starro ([info]starro) rakstīja,
@ 2010-11-16 10:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:SomaFM

Starp veļiem jeb iļģiem un čigāniem jeb budēļiem (Iracionalitātes indekss)

Mani diezgan daudz nodarbina jautājums par iracionālā klātbūtni ikdienas situācijās, praktiskajos lēmumos, dienišķajās izvēlēs, rīcības motivācijā, priekšstatu un vērtību sistēmās. Gan paša domāšanas veidā, gan to ar kuru rīcību saskaros, gan sabiedrībā kopumā. Visi mēs esam loģiski, pragmatiski, praktiski, rēķinoši un aprēķinātāji – apzināmies cēloņu un seku sakarības, nejaucam tās , protam atšķirt iemeslus no cēloņiem. Sabiedrība it kā ir skolota mūsdienīgi, dzīvesveids pārsvarā ir urbāns, mēdiju telpa ir diezgan prātīga (tomēr konjunktūrai sekojoša, ne to radoša), tradīcijām ir maza nozīme vai formāla. Bet galvenais rīkošanās dzinulis ir pārliecība. Pārliecība, kas nāk no ticības kaut kam.

Reiz atradu šādu piecgadīga pētījuma ilustrāciju par ticības lietām Eiropā.

Ticības lietas

Mana interpretācija par rezultātiem Latvijā, ņemot vērā, ka respondentu atbildes ir ar tikpat lielu iracionalitātes klātbūtni, kā atspoguļojas rezultātos – ticamība 10% : )

10% nosacīti racionālie jeb materiālisti. Paļaujas uz sevi, līgumu, riska pārvaldību, plānošanu, statistiku, datiem, komunikāciju, loģiku, argumentiem, empīrisku pieredzi. Prognozē balstās uz pārbaudāmiemītiem pieņēmumiem. Tomēr dažkārt pieņem lēmumus uz mirkļa emociju pamata.

86 % dzīvo pārdabiskā pasaulē. To veido citu pasauļu un aizsauļu esamības pieļāvums, ticība domu enerģijas materializācijai, kā arī uzskats, ka iespējama saite ar pārpasaulīgo caur īpašu zināšanu un darbību apvienošanu, lai ietekmētu ikdienas notikumus.

37% formulētai doktrīnai ticoši – dzīvo saskaņā ar sistēmu, kurā viss pa plauktiņiem – visam sava vieta, viss ir saskaņā ar Plānu. Tomēr paļaujas uz pieņēmumiem, kurus nevar pierādīt vai ar prātu aptvert un loģiski izskaidrot, bet kuri tomēr dod pārliecību rīkoties pragmatiski. Nešaubīgi dodas uz priekšu pa iebrauktām sliedēm. Patiesība ir viena un tā nav apšaubāma. Misticismam ir liela nozīme, taču skolāri ir sen identificējuši ļaunumu un izstrādājuši sistēmu, kā pretoties tam.

49% ir pārliecināti ka lietu kārtību nosaka „spēki”, kurus cilvēks ietekmēt nevar. Šis piesardzīgais pasaules uzskats iever augstāka spēka pieļāvumu, bet bez skaidrības, kā tieši tas ietekmē likteņus. Spēkam nav formas un satura. Šīs nozīmīgās sabiedrības daļas prāti ir konstruēti ticēt savai pārliecībai, kura gan var laika gaitā mainīties un ietekmēties.

Tomēr Spēki visbiežāk ir slikti. Tie cenšas uzurpēt varu, pārņemt savā kontrolē gaismas pasauli, cīņa ir nebeidzama, taču ar izredzēm. Kas ir šie mitoloģiskie spēki mūsdienu pasaulē? Teroristi, Ordeņi un sazvērnieku brālības, Liberālais kapitālisms, valdošā kliķe, kurus saista The Shēma un Korupcija. To uzskatāmi demonstrē aptauju rezultāti: Latvijai Korupcijas uztveres indekss (KUI) pasliktinājies par 0,2 punktiem – ja 2009. gadā tas bija 4,5 punkti, tad šogad - 4,3. Tas norāda uz korupcijas problēmas nopietnību Latvijā. (iz Dienas)
Minu, ka šis uz subjektīvam sajūtam, modi, politiķu kurinātu manipulāciju ar sabiedrisko domu un vajadzību rast skaidrojumu savām neveiksmēm balstītais “uztveres” indekss labi korelē apgriezti proporcionāli nācijas “laimes” sajūtas indeksam. Toties spēcināmies vainenieka identificēšanā.

Kārtīgam latvietiem ir piecas cīņas – auksta ziema, vēls pavasaris, karsta vasara, agrs rudens un cīņa pret korupciju.

Kad ienaidnieks nosaukts vārdā, vajag drosmīgu cīnītāju un vārdotāju, kurš to stiprinās.
Iedvesmotāju un kūdītāju arī netrūkst:
Ir pēdējais laiks to pārvarēt un saprast, ka darīt vajag kopā. Vajag arī vienkārši burzīties, nevis tikai dzīvot mājās ar savu ģimeni un domāt tikai par savām lietām un saviem kredītiem, svarīgāk ir runāties un saprast, kā un kur tava rūpe saskan ar to citu, un radīt kopīgus viedokļus. … Traucē korupcija? Veido korupcijas novērošanas grupu, kas fiksē gadījumus no pieredzes mājaslapā. iz Dienas

Mēs dzīvojam tehnoloģiju, informācijas un katram savu masu informācijas līdzekļu laikā. Laikā, kurā katram ir iespējams būt par varoni. Varoņus mēs godājam – Kaupēns laupītājs mūsos dzīvs . Mēs ticam uz Neo aka 4ata drosmi, mēs ticam uz pietiek.com aktīvistu caurspīdīgajiem nolūkiem cīņā par neliešu atmaskošanu, mēs uzticamies loskutuviem un strīķēm, mēs atbalstām čigānes un voikas viņu pašaizliedzīgajās aktivitātēs. Pie laupīšanas un linčošanas ķerties mūs mudina dzejnieki un antropologi.

Iracionālas sabiedrības sabiedriskas parādības un paradumus ceram apkarot ar iracionāliem līdzekļiem. Tas nav jocīgi. Tā ir, tā ir realitāte un tas ir bezjēdzīgi. Pilnīgs vūdū.



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?