- 14.6.09 17:04
- Jūs neticēsiet - man sagribējās veikt eksperimentu un es pagatavoju nieru sautējumu jeb mērci.
Nieres maksāja 57 santīmus, tur bija gandrīz kilograms, Jāsaka gan, ka saraujas ļoti.
Pavirši pārlaidu acis visādām receptēm internetā un pavārgrāmatās, pagremdējos bērnības atmiņās un pagatvoju šādi:
Jēlas nieres pārgriež, skalo, mērcē, atkal skalo, skalo un skalo, mērcē, un tā gandrīz diennakti (to gan darīja mana mamma). Tad apvāra un ūdeni atkal nolej.
Tad es nierītes sagriezu nelielos gabaliņos (ap kubiksentrimetru) un izmetu ārā visus tos, nu, ziniet, urīnvadus, kas izskatās kā baltas cīpsliņas. izmantoju tikai "tīro" daļu, laig īstenie nieru cienītāji par to varētu būt sašutuši.
Sacepu sviestā sīpolu, tad apcepu nieru gabaliņus brūnus, pieliku apscepto sīpolu, uzlēju pavisam nedaudz ūdens un sāku sautēt. Tikmēr nomizoju tomātus, sakapāju (meli! es šoreiz paņēmu gatavos, mizotos, kapātos no bundžas, bet par to kaunos), uzlēju virsū, turpināju sautēt. Piegriezu arinētu gurķi (sīkos kubiciņos; labāk derētu skābēts) un kādas trīs šķēlītēs sagrieztas olīves (inspirācija par garšu saderību krievu soļankā). Sautēju tālāk, laiku pa laikam pielejot drusku ūdens, kad novārās. Ā, un mazliet pieliku čilli pipara, jo es vienkārši nevaru novaldīties, ja manas redzamibas lokā ir čilli.
Pašās beigās pielēju nedaudz medium šerija, pagaidīju, līdz izvārās alkohols un - gatavs.
Ir tieši tik daudz specifiskās nieru smaciņas, cik man patīk.
Otrs alternatīvais variants būtu krējuma mērce, tad varētu lietot arī saceptu bekonu.
Manā bērnībā gatavoja krējuma mērcē, bet dažreiz arī no gatavajiem konserviem, bija tādi - "nieres tomātos". Laikam lēti. Mēs dzīvojām diezgan trūcīgi, un mamma tis konservus mēdza izmantot, protams, uzlabojot mērci ar krējumu, sīpoliem etc. Man ļoti garšoja ar kartupeļu bieztputru.
Ā, manā vēl bērnībā bija tāds ēdiens - šmorēta teļa gaļa ar nierīti. Nez, kas tas par teļa gabalu, kaut kāds sāns laikam, bet fakts, ka tirgūt tādus pārdeva ar visu nierīti (tagad neko tādu neredz). Nierīte, saprotams, peldēja taukos un bija tas iekārojamākais gabaliņš no visas šmores. - 18 rakstapiebildīšu
- 14.6.09 17:35
-
Kā garšoja?
- piebilst
- 14.6.09 17:41
-
Labi! Bet pagatavošanas variantu ir tik daudz, cik gaumju! Galvenais - nebaidīties no tām nierēm un, ja nav nekādas iepriekšējas pieredzes vai atmiņu, drusku palasīties receptes un iedvesmai.
- piebilst
- 14.6.09 17:37
-
iedvesmojoši:)
- piebilst
- 14.6.09 17:42
-
Aha. Bet bērniem es ieteiktu gatavot krējuma mērcē, maigo variantu. Tiesa, arī tam var pievienot nedaudz tomātu skābumiņam un krāsai.
- piebilst
- 14.6.09 20:29
-
mani konservatīvie bērni tāpat to visticamāk neēstu. ja ēstu, varbūt tad tieši aso, puika, jā, varbūt. meita 99% vispār ne.
- piebilst
- 14.6.09 17:44
-
tā jau tipa par ēdinu nesaka un kā, bet nu igit :/ lai gan tā ir vien mana subjektīva nepatika pret iekšējo orgānu patēriņu pārtikā. mamma jau arī mēdz šitās šausmas gatavot retu reizi, bet ar šampinjoniem, ja pareizi atceros, un saldā krējuma mērcē. vienreiz iegrābos - domāju tipa šampinjonu mērcīte, bet nu jiks jaks fui - kašmars kaut kāds, viltīgi nomaskēts. tomēr pieļauju, ka ja garšas kārpiņas (vai smadzenes) kaut kā citādāk darbojas, tad ir reāli labs ēdiens. recepte vismaz izklausījās garšīga :)
- piebilst
- 14.6.09 17:59
-
a vot man liekas, ka visas aknas, nieres un sirdis ir ņammms :)
- piebilst
- 14.6.09 18:06
-
tev jau arī zirnekļi šķiet jauki mājdzīvnieki ;)
- piebilst
- 14.6.09 18:03
-
Es Tevi saprotu, katram laikam ir sava psiholoģsikā robeža. Man, piemēram, visi orgāni garšo, tikai dzimumorgānus neēdu.
- piebilst
- 14.6.09 18:24
-
A kāpēc dzimumorgānus ne? Mežakuiļa pauti ir ļoti garšīgi.
- piebilst
- 14.6.09 18:50
-
Teorētiski varētu, bet praksē, lūk, nekad neesmu saņēmusies pasūtīt.
- piebilst
- 14.6.09 18:50
-
Ā, mana meita vienā krogā Stokholmā ēda vairogdziedzeri.
- piebilst
- 14.6.09 19:05
-
? Nekad nebiju dzirdējusi, ka to ēd, ja godīgi.
Govs kuņģa zupa ir garšīga (poļu ēdiens, fļaki saucās, viņiem pat burkās var dabūt, tāpat kā pie mums auksto zupu "vasara", piemēram).
Vispār esmu subproduktu cienītāja, laikam. Ar kāru aci skatos uz tesmeni tirgū, tikai nav ne jausmas, vai tas manā izpildījumā kļūtu ēdams, bet gan jau izmēģināšu. :) - piebilst
- 14.6.09 19:03
-
sarpcit, "Čau, Rasma" bija teļa, ja nekļūdos, pauti. Garšīgi pagatavoti, lai gan man tas iestādījums kaut kā ne pārāk. Sen gan tas bija - kādi 5 gadi atpakaļ.
- piebilst
- 14.6.09 17:52
-
man ļoooti garšo vistu akniņas krejumsojas sautējumā.
- piebilst
- 14.6.09 20:24
-
Neņemot vērā pareizrakstības un pārrakstīšanās kļūdas, vērā ņemama recepte. :)
Mans ieteikums čili vietā līkt jalapenjo. Efekts tāds pikantāks un garšu nemazinošs. - piebilst