11 December 2009 @ 04:12 pm
Virtuves filozofija  
Izrādās, ka ir šādi:

Viņa arī pauž viedokli, ka pa īstam tomēr ir grūti saprasties ar Rietumu cilvēkiem, jo tur prevalē pieklājības formalitātes un reti ar rietumniekiem var runāt par patiesi būtisko. “Mūsu cilvēki, tie, kas par būtisko aizdomājas, prot arī par to runāt. Tas ir labais mantojums no krievu kultūras - virtuves filozofija zināmā mērā. Var būt, ka jaunākās paaudzēs tas tagad zūd, bet es uzskatu, ka lietišķais tonis netraucē cilvēcīgajam,” intervijā laikrakstam Dienas bizness saka A.Neiburga. (iz šejienes)

Nez, kas tad ir tas 'būtiskais', ko šis latvju bariņš apspriež savās virtuvēs? (Proti, tas 'būtiskais', kas, Heidegera terminos runājot, ir aizmirsts Vakarzemes kultūrā, bet tiek saglabāts postpadomju virtuvēs.)
 
 
( Post a new comment )
[info]antons_v on December 11th, 2009 - 06:20 pm
Tā intervija taču ir domāta "plašam klausītāju lokam" un viņiem šāda privāta tamborēšana "par būtisko" dikten patīk. Iemesls vienkāršs - kad kāds šitā stāsta, tad skaļi domāt nepieradušam cilvēkam iestājas pilnīga ekstāze no tā, ka kāds viņa vietā pasaka to, ko viņš pats noformulēt nespēj. Jo tas viņam ir tas "būtiskais" un viņš argumentētu viedokli nekad neuztvers tik labi, kā šādu emocionālu refleksiju, ko pats uzskata par "īsto filazofiju" (pretstatā analītikai un argumentācijai, kura viņam par abstraktu un par sausu).
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on December 11th, 2009 - 06:24 pm
gluži kā mormoņi - slepena biedrība novācas virtuvē un tad savā starpā laiž par būtisko.

bet vispār ir smieklīgi, ka tiek radīti mīti par kaut kādām grupiņām, kas atšķirībā no jauniešiem vai neiesvētītajiem, kaut ko virtuvē baigi domā un ņem lietas za živoje. pārējie ir vienkārši plukatas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
marija[info]marija on December 11th, 2009 - 06:26 pm
plukatas. Prātā novizēja Kūle.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]antons_v on December 11th, 2009 - 06:32 pm
Pareizi, ka plukatas, jo ko gan mēs vispār no tā saprotam - ne mēs zinām, kas ir būtiskais, ne mēs mākam tā smuki pateikt. Tāpēc jau arī intervē Neiburgu, nevis tevi vai mani. Eto ž nada poņimaķ!

Šādas intervijas ir žanrisks pasākums, tāpat kā šlāgermūzikas festivāli Latgalē, kur nevienu neinteresē jautājums, vai tā ir laba mūzika, vai nav, kat tik spēlētu lustīgi. Visa šī virtuves filazofijas luste grozās ap kaut kādu kolektīvo bezapzināto un tajā eksistējošo mitoloģiju, kur aktieri ir dievi, rakstnieki ir vieduma vots, dzejnieki ir pravieši, bet filosofi - pārlaicīgas patiesības sludinātāji.
(Reply) (Parent) (Link)
helvetica[info]helvetica on December 11th, 2009 - 10:12 pm
es atvainojos, bet 1) vai tu pats vienmēr un visur domā tikai filozofiskās loģikas rāmīšos? 2) viņa nav filozofe, bet gan literāte/uzņēmēja, which means, ka izteikšanās formāts var būt arī biku atšķirīgs no Kanta tīrā prāta kritikas...
(Reply) (Parent) (Link)