sirualsirual ([info]sirualsirual) rakstīja,
@ 2015-05-26 22:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
#murgs 9
šodien daudziem cilvēkiem akūti derdzos. nez, kamēr nevicinos ar ieroci un neuzspiežu savu klātbūtni (tie nav draudi, es to nekad nedarīšu), piado, nevienam piedzimstot nesolīju, ka būšu labiņš. 

tā sakarā atcerējos kaut kādu kursu par 'morāles jautājumiem', ko internetos izgāju pagājušā gadā. tur cita starpā bija runa par kauzalitāti. ja jau pasaulē valda fizikas likumi (un tie pārvalda arī cilvēka prāta norises, vārdu sakot, ne tikai mūsu darbības, bet arī domas. gudri laikam to sauc par determinismu), tad mēs nekādi nevaram ietekmēt savas dzīves, un, pat ja kaut kā izdomāsim tās ietekmēt pēc it kā brīvas gribas, tad tas jau būs nolemts iepriekš, un mums tur nav nekādas teikšanas. taču tāda pragmatiska atbilde bija tāda, ka cilvēki spēj iedibināt institūcijas, kas darbojas teju neatkarīgi no viņiem (piemēram, valsts, uzņēmums, laulība) un nodrošina to, ka nākotnē ir lielāka iespēja, lai piepildās indivīda vai grupas toreizējās vēlmes. 

tāpat individuālā līmenī cilvēks zināmā mērā spēj kontrolēt arī savu apkārtējo vidi, lai iegūtu kaut kādus rezultātus nākamībā. un tā var izvairīties no ļoti daudzām lietām, uz kurām it kā 'predestinētu', piemēram, cilvēka raksturs (kaut vai neturi mājās šņabi, ja tev pārāk garšo piedzerties). starp citu, šim kaut kādā ziņā pieskaras arī laikotāju komanda intervijā ar vienu no prezidenta amata kandidātiem. 

 savukārt izlaušanās no fizikas likumiem ir tieši tas, pēc kā tas izklausās, cilvēkiem nekas tāds nepieder.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]imago_dei
2015-05-27 01:53 (saite)
es esmu 'nolemtības fundamentālists', iespējams tāpēc, ka tas mani it kā attaisno - jo es sakņojos dziļākās struktūrās, kurās nav nekāds right or wrong.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2015-05-27 06:34 (saite)
tā jau ir, no wrong or right, ir tikai vara. sabiedrība čota balstās, pārlieku lielā mērā turklāt, uz principu, ka cilvēkam piemīt brīva griba, savādāk grūti attaisnot tādas lietas kā cietumu : /

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]imago_dei
2015-05-27 17:07 (saite)
mhm, bet vai varētu kā savādāk? šķiet, ka nav vēl nekas labāks izdomāts. nezinu, kā tur bija senajās sabiedrībās, piem, klejo visādi citāti pa tīmekli, ka, lūk, piemēram, amerikas iedzimtajiem nav bijis 'privātīpašuma jēdziena' un tāpēc neviens nezaga un tādā garā. bet nu, par indiāņiem mēs diezin vai kļūsim :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?