15 May 2012 @ 12:20 pm
Ideoloģija un idealogos  
Dīvaina intervija.

Dažkārt es apbrīnoju žurnālistu imunitāti pret, piem., šādiem neveikliem heidegerismiem:
"Katram jēdzienam ir sava vēsture un apstākļi, kādos tas veidojies, attīstījies. Vārds "ideoloģija", manuprāt, pats ir ļoti labs. Tam ir sengrieķu izcelsme, bet mūsdienās tiek uzskatīts, ka tas, kas nācis no senajiem grieķiem, labi atbilst Eiropas civilizācijas būtībai un sūtībai. Ieklausieties šajā vārdā! Tas sastāv no divām daļām – idea un logos. Idea ir vērtību kopums, noteikta mērķtiecība, lai izteiktu un realizētu būtību. Un to vajag darīt ar logos palīdzību, kas nozīmē prātu, mācību. Tātad jābūt kādam mērķim un ideju kopībai, bez kura vispār nekas nevar notikt."
 
 
( Post a new comment )
[info]antons_v on May 15th, 2012 - 01:32 pm
1796, "science of ideas," originally "philosophy of the mind which derives knowledge from the senses" (as opposed to metaphysics), from Fr. idéologie "study or science of ideas," coined by French philosopher Destutt de Tracy (1754-1836) from idéo- "of ideas," from Gk. idea (see idea) + -logy. Later used in a sense "impractical theorizing" (1813). Meaning "systematic set of ideas, doctrines" first recorded 1909.

(c) Online Etymology Dictionary
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on May 15th, 2012 - 01:53 pm
Laba piebilde. Es savukārt iedomājos par citiem fenomeniem, kas ir saistīti ar antīko pasauli, piem., vergturību u.tml. Lai gan - pēc MK loģikas arī zoofīlija būtu ok, jo vārdu salikums nāk no grieķiem.
(Reply) (Parent) (Link)
Skabičevskis[info]begemots on May 15th, 2012 - 03:10 pm
(Reply) (Link)
GonzoKd[info]gonzokidd on May 15th, 2012 - 04:12 pm
Skadru valodu runājot - šķiet, Tev arī pati dāma personiskas simpātijas neraisa, heh.
Viedoklis "no malas": man jau tas kopumā šķiet normāls viedoklis, ko varētu paust gan akadēmiskā vidē iestidzis 2. kursa students, gan iespējams iesūnojusi profesore. Neskaitot šitādu argumentācijas pērli, kopumā tipiska rietumu filozofojas retorika, ar 99% atsaukšanos uz iepriekš izvirzītām idejām, "drošiem" avotiem, turēšanās pie grieķiski-racionālas argumentācijas sprunguļiem & sofiska izlīšana bez sava viedokļa pienesmuma.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on May 15th, 2012 - 04:27 pm
Jā, personiskas simpātijas tik tiešām neraisa. Neraisa galvenokārt tāpēc, ka runā plašai publikai vienu, bet savās pārvaldītajās iestādēs dara pavisam ko citu.

Taču es šaubos, vai viedoklis ir izteikts tāpēc, ka viņai pašai būtu iekšēji nez kādas argumentācijas, bet intervijā nolaistos līdz lasītāju līmenim. Kā arī - man ir aizdomas, ka MK izsaka viedokli, kas nav kontravesāls, bet saskaņojas ar vidējā lasītāja uzskatiem. Tāds, lūk, populisms.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
GonzoKd[info]gonzokidd on May 15th, 2012 - 05:54 pm
Noteikti piekritīšu par to uzkrītoši pareiza, piegludināta & drošos-ūdeņos-virspusēji-kuģojoša skatījuma sajūtu.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]unbeliever on May 15th, 2012 - 04:27 pm
Nez, viedoklis, manuprāt, te parādās diezgan uzskatāmi. Sak, mēs daži filozofi esam tie īstie "ideju kopuma" sargātāji un gaismas nesēji tautai.
Kopumā saturs bezgala sviestains. Pārāk garlaicīgi, lai tiktu līdz intervijas beigām.
(Reply) (Parent) (Link)
cits[info]garamgajejs on May 15th, 2012 - 04:43 pm
no vecmammas stāstītā
Interesanti, kā vienas intervijas ietvaros cilvēks spēj pretnostatīt "pasaules globalizēto patērētāju sabiedrību" un kaut kādu Eiropas antīko kultūras būtību. "Eiropas civilizācijas būtībai un sūtībai" labi atbilst arī koloniālā vēsture.
Nav uz šo jātērē laiks (atgādinājums sev), šis citāts ilustrē visu nepieciešamo:
"Latvieši varbūt vairāk dziedoša un dabai tuva tauta, tāpēc šīs izpausmes bija dziesmās, dzejā un puķīšu kaisīšanā, citur tas izpaudās kareivīgāk..."


(Reply) (Link)
None of the Above[info]artis on May 18th, 2012 - 11:47 am
"Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē es lielas uzskatu pretrunas neredzu." Tas visu izsaka.
(Reply) (Link)