09 May 2012 @ 03:47 pm
Kultūra vs politika  
Es pēdējā laikā esmu nedaudz apjucis jautājumā par dažu kultūras darbinieku un atsevišķu mediju vēlmi pieprasīt kultūras ministres atkāpšanos no amata. Iemesls apjukumam ir vienkāršs. Es neesmu ministres pusē, jo neesmu sekojis līdzi viņas lēmumiem. Taču kultūristu apgalvojumi mani arī nepārliecina. Uzreiz miskastē gribas izmest literātu apgalvojumus par latviešu valodas un literatūras saglabāšanu. Tādi izteikumi man šķiet pārāk patētiski un, iespējams, arī maldīgi, jo ir grūti identificēt literatūru vai mākslu tikai ar 'augsto' galu. Vai arī pieņemt, ka tikai literatūra veido valodu vai mistisku identitāti.

Diemžēl bieži vien, kad tiek runāts par kultūras nedienām, tad ignorē vienkāršo 'culture from below' nojēgumu. Pret pieļāvumu, ka ar kultūru netiek identificētas augstās mākslas, vēršas mūsu aristokrāti un elitisti, jo tas liktu viņiem atteikties no institucionalizētām 'pareizajām rīcībām', kas ir viņu statusa pamatā. Tāpēc es uzskatu, ka nav vajadzīgs tendenciozi salīdzināt U. Bērziņa tulkojumus un K. Apšukrūmu, jo viņu darbiem ir dažādi uzdevumi (šādu salīdzinājumu veic P. Bankovskis). Tādējādi es neuzskatu arī, ka kultūras ministrijai būtu jārūpējas tikai par aristokrātiskajām mākslām. Manuprāt, tās uzdevums ir daudz plašāks un sevī iekļauj arī pašdarbniecības līmeņa nodrošināšanu. Katrā ziņā - no augstās mākslas nav atkarīga mūsu "nacionālā identitāte" vai latvju valodas liktenis.

Ja par tiešu naudas došanu kādam māksliniekam, tad vajadzētu arī pašiem kultūristiem izdomāt godīgus līdzekļu sadales kritērijus. Pieļauju, ka objektīvākais kritērijs būtu starptautiska atzinība. (Valsts maksā par savu tēlu ārzemēs). Šajā gadījumā, varētu runāt par dažiem mūsu mūziķiem, teātra darbiniekiem utt. Literātus diemžēl es pagaidām vēl neredzu šajā kategorijā. Lai uzlabotu stāvokli, valstij varbūt vajadzētu izvēlēties dažus labākos darbus un mēģināt palīdzēt tos publicēt citās valodās, lai redzētu vai konkrētie literāti vispār ir interesanti citiem. Ja nav, tad ir jāgaida citi darbi. Pretējā gadījumā man šķiet nedaudz absurdi, ka tikai lokāli zināmi 20 autori sev sadalīs radošās stipendijas uz gadu (turklāt - vai tiešām literātiem nav pieejama neviena rezidence ārvalstīs?), bet ieguvums nav zināms.

Un pēdējais iebildums, ko šad un tad lasu kultūristu aprindās, ir pieņēmums, ka ministrei nav sapratnes par kultūru (Kā teiktu Ikstena - viņa ir stulba!). Šo aspektu es arī īsti neizprotu, jo ir grūti runāt par vienu monolītu kultūras sfēru, ko nu īstie zinātu, nedz arī es ticu, ka ir iespējami visu pārzinoši renesanses cilvēki. Visticamāk, katrs zina atsevišķas jomas un par citur notiekošo viņam ir visnotaļ miglaina bilde. Turklāt man ir intuīcija, ka kultūrai tieši pietrūkst cilvēki, kas ir no citas vides, i.e., spēj normāli to vadīt un menedžēt un nevis savu subjektīvo gaumi (vai draugu bīdīšanu) padarīt par valsts kultūrpolitikas postulātiem. Piemēram, varbūt tieši ekonomiski domājošs ministrs varētu ieraudzīt, ka Venēcijas biennālei faktiski nav nopietnas atdeves, bet ir noteikta draugu loka plezīrs ārzemēs.
 
