprojām liekas cik garš, tik plats. Trūkumi noteikti ira, bet kur to nav...
Un vispār zinu arī bērnu, kas no Pārventas tiek vadāts uz šo pašu skolu! (Viņa mammu regulāri satieku, būs kādreiz jāpajautā, bet arī nav gluži tā, ka katru dienu skrietu pretī ar sūdzībām, hehe.)

Kopumā pēc tās bērna vadāšanas Rīgā un visas nenormālās loģistikas es vispār te jūtos kā paradīzē. :) Nu, labi, meita arī sasniegusi to vecumu un/vai vidi, kur mierīgi pati pārvietojas, pirmo mēnesi vajadzēja ierādīt labākos maršrutus (es domāju visas tās pēcskolas nodarbības, kuru viņai netrūkst) un paturēt roku, bet tagad sliktākajā gadījumā jāiedod nauda mikriņam, labākajā gadījumā (ņemot vērā klimata krīzi) pati braukā ar velo, kur vajag.
[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:23. Janvāris 2020 - 19:37
(Link)
jā, tas bija viens no iemesliem, kāpēc gribēju atpakaļ.
Labi, man bērni vēl tajā vecumā, kad tāpat visur ir jāvadā, bet tas nebūs mūžīgi. Un vīrs nupat teica, ka pļavas skolas tālums ir nekas. Pāris gadus pavadāsim, pēc tam brauks pats ar velo.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:23. Janvāris 2020 - 19:45
(Link)
aizmirsu pateikt - abu bērnu gadījumā man laimējās ievākt baumas par to, kura no sagaidāmajām skolotājām ir labākā. tas noteikti atmaksājās, it īpaši ar vecāko, kura sākumā bija iedalīta pie skolotājas, kas, kā tagad zinu, ir neparasti slikta (visi siit visus, skolotāja griež galvu prom, ja redz). tur atšķirības starp atsevišķām skolotājām ir daudz lielākas nekā atšķirības starp skolām.
[User Picture]
From:[info]viipsna
Date:23. Janvāris 2020 - 19:53
(Link)
jā, tā vajadzētu darīt.

> Go to Top
Sviesta Ciba