starro ([info]starro) rakstīja,
@ 2008-03-11 04:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
10 dziesmas, kas radīja manu pasauli (1978 – 1980)
Kad man bija jāsāk iet sagatavošanās grupiņā, tuvējo bērnudārzu slēdza uz remontu – pārcēla kaut kur ellēratā Mežparkā. Tēvsmāmiņa izdomāja, ka to gadu līdz skolai paturēs mani mājās. Nu tad lai man būtu ko darīt, kamēr šie abi līdz vakaram pa darbu, manā rīcībā nodeva ģeogrāfijas atlantu, plates, atskaņotāju, magnetofonu un lentes. Tad nu es gadu drillēju pieejamos ierakstus un studēju visādas Butānas galvaspilsētas. Par ģeogrāfu kļuvu daļēji, toties par melomānu gan. Un tas gads atstāja traumatisku iespaidu uz maniem priekšstatiem par mūziku. Un no saknēm nespēju atrauties joprojām.



Video:
Mūzika – tas viss bija sūds. Bet mūzika pa TV – tas gan atstājis nedzēšamākos iespaidus. Kad bilde ar skaņu iet kopā. Toreiz bija tāds raidījums „Planētas balsis”. Un to „mēs” ar tēvu rakstījām no TV maģīša lentās. Un tos „klipus” atceros detaļās - kā tagad.

1. Iespaids, kas sagrāva visus iepriekšējos iespaidus. Viss bija nepieredzēts – skaņa, tembri, vizuālais tēls, kustības – viss. Elektrotehno – mīla uz mūžu.
Kraftwerk - The Robots

2. Enerģija, temps un tāda jocīga ātrrunāšana kopā smieklīgu lēkāšanu. Tā mēs smilšukastē darījām, kad tēlojām ārzemniekus. Vēlāk, kad uzzināju, ka ir tādi panki, zināju, ka esmu ar vienu tādu kopā uzaudzis. Tagad viņi ir miruši.
Plastic Bertrand - Ca Plane Pour Moi

3. To, ka mīlēt ne vienmēr nozīmē būt priecīgam, man aizdomas sāka rasties pēc šitā video. Jo dziesmas var būt arī skaistas, tāpēc, ka skumjas. Nespēju ne acu atraut visas 12 minūtes – nekas nenotiek, tik onkulis sēž uz soliņa, plāta muti, krīt mākslīgas lapas un ir ļoti bēdīgi. Vēlāk uzzināju, ka to sauc par sentimentu un kad ir slikti no nelaimīgas mīlestības, tad jāklausās tādas dziesmas, lai paliek vēl sliktāk.
Joe Dassin - Le Jardin Du Luxembourg . trīsdaļīgs opuss uz 12 minūtēm.

96. Veicināšanas balva. Azarts un kaisle. Deja = vingrošana + erotika. Pusplikas sievietes manu uzmanību piesaistīja jau sešu gadu vecumā. No šī ieraduma netieku vaļā joprojām.
Afric SimoneHafanana

Seveninčs jeb mazā platīte:
Miniplatēm bija īpaša pievilcība. Tajās parasti bija tikai trīs vai četras dziesmas, taču visas baigi foršās jeb hitovijas kā tagad teiktu. Tās drillēju visvairāk. Mīļākās bija latviešu – Šveiks, Paula joku dziesmas par frotē peldmēteli un sportloto.

1. Sesīlija! Jū šeikin mai confidens deilī.. Jeb Sivēns un Garpunķelis kā mēdza teikt mūspusē. Kvalitatīva mūzika ir kvalitatīva mūzika arī sešu gadu vecumā. Viennozīmīgi – visbiežāk atskaņotais ieraksts.
Simon & Garfunkel - Mrs. Robinson

eLPē`si jeb Ilgspēlējošās plates:
Tām bija viena priekšrocība: virsū liela bilde un lieli burti. Un kad uzlika, tikmēr varēja pētīt kartes, nebija uzreiz jāgriež riņķī. Visvairāk bija bulgāru plates, daudz arī dienvidslāvu. Jo tie bija tādi pa pusei kapitālistiski. Vēl viņas varēja forši lidināt. Tikai riebās, ka tētis vienmēr lika uzreiz pēc klausīšanās likt plates tajos plēves maisiņos. Man patika izņemt plati no vāciņa un ar nagu nošļūcināt pa to maisiņu. Tad palika tādi forši vilnīši. Pamēģiniet paši, redzēsiet!