 
( Post a new comment )
GonzoKd[info]gonzokidd on May 9th, 2012 - 08:28 pm
Piekritīsi taču, ka vismaz kritiski apspriežams ir teiksim šīs pašas ministres publiski paustais arguments, ka "valsts kultūrai nedod naudu, jo starptautiskie aizdevēji neļauj.."?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on May 9th, 2012 - 08:33 pm
Jā, tas ir apspriežams (tiesa, man nav zināšanas par to, vai apgalvojums ir patiess vai aplams).

Bet gribu piebilst, ka pat neatkarīgi no tā, vai ministre ir kompetenta vai arī taisa pilnīgus s**us, atsevišķu rakstnieku un kulturāļu izpausmes vai 'argumentācija' man arī liekas diezgan lielas blēņas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
GonzoKd[info]gonzokidd on May 9th, 2012 - 09:00 pm
Blēņas vai neblēņas, bet tur jau tā kliegšana & emocionalizēšana vairāk bija sanākusi, lai (mediji, institūcijas & sabiedrība) sākotnēji pievērstu uzmanību esošajai situācijai. Jo iepriekš, ~5 mēnešu laikā, argumentētiem viedokļiem, stratēģijām, rīcības priekšlikumiem, profesionālai komunicēšani uzmanība no KM kantora puses netika pievērsta (vai bija dramatiski nepietiekama).
Protams, arī es stāstu tikai par to, ko esmu dzirdējis no cilvēkiem, kas ir tur iekšā.

(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on May 9th, 2012 - 09:15 pm
Varbūt, ka tā arī ir. Es runāju tikai no šajā jezgā neiesaistīta cilvēka pozīcijām. Tas, ko es redzēju, bija ne īpaši saprotami argumenti medijos par to, ka literatūrai naudas nav, Igaunijā ir vairāk, emocionāli apgalvojumi par literatūras nāvi u.tml. (Turklāt tāda publiska masēšana bija pāris mēnešus). Nepaskaidrojot to, kādi ir principi tieši tādam naudas lielumam un nevis citam. (Kāpēc tieši 20 rakstnieku stipendijas 300ls mēnesī? utt.) Varbūt, ka dialogs nenotika ministres vainas dēļ, bet no vienādojuma nevajag izņemt ārā arī pašus literātus.

Ekskalācija, protams, bija tikšanās pēc kuras nācās lasīt visnotaļ tendenciozu Rukšānes rakstiņu. Tagad vispār ir brīnumu lietas - ir izvilkuši reklāmas bukletu un par tajā esošo tekstu mēģina ministrei publiski izteikt pārmetumus.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
GonzoKd[info]gonzokidd on May 9th, 2012 - 09:50 pm
Rakstnieku stipendijām (no VKKF) atbalstāmo cilvēku skaits nav limitēts, bet tas nav vairāk kā pieminētie 10-20 literāti vienkārši līdzekļu trūkuma dēļ.
Tavuprāt 2000 lati kultūras jomas profesionālim gandrīz uz gadu (maksimāli iespējams dabūt 10 X Ls 200) ir par daudz vai kā?
Arī pats biju plānojis sniegt pieteikumu, bet viņi redz neatbalsta autorus, kas iepriekš nav publicējuši grāmatas (nepievēršot uzmanību primārajam - literatūras kvalitātei & perspektīvai). Vēl viena nejēdzība.

Atšķirībā no mums abiem, Rukšāne ir vairākas reizes kā nozares pārstāve tomēr tikusies ar pašu ministri. Un bija klāt arī tikšanās reizē, par ko pati raksta. Tā ka no loģikas viedokļa viņas skatījumam vajadzētu (vismaz teorētiski) būt objektīvākam kā mūsu.

