Mon, May. 19th, 2008, 02:14 pm
Kamsamola jaunā maiņa.

Nu, ko, pionieri - vai šodien svinat Pionieru dienu?

(tiem kas tankā - http://en.wikipedia.org/wiki/Young_Pioneer_organization_of_the_Soviet_Union )

Kas tur bija ar to pionierību?

Pionieros savāca bez jautāšanas vai gribi, vai ne. Tur bija jābūt jaunajam Fredijam Krūgeram, lai tevi nepaņemtu pionieros.

Uzņemšana notika klasiskajā skolas tusiņu vietā, pļavā meža malā. Skolas malkas šķūnī savācām sarkanus minerālmēslus, no čiekuriem izlikām lielu zvaigzni un piebērām ar minerālmēsliem, vidū ugunskurs. Man bija tas gods to aizdedzināt. Šaubos, vai šodien man pietiktu varonības pieiet pie malkas kaudzes, kura pirms laba brīža aplieta ar benzīnu un uzraut sērkociņu, bet tolaik es tādiem sīkumiem nepievērsu uzmanību un viss beidzās labi.

Turpmāk pionierība izpaudās ierindas skatēs, kur vajadzēja maršēt turp un atpakaļ pa skolas aktu zāli. Sākumā mēs to lietu ņēmām nopietni. Kad netikām zālē trenēties, maršējām pa skolas koridoriem, pilnā rīklē bļaudami :"Sieg Hail!", uz ko mums vēstures skolotājs aizrādīja, ka tā nav labi.

Vēlāk ierindas skates vairs tā neaizrāva un reiz es dabūju komandēt vienu pašu meiteni, lai nu šī tagad līdzinās un stāv mierā.

Tā arī neiemācījos pareizi sasiet kaklautu, kaut kā sapinķerēju to kopā un viss. Beidzamajā septītās klases mācību dienā, kura bija arī beidzamā diena pioniera statusā, es biju to lupatu tā sapinis, ka nevarēju dabūt vaļā un pārgriezu mezglu ar šķērēm. Tā beidzās mana dalība masu organizācijās.

Mon, May. 19th, 2008, 02:49 pm
[info]skuka

puikām kaklautos bieži bija caurumi. man - tikai apskretušas malas.

Mon, May. 19th, 2008, 02:58 pm
[info]unpy

Mūs gan uzņēma Sarkano strēlnieku muzejā. Un man kaklautu apsēja pats Pēteris Griško!

Tiesa, pēc tam es to nevarēju atsiet vaļā.

Tue, May. 20th, 2008, 08:15 am
[info]kinskis

R3V?

Mon, May. 19th, 2008, 03:34 pm
[info]atis

Krūgeram nebija jābūt, lai neuzņemtu. Manu draugu Seņu, kurš Ukrainā dzīvo, neuzņēma pionieros, jo viņš vilciena pārmijā salika akmeņus (gribēja kā viņa vecaistēvs kara laikā no sliedēm vilcienu nolaist) un citi nosūdzēja. Manu mammu neuzņēma, jo viņas vecāki negribēja, tāpat neuzņēma vairākus viņas klasesbiedrus, jo viņu vecāki negribēja (pārsvarā bija vainojama izteikta nepatika pret padomju varu), turklāt viņa teica, ka nekādu negatīvu seku šim pasākumam nebija.

Mon, May. 19th, 2008, 03:57 pm
[info]tipa75

Pionieros uzņēma skolas aktu zālē. Ai, nē, tas vēlāk. Mūs vēl parastajā koridorā. Sapičkāja visu skolu cieši, cieši. Katrā klasē bija vismaz 3 noģībušie no bezgaisa. Skolotājām saujā sažņaugtas ožamspirtainas vates piciņas. Klases audzinātāja klases priekšā kaklautus guldināja. Mani izlamāja, ka mani neuzņemšot, jo man raibs kaklauts, bet viņš tak raibs no mašīneļļas bija, kā no veikala. Ne mazgāts, ne kā. Uzņēma jau tāpat. Zvēresta tekstu rakstījām uz pārlocītas, kā atklātnītes A4 lapas. Virsū uzzīmēju sarkanu tulpi un kaklautu.Baigi grūti bija to roku noturēt, kamēr kkāds virsnieks pieaicinātais kko gudri runāja krieviski. Balstijām rokas viens otram uz pleca. Gunti neuzņēma, jo viņam bija netīra forma, četri divnieki un vispār viņš nemaz neatnesa kaklautu. Guntis bija sliktais, jo viņš jau bija palicis uz otru gadu. Bet kā tas viss beidzās nemaz neatceros. Nāca atmoda un pionieri vairs nebija modē.

Mon, May. 19th, 2008, 04:14 pm
[info]lavendera

kurš vēl sūkāja kaklauta stūrīšus?

Mon, May. 19th, 2008, 04:18 pm
[info]tipa75

Es. un dabūju stāvēt kases priekšā visu stundu par sodu. Bet Dins ar aivi pēdējā solā ar kaklautu stundu laikā spēlēja sarkangalvīti un vilku un viņiem nebija par to nekas, jo Dina tētis bija virsnieks.Vot!