1. Man toreiz patika, ka vīrieši spiedz un patīk joprojām.
Bee Gees - Nights on Broadway

2. Šito es klausījos, kad slimoju. Bet slimoju es daudz, bieži un ilgi.
Teach-In - Ding-a-dong

3. Vienreiz mamma mani aizveda uz bērnu diskotēku. Poligrāfiķos. Tur visiem bērniem lika pacelt rokas un pamāt. Man nepatika, kad tur vadītājs visulaiku tikai vienu dziesmu lika: hēnds ap, beibi hēnds ap, gimmi jō hārt, gimmi gimmi jōr hāt..  Bet nu samācījos tur un mājās pie spoguļa trenējos. Pie šitās.
Eruption - I Can't Stand the Rain

4. Mums bija divas plates, kur vāka bija tāds jocīgs resns onkulis. Un vēl dziedāja tādā smieklīgā balsī. Tā kā tāds auns (kis kis kauns). Bet smuki jau.
Demis Roussos - We Shall Dance

5. šitā plate nebija nekas īpašs, taču liku bieži. Tā mūzika netraucēja spēlēties. Laikam liku tāpēc, ka kad atnāca ciemiņi pie mammas un tēta, tad viņi vienmēr gribēja lai uzliek abu - labu. Un tad es izdomāju, ka tā ir lielo plate, bet es arī iztēlojos, ka esmu liels.
ABBA - Hey Hey Helen
(kad beidzot izaugu liels, tad atradu manu mīļāko tulkojumu no mīļākajiem šūgeizeriem, bet tas ir cits stāsts. Lush - Hey Hey Helen )

6. Tad vēl bija daudz plates, kur bija visādas dziesmas, bet man patika tikai viena.
Gershon KingsleyPopcorn
Mungo Jerry - In The Summertime

Lentas:
Tās bija daudz, lielākā daļa piederēja Margonim, bet kad viņu izmeta no unuškas kojām, tad to mantību glābāja pie mums. Tur bija visādi hārdroki, Ilmāri dzeņi, Čikāgas 5īši. Bet es klausījos šos visvairāk:

1. Joe Dassin - Siffler Sur La Colline

2. Amanda Lear - Queen Of Chinatown

3. BaccaraGranada

4. The Shorts - Comment ça va

5. George BakerManana


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]cherubs
2008-03-11 09:08 (saite)
toreiz drošinātājus sita ārā:)
1)Kraftwerk - Musique non stop http://youtube.com/watch?v=qDde1es7aoU
2)ABBA - Knowing Me, Knowing You http://youtube.com/watch?v=wKDdaVRNGwE
3)Queen - Bohemian Rhapsody http://youtube.com/watch?v=irp8CNj9qBI

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2008-03-11 17:27 (saite)
šie ir dikti spēcīgi.
electric cafe bija aktuāls ieraksts nometnēs, kad man bija 13/14 gadi. mēs sacentāmies, kurš autentiskāk nokurkstēs "musik nonstop".
ABBA vispār augstas raudzs hītu fabrika.
Nu ar kvīniem mani brālēns iepazīstināja - pirmais, ko dzirdēju bija Radio GaGa

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sin
2008-03-11 09:21 (saite)
jā.. plašu plēvītes ir sasrāpētas vairumā! :)

(Atbildēt uz šo)


[info]murse
2008-03-11 13:29 (saite)
oi, jauki bija lasīt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2008-03-11 17:28 (saite)
prasiet pēc vēl!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]merlot
2008-03-11 22:28 (saite)
vai vēl būs?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]starro
2008-03-11 22:50 (saite)
domā, tas ir interesanti?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]merlot
2008-03-13 15:15 (saite)
varētu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?