(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on May 9th, 2012 - 10:13 pm
Nē, nauda nav liela. Taču tā ir arī tik maza, ka jebkurā gadījumā, ja vien nav mantojums, literātam nāktos vēl piestrādāt, lai sevi pienācīgi nodrošinātu. Īsāk sakot, man šķiet, ka prasītā summa ir izvēlēta nejauši vai arī var pieņemt, ka pamatojums summai nav pieejams publiski. Tas ir punkts viens. Punkts divi. Es nezinu, cik jēdzīgi ir dot naudu par darbu, kas nav vēl izdarīts. (Sevišķi tāpēc, ka runa ir par darbu, kur nav tik skaidri kritēriji kā akadēmiskam darbam, kas lielākoties ir mehānisks.) Domāju, ka ieguldīto laiku, ja darbs izrādās jēdzīgs, var kompensēt arī citādāk. Piemēram, ko jau minēju, valsts atbalstītu post factum popularizēšanu, tulkošanu, izdošanu v.tml. Protams, nelielās vides dēļ pastāv liela nepotisma iespēja, kad savējie atbalstītu savējos vai arī uztieptu savus gaumes spriedumus. Tas nozīmētu, ka vajadzētu ļoti skaidrus kritērijus. Punkts trīs. Diemžēl tas, ka fonds dod naudu tikai tad, ja ir jau publicēta grāmata izskatās pēc nejēdzīga apļa (līdzīgi kā meklējot pirmo darba vietu, kad visur pieprasa x gadu pieredzi). Taču tur varētu būt jēdzīgs pamatojums, jo tas nozīmē, ka ir lielāka iespēja, ka cilvēks pabeigs darbu un nevis vienkārši metīs plinti krūmos un tādējādi radītu zaudējumus.

Par Rukšāni. Jā, tiesa, viņa tur ir bijusi. Taču tas vēl nenozīmē, ka viņas skatījums ir objektīvs, jo to viegli var aizmiglot dažādi aizspriedumi, vēlme tomēr uzpucēt savas spalvas, pašas ieinteresētība utt. Protams, tas vēl nenozīmē, ka viņas teiktais ir aplams. Man vienkārši tas nav zināms.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
GonzoKd[info]gonzokidd on May 9th, 2012 - 10:51 pm
Jā, pa lielam varu Tev piekrist. Arī varbūtībai, ka tāds relatīvi nezināms, nepubicējies autors (saņemot tās naudiņas) varētu aiztīties lapās prom no literārās darbības (jo atskaite par padarīto, ja neiesniedz atkārtotu projektu, cik saprotu, nav vajadzīga). Bet tā vienkārši ir vēl viena nejēdzīga sistēmas detaļa, jo būsim atklāti, relatīvi nezināmam autoram sameklēt izdevēju, kurš autorā ieguldītu palielu summu šajos laikos - tas ir visnotaļ problemātiski.
Par Rukšāni neņemos atbildēt, bet pirmdien uz nesatikšanos ar ministrijas pārstāvjiem bija daudzi visnotaļ ievērojami, neatkarīgi strādājoši nozares profesionāļi, kuriem viedoklis dalījās niansēs, bet bija pārsteidzoša vienprātība par to, ka KM darbība šobrīd ir iegājusi uzkrītoši smakojošā tūtē.

(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on May 9th, 2012 - 11:08 pm
Pieļauju, ka izņemot HD, kad viņa dalīja trekno gadu naudu (par ko joprojām maksājam), KM vienmēr ir bijusi nedaudz sasmakusi? Bet varbūt vēl viena neliela problēma ir dažu "radošo cilvēku" pārlieku lielā atkarība no garantētām valsts naudām?

