tessera ([info]tessera) rakstīja,
@ 2015-11-03 13:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ziņojums no mazputnu slimnīcas
Tātad, arī paipalām, tāpat kā jaunām vistām, mēdz iesprūst olas. Parasti viņas tad nobeidzas, ja viņām nepalīdz. Es atsakos pieļaut putnu nāvi, ja to iespējams novērst, tad nu, tā teikt, atrotīju piedurknes, apvilkos gumijas cimdus un veicu visu pēc kārtas, jo tā ātri neviens no paņēmieniem nelīdzēja. Tagad varu dot padomu, ja nu gadījumā jūsu vistām vai citiem putniem kaut kas iesprūst (kas, protams, ir pilnīgi reāli, ņemot vērā to, kur jūs visi dzīvojat :D). Ielieciet to lopiņu siltā vannā (seklā, lai nenoslīkst) uz minūtēm 15, lielus putnus, piemēram, vistas, var vannot ilgāk. Tas veicinās kontrakcijas, kas var palīdzēt olu izdēt. Ja tomēr neizdodas, var ar šprici bez adatas ielaist kloākā nedaudz eļļas, tas palīdzēs gandrīz noteikti, sevišķi pēc vannas. Var to darīt arī pirms, nav fundamentāli svarīgi. Ja nu tomēr nepalīdz arī tas, kā mums ar paipalu, var, viegli masējot un viņai palīdzot, olu vienkārši izspiest, bet tas ir ļoti riskanti; ja čaumala saplīsīs, putns nobeigsies gandrīz 100% gadījumu..

Tagad putniņš atpūšas, kā jau pienākas pēc dzemdībām. Vissiltākajā istabā uz dvielīša un apsegts ar dvielīti, laiski uzkozdams cieti vārītu olu un biezpienu. Bet es varētu sevi piekaut par to, ka neesmu devusi putniem pietiekami daudz kalcija. Mūžu dzīvo, mūžu mācies! Un tomēr man prieks par mums abām.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]shelly
2015-11-03 22:39 (saite)
Paipalai laimējies ar lielisku vecmāti!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]tessera
2015-11-04 07:57 (saite)
:) Es vienreiz biju vecmāte arī kaķenei, kura bija ļoti jauna un īsti neprata pati kaķēnus piedzemdēt. Idzīvoja visi. Varbūt man tomēr vajadzēja kļūt par vetārstu? Tāds bija viens no bērnības plāniem pēc Darela un Heriota salasīšanās. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?