Tue, May. 6th, 2008, 10:08 am
Latvju ziņģe un patriotisms.

Kaut kāds politiskais spēks ik pa brīdim reklamējas TV kastē. Reklāma izpaužas tā, ka dažādi cilvēki pēc kārtas dzied Latvijas himnu. Tas man uzreiz ir sirdij tuvi, jo pārsvarā viņi dzied tieši tā, kā es dziedātu - ņurdēdami zem deguna un skatīdamies kaut kur projām.

Himna mums tāda...khem. Latviski pat nezinu kā to noraksturot.

"Dievs, svētī Latviju...". Pardon mai frenč, bet pirmkārt, valsts ir atdalīta no baznīcas un Satversme nosaka, ka Dievam nav nekādas darīšanas gar Latviju. Otrkārt, es personīgi neesmu reliģiozs cilvēks, un mana patriotiskā sajūsma, jau tā ne visai karsta, atdziest jau pie šiem vārdiem, jo tie ir pretrunā ar manu pārliecību.

"Lāāid mūs tur lāāimēe diet...". Aha. Mēs tā gribam mesties laimē diet, ka Dievam mūs jāpietur, lai mēs neizrautos un savā diešanas dullumā nepaskrietu zem kādas automašīnas. Viena jau izrāvās - tas tantuks uz Līvu laukuma. Mani vienmēr pārņem šermuļi, kad viņu redzu, viņa izskatās pēc dejojoša līķa. Nav nekādas vēlēšanās par viņu dziedāt ar pilnu krūti, stalti izslējušamies un mirdzošām acīm.

Labi, labi - "laid" būtu jāsaprot kā "ļauj", "noorganizē iespējas un apstākļus". Nezinu kā citi, es piemēram dejoju, lai uz brīdi atslēgtos no parastās ikdienas, kura interesantā kārtā sastāv no Latvijas. Tobiš, es negribu diet Latvijā, es gribu diet visur, izņemot Latviju. Un neesmu ievērojis nevienu, kuram Latvijas ikdiena (vai arī jebkuras pasaules valsts ikdiena, ja jau par to runājam) liktos tik kolosāli superīga, ka ik pa brīdim būtu laimē jādej.

Izņēmumi, protams, pastāv. Kad kasiere veikalā kļūdās un izdod man kādu latu vairāk, nekā vajadzētu, sajūtu reālu vēlmi laimē diet, bet tas laikam nav gluži tas, par ko himna teic.

Ja es dziedu himnu, es meloju. Un melot skaņā balsī un laimīgu seju ir cūcība. Esmu audzināts par pozitīvu varoni (tāpat kā tie reklāmas nūģi) un man ir kauns dziedāt to, ko nedomāju.

Tue, May. 6th, 2008, 10:45 am
[info]krii

:)))

Es aizvakar dzirdēju no radio skanam "Tev mūžam dzīvot, Latvija!" un nevilšus nodomāju, ka tā izklausās vairāk pēc himnas, nekā īstā himna.
Bet nu...mīļa tak un pierasta jau tā esošā, vai tad ne?:)

Tue, May. 6th, 2008, 10:50 am
[info]sirdna

nē, nav. Tas laikam ir noziegums, ko es tagad teikšu, bet man šībrīža Latvijas himna nekad nav patikusi. Drīzāk otrādi. Tā pavisam otrādi.

Mans personīgais favorīts ir gabals par tiem graudiem, kurus, ja katrs pa vienam iebāztu zemē, dabūtu labus rezultātus. Klau, vai nevar noorganizēties un nomainīt himnu?

Tue, May. 6th, 2008, 10:52 am
[info]unpy

Šitā ir ZS himna šobrīd. Vēl jau ir svabads tas gabals par nedalāmajām Daugavas malām.

Tue, May. 6th, 2008, 10:54 am
[info]sirdna

šitais man ar tā īsti neiet pie sirds, dikti jau traģiski skan.