Tā, manuprāt, ir analoģiska problēma ar hum. jomu kopumā, kad valsts iedod dažiem zinātnes funkcionāriem naudu, piem., nac. identitātes pētījumiem. Rezultāts daudzos gadījumos ir čiks. Turklāt šķiet, ka viņi nav spējīgi paši piesaistīt un radīt citus projektus, lai dabūtu normālu Eiropas naudu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
GonzoKd[info]gonzokidd on May 10th, 2012 - 12:12 am
Jā, visas drošvien ir būtiskas problēmas. Tajā pirmdienā no Rakstnieku savienības vadītāja tieši izskanēja doma, ka patiesībā jau problēmas bijušas sen/vienmēr, bet agrāk tās vēl varēja noslēpt aiz intelektuāla plakātiskuma, cietām sejām & artistiskām uzacīm. Bet šobrīd, kopā ar visām tām neveiklībām & nepārdomāto rīcību, tas viss vienkārši neapturami spraucas ārā, iet pāri tas putras katliņš uz uguns.
(Reply) (Parent) (Link)
justmy2cents[info]justmy2cents on May 9th, 2012 - 10:49 pm
Atšķirībā no mums abiem, Rukšānei, Ikstenai un domubiedriem tomēr ir interešu konflikts, tāpēc viņu objektivitāte varētu būt kliba uz abām kājām. Nezinu par Tevi, bet mana interese ir tikai tajā, lai Latvijā būtu literatūra, kurai ir ne tikai izklaidējoša, bet arī paliekoša kultūrvēsturiska vērtība, un/vai atpazīstamība ārzemēs, un/vai pamanāma loma latviskuma saglabāšanā. Galvenokārt ilgtermiņā, jo īsā laikā šādas lietas nesasniegt. Šobrīd neesmu skaidrībā, kura no karojošajām pusēm vairāk veicinātu manu interešu piepildīšanos. Iespējams, ka neviena. Bet, ja tomēr būtu jāizvēlas viena, tad savu balsi atdotu ministrei. Pēc jau no vēlēšanām pierastā mazākā ļaunuma principa. Jo viņa, ja arī nenāk ar uzreiz pareizajām atbildēm, tad vismaz mēģina iekustināt sastāvējušos ūdeņus.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on May 9th, 2012 - 11:00 pm
Par literatūras lomu piekristu (labi, man īsti nav skaidrs, ko ietver latviskums). Taču šeit arī parādās manas problēmas ar latviešu literatūru. Man pastāvīgi ir sajūta, ka nomācoši lielākā daļa ir rakstīti kādam citam lasītāju lokam, ko nepazīstu.

Man ir sajūta, ka pagaidām savu balsi nedotu nevienai no pusēm, jo, šķiet, abām ir puspareizi/pusmaldīgi skatījumi uz samilzušajām problēmām.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
justmy2cents[info]justmy2cents on May 9th, 2012 - 11:19 pm
Es arī tā īsti nedotu nevienai pusei (tāpēc arī bija tā piebilde par mazāko ļaunumu). Bet otrai pusei pēc nesenajiem notikumiem es vairs nedotu nekādā gadījumā. Un brīnos, kāpēc vēl nav parādījies neviens rakstniecībai piederīgs grupējums, kurš distancējas no Ikstenas grupas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
GonzoKd[info]gonzokidd on May 10th, 2012 - 12:15 am
Īstenībai jau Tevis nosauktajai "Ikstenas grupai" (kaut tas ir visai apšaubāms apzīmējums) vajadzētu teikt paldies, jo tie cilvēki tomēr paņēma smagumu & melno darbu uz sevi.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
justmy2cents[info]justmy2cents on May 10th, 2012 - 02:51 pm
Vai ar smaguma un melnā darba paņemšanu uz sevi ir domāti tie četri priekšlikumi un tiem piekārtotās naudas summas? Neliekas man tie nekas ģeniāls, ilgu un smagu darbu tajos nejūt, un skaļo stratēģijas nosaukumu tie nav pelnījuši ne tik. Bet "apšaubāmo apzīmējumu" izmantoju ne jau pašu priekšlikumu labuma vai sliktuma dēļ, bet gan tās pārsteidzošās uzvedības kultūras iespaidots, kuru Ikstenas grupa un tās atbalstītāji pēdējā nedēļā ir daudzkārt nodemonstrējuši visā publiskajā telpā. Jā, viņi nav celmlauži, un jaunlaiku vēsturē arī pirms šīs epopejas ir atrodami neglīti piemēri tam, kā nevajadzētu uzvesties, bet šoreiz cīņa notiek par kultūru, un nebūt nav tā, ka mērķis vienmēr attaisno līdzekļus. Šādus līdzekļus nez vai attaisnotu pat lieliska koncepcija, un pelēcīga ne tik.

(Atkārtoju, ka neuzskatu, ka ŽJG dārziņā viss ir ideāli, bet ne par to šoreiz ir stāsts.)
(Reply) (Parent) (Link)