22 April 2009 @ 04:55 pm
Intelektuālis failed  
Vispār jau ir jauki, ja kāds pasaka, ka Latvija ir nekompetences pārņemta. Pieņemsim, ka atsevišķos gadījunos šāds apgalvojums tik tiešām ir patiess. Taču mulsina, ka tas netraucē pašiem šādu spriedumu izteicējiem blēņoties publiski. Un tagad konkursa jautājums: cik blēņas ir, piemēram, šādā izteikumā? -
'Džona Ostina „perfomatīvi” šķiet spēlējuši ļoti būtisku lomu šejienes ekonomikas veidošanā. Piemēram, Kalvītis saka: „Viss būs labi, spiežam pedāli grīdā!” Ko dara ‘latviešu tauta’? Spiež pedāli grīdā, nemēģinot izvērtēt reālo situāciju. Ko saka bankas? „Ņem kredītu, mēs tev to dosim, daudz neprasot!” Ko dara ‘latviešu tauta’? Ņem kredītu, daudz nedomājot un neizvērtējot. Iespējams, krīze ir viens no iemesliem kārtējo reizi atgriezties pie dažu ‘postmodernistu’ (Deridā, Batlere) jau piemirstās tēzes, ka nevis realitāte konstruē valodu, bet valoda konstruē realitāti.' (txt konteksts šeit)
 
 
( Post a new comment )
None of the Above[info]artis on April 22nd, 2009 - 05:23 pm
Trīs.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on April 22nd, 2009 - 05:35 pm
man arī tikpat.
(Reply) (Parent) (Link)
Avtonoms[info]junona on April 22nd, 2009 - 11:00 pm
Oglosiķe, pžaluista, vesj spisok?
(Reply) (Parent) (Link)
[info]antons_v on April 22nd, 2009 - 05:43 pm
Nu man sanāk šitā:

1) Performatīvi spēlējuši būtisku lomu LV - nav spēlējuši, jo izteikums, piemēram, "Ar šo pasludinu, ka valstī ir sākusies ekonomiskā krīze!" nevar būt cēlonis tam, lai krīze būtu (vai nebūtu) iestājusies.
2) Minētie piemēri nav performatīvi. Performatīva izteikuma piemērs būtu "Ar šo pasludinu, ka svētki ir atklāti!" vai "Apsolu, ka rīt atdošu X!"
3) Tēze "nevis realitāte konstruē valodu, bet valoda konstruē realitāti". Valoda konstruē nevis realitāti, bet to, ko kā mēs uztveram šo realitāti.
(Reply) (Link)
Avtonoms[info]junona on April 23rd, 2009 - 01:25 pm
Bet ko teiksiet par šo domas lidojumu:
"Kāpēc Janīna Kursīte nelasa žurnālu Karogs? To mēs vienkārši nezinām. Bet, domāju, piekritīsiet – ja ir kāds cilvēks, kuram būtu jālasa Karogs, tad tā pavisam noteikti ir Janīna Kursīte. Jo, ja jau Latvijā šobrīd vienīgo literatūrai veltīto izdevumu nelasa Janīna Kursīte, tādā gadījumā, ļoti atvainojiet, kurš tad to lasa?
Jebšu arī pieiesim šai problēmai no otras puses: nav ne mazāko šaubu - ja Latvijā vispār ir kāds cilvēks, kurš mīl latviešu literatūru „no visas savas sirds, visa sava spēka un visas savas dvēseles”, tad tā ir Janīna Kursīte. Bet kādēļ šāds cilvēks izvēlas nelasīt vienīgo latviešu literatūrai veltīto izdevumu? Manuprāt, atbilde var būt tikai viena – viņa [Janīna Kursīte] uzskata, ka šis žurnāls nav lasīšanas vērts. Un ja tā uzskata Janīna Kursīte, tad tā ir tiesības uzskatīt arī mums pārējiem – tiem, kuru zināšanas un mīlestība pret latviešu literatūru ir mazliet vai krietni vien remdenākas."

(Reply) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on April 23rd, 2009 - 02:22 pm
nubet vai tad no attiecīgā kadra tiek gaidīts kaut kas cits? viņš vismaz pozicionē sevi kā outlaw, nevis mirdzošām acīm skatās olimpa virzienā
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on April 23rd, 2009 - 02:41 pm
Tas gan ir ērti. Pozicionē sevi kā outlow un iegūsti brīvbiļeti un bulšita dzīšanu. Galu galā es sevi varu pozicionēt kaut par Romas Pāvestu, bet no tā es par tādu nekļūšu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on April 23rd, 2009 - 02:56 pm
nu, ja gribēsi tikt vatikānā, tad vizdrīzākais, ka ne. Bet tvaika ielai pietiekami :) its all about context
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on April 23rd, 2009 - 02:58 pm
Nu tagad skaidrs. Tvaika ielas pieminēšana ir tieši vietā. Nevar tikai saprast, kāpēc to publicē Satori. Cik zināju tvaika ielas klientiem ir it kā sava, cita lapa.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]antons_v on April 23rd, 2009 - 04:49 pm
Ai, da ko tur analizēt tos Saksa... mmm... kā lai to pasaka? - publikas kacināšanas/izklaidēšanas mēģinājumus. Tev, ko, humōra izjūta uzkārusies? :))))))))))))
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on April 24th, 2009 - 12:26 am
Cik varu spriest, tad galīgi prātu izkūkojis neesmu, tāpēc arī nevaru uzmesties par visu lietu mēru un teikt, ka man humora izjūta nav uzkārusies, tomēr dažreiz man rodas jautājumums vai tik nav tā, ka humora izjūta ir uzkārusies pašam Saksam. Jo ja tas tipa domāts kā joks, tad tas pieder tai joku klasei, kur beigā ir jāraksta "Joks".
Kaut gan no otras puses - nevarētu teikt, ka mani tas baigi uztrauc. Tā ka peace, love & sucks...
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on April 24th, 2009 - 01:21 am
Ņemot vērā, ka Nils savu bulšitu dzen nevis rakstu sadaļā, bet gan blogos, kur ir skaidri redzams, ka tas ir konkrēta cilvēka neta emuārs, it kā nebūtu problēma ar to, ka viņš raksta veidā, kādā nu raksta. Es reizēm lasu viņa sviestu un man ir grūti to uztvert to nopietni, jo viņs tiešām apzināti brauc visam virsū, kāpinot intonāciju līdz pat absurdumam. Tiesa, ir bijuši gadījumi, kad robeža ir pārkāpta un frenzy ņemšanās ir kļuvusi par konkrētu (rasu) naida kurināšanu, aizskāruumiem un draudiem un šajos gadījumos būtu labi, ja redaktors būtu uzdevumu augstumos un vismaz nosodītu šādu izteiksmi, ja pat ne cenzētu. tā es domāju, lūk.

a par Kursīti - pārsteidzoši stulbi no Saksa puses. Parasti viņam izdodas funny, bet šoreiz ir vienkārši tizli. varbūt tāpēc, ka iebrauc auuzās nevis teksta beigās, kur ļaudis jau ir paguvuši izklaidēties no viņa retorikas figūram, bet jau pašā sākumā visu tālāko tekstu bazē uz acimredzami nejēdzigiem un aplamiem pienēmumiem.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on April 25th, 2009 - 02:37 am
Īsi sakot, rakstnieks izbēdzis...
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]antons_v on April 25th, 2009 - 03:05 pm
Un visu laiku kaitina zināmo iestādi, rādīdams pliku pakaļu un kliegdams: "Živim ņevazmjoķe!"
(Reply) (Parent) (Link)