Savukārt graudu gabals ir akurāt pret korupciju vērsts un aplam moderns.

Tue, May. 6th, 2008, 10:57 am
[info]antuanete

Graudu gabals ir sperts no kaut kādiem čehiem vai poļiem (tikai pēdējais pantiņš par augstas laimes uzdziedāšanu ir jaunlatviešu piekabināts). Kaut gan - precedents jau ir, piemēram, ikauņiem un suomiem ir viena mūzika himnai.
Mans favorīts himnas statusam būtu "Saule, Pērkons, Daugava".

Tue, May. 6th, 2008, 11:01 am
[info]sirdna

Latviešu valodas rakstība arī ir sperta no čehiem, process jāturpina.

Tue, May. 6th, 2008, 11:07 am
[info]unpy

Vēl jau dikten labs gabals ir par lauztajām priedēm un asinslietu, kas līs. Bieži domubiedru pulkā šito sadzērušies uz pirts laipas dziedājuši. Stipri svinīgākas noskaņas pilnāks gabals par šībrīža himnu :)))

Tue, May. 6th, 2008, 01:00 pm
[info]aizliegts_v

Grieķijai un Kiprai vispār ir viena un tā pati himna. Tobiš, es arī balsoju par graudiem.

Tue, May. 6th, 2008, 10:57 am
[info]divi_g

Piekrītu.

Aber par graudiem - būtu labi, bet (c) man ir aizdomas, ka tas nav latviešu gabals, tb, vismaz vārdu autors bija kkur no Centrāleiropas; par mūziku nezinu.

Tue, May. 6th, 2008, 11:02 am
[info]sirdna

Varbūt tad himnu vispār bez vārdiem? Uzraut kādu foršu muzonu, lai katrs pie sevis domā par kaut ko jauku un personīgi patīkamu.

Tue, May. 6th, 2008, 11:04 am
[info]unpy

Tieši tā - vienu riktīgi dungājami/dūcamo gabalu.

Tue, May. 6th, 2008, 03:13 pm
[info]gucis

man personīgi riebj gan par graudiem, gan par Daugav's abām malām, gan Nevis slinkojot.

Tue, May. 6th, 2008, 11:30 am
[info]romija

Mums tak ir arī neoficiālā himna.
"Es dzīvi nicinot, pilns kaislību un bēdu,
Starp zagļiem, slepkavām un ielas meitām sēdu.."
Man šķiet, ka šo visi dzied atspērušies un cieši acīs raugoties.

Tue, May. 6th, 2008, 01:34 pm
[info]mamuts: Lai paliek esošā.

;)) Himna Latvijai ir atbilstoša tūdaliņu-balto tēvu mentalitātei: nevis vienkārši iet un dara, bet lūdzas kunga atļauju un labvēlību. Strādājot valsts iestādē, es ar to saskaros vai katru dienu - mūsu priekšniecība pret mums tēlo kungus un varoņus, bet aizbrauc šādi "kungi" uz Jevrosojuzu un atbraukuši atpakaļ kaut ko purpina zem deguna, ka "mēs nekā nevaram, mums nekas nepienākas un pasaule mūs vispār, - nakuj, nakuj..." :P
Kamēr vairākums čīkstēs, gaudīsies un vaimanās par grūšo dzīvi, šāda nožēlojama himna tīri labi piestāvēs šādai attieksmei. Šādai valstij.

Tue, May. 6th, 2008, 03:11 pm
[info]gucis

Nu gan.

Tue, May. 6th, 2008, 03:20 pm
[info]sirdna

Vai nepiekrīti izteiktajām tēzēm?

Tue, May. 6th, 2008, 10:58 pm
[info]gucis

Es cienu Tavu viedokli, bet ir pārāk vēls (un slinkums un sanāktu gari), lai piespiestos rakstīt 'mojego tochko zrenjija' ;)