telefontubbie ([info]telefontubbie) rakstīja,
@ 2019-01-19 19:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Telesarjad Pank
Kamēr šodien viena vienīga tuntulēšanās pa māj', tikmēr atcerējos noskatīties pēdējo EV100 ietvaros radīto seriālu "Pank" ("Banka"), kuru kopš rudens vēlos ceturtdienu vakaros rādīja LTV. Seriālam klāt marķieris 16+, jo tur bij gan grafiskā vardarbība, gan kailums, gan daudz nāves tematika. Seriāla pamatā ir reāli notikumi Igaunijā, kad mazākas bankas izkonkurēja/pārpirka zviedru SEB un Swedbanka.

Seriāla tēli, kuri strādājot bankā, sagāja gan sviestā, gan alkatībā, gan bezjēdzīgumā un tam paralēli bija skaidri saprotams, ka tur brīžiem bija atainota gan 90to gadu krājaizdevumu bums, gan treknie gadi un trekno gadu dzīve uz parāda, politiķu bezdarbība, gan Lehman Brothers 2008. g. banku krīze, ar ko seriāls noslēdzās.
Seriāls īpašs ar to, ka bija ļoti tīkami, ne-seriālos sastopami kadrējumi un ik pa laikam bija tādi mākslinieciskie izteiksmes līdzekļi kā grāmatās vai mākslas filmās. Piemēram, tumšais bruņinieks, kad zviedru bankas treknajos gados sāka kontrolēt daudzu cilvēku dzīvi, mēms un spocīgi lēns balets, beigti taureņi un putni no debesīm u.t.t.
Seriālā bija arī labi aktieri, cik nu Igaunijā tādi ir un vispār igauņu filmās redzēti no Sugisball, Kirsitubakas un vēl visādām filmām.

Vēl bija inčīgi redzēt, kā ar ļoti sīkām detaļām bezpersonīgajās un pārkičīgajos mājokļos iezagās laikmetam atbilstošas lietas, seriālā laikam ejot uz priekšu un bija aizrautīgi fonā vai īsāk nekā sekundes vai sekundes laikā tās ievērot un atpazīt. Piemēram, viens no bankas darbiniekiem kapā Wolfenshtein spēlīti, tad tur kāds ieslidina tējas krūzē tējas maisiņu, biezo tenisa spēlēšanas atribūtika, politiķim tipisks sliktāko politiķu-dirsēju un 90to populistu rokas žests - "peace simbols", sievietēm laikam atbilstošas kurpes kājās un vēl visādi sīkumi. Devil is in the details.

Bija arī trāpīgi citāti par patērētāju sabiedrību kopumā, viens no tiem skanēja apmēram tā "Tu dzīvo mājā, kas pirkta ar mūsu bankas hipotekāro kredītu, brauc ar līzingā pirktu mašīnu, tava alga tiek skaitīta tajā pašā bankā, aizej uz veikalu un pērc zeķbikses *insert random preci* no ražotāja,kam bankā ieķīlātas lietas. Tev ir dota izvēle, pirkt prezervatīvus par mūsu naudu vai dzemdēt mūsu bankai jaunus klientus".

9 balles no 10



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?