Wed, Oct. 11th, 2006, 01:42 pm
Par pārspīlējumiem.

Jā, jā, es jau zinu, ejiet ka jūs visi pie velna.

Ir dzirdēta pasaka par mazo indigo puisēnu, kurš, jaunu pasaules kārtību ieviesdams un savu līdera lomu sabiedrībā nostiprinādams, mēdza brēkt :"Vilks aitās!", un priecāties par savu ietekmi pār zemāk attīstītiem prātiem, kuri rikšoja sist imagināro vilku. Pasaka beidzās ar to, ka vilki apēda aitas, puisēnu un viņa brokastu maizītes pie viena, jo zemāk attīstītajiem prātiem šis bļauris apnika.

Nesen sapirkos kaudzi krāsainu žurnālu (man patīk, kā tie smaržo un papīrs tik smuks un ar bildēm...) ar domu palasīties. Lasu žurnālu "Kabinets", kur Lelde Stumbre stāsta par sevi un saviem darbiem. Viņas sirds aicinājums un prieks ir dabas aizsardzība. Burvīga intervija ar cilvēku, kāds man ir pat grūti iedomājams - viņa dara ko grib, cik grib, kā grib, ir brīva un laimīga, un ne no kā viņai nav bail.

Pasaka, ne cilvēks. Kaut mums tādu būtu vairāk.

Precīzi nenocitēšu, bet viena no Stumbres kundzes paustajām domām man stipri atgādināja to asprātīgo puisēnu, kurš tikām kvieca par vilku aitās, līdz neviens vairs nelikās par bļauri ne zinis. Ka dabas aizsardzība ir tāda tēma, kur drīkst mazliet samelot. Drīkst pārspīlēt. Jo savādāk cilvēki neieklausīsies un laikus nereaģēs uz briesmām. Lūk, "Greenpeace" kustība, tā gan esot aizdomīga, tie gan melojot tā pa lielam un naudiņa tur apgrozās tāda netīra. Stumbres kundze melojot tikai tā pa drusciņai, pieklājības robežās. Lai aizklauvētos līdz cilvēku sirdīm un bankas kontiem.

Man gan liekas, ka te rati ir iejūgti priekšā zirgam. Cēloņi ar sekām saputroti. Un dabas sargu balsīs neklausās tieši tāpēc, ka šīs balsis pārspīlē. Šīs balsis melo. Jo vairāk melo, jo vairāk neviens neklausās. Jo vairāk neklausās, jo vairāk jāmelo, lai kāds tomēr uzķertos. Jābrēc, ka aitās ir ne tikai vilks, bet arī desmit lūši un nemazgājies zoofīls. Jāpārkrāso aita par vilku. Un tā līdz bezgalībai.


Vai nav stulbi?

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:15 pm
[info]krii

Piekrītu!
Galu galā - jo vairāk idiotisku urbāno mītu, tipa, par mobilo telefonu baiso radioaktivitāti vai plastmasas krūzīšu kancerogēnumu, man nākas dzirdēt, jo biežāk es nodomāju figņa, dzirdot pilnīgi dajebko par ekoloģiju.

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:25 pm
[info]divi_g

+1

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:20 pm
[info]saint: Ir

Tik pat stulbi, kā pārspīlējumi, kuri ikdienā dzirdami no vienkāršu ļaužu mutes. Vairāk gan smieklīgi, kā stulbi.

Man jau liekas, ka kamēr mani tas neskar personīgi, tikmēr viņi var droši ņemties savā smilšu kastītē, lai tak spēlējas, vismaz ir par ko cilvēkiem springt/pārdzīvot.

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:26 pm
[info]sirdna: Re: Ir

Nja, pārspīlējumi ir ikdienas sastāvdaļa. "Es ienīstu visus vīriešus!", piemēram, vai arī :"Tu esi nekam nederīgs lupata!"

Ja to visu sāks ņemt galvā, cilvēks paliks slims.

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:25 pm
[info]divi_g

Autor, raksti vēl! :)

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:30 pm
[info]sirdna

Ak...

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:33 pm
[info]maris: +1

Jā! :)

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:34 pm
[info]mamuts

Ak, zaļie salašņas... viņus interesē tikai Tava nauda, ne dabas sargāšana.

Wed, Oct. 11th, 2006, 02:43 pm
[info]nxn

un pie taa pasja- tiko buus/ir kaada reaala probleema, to vairs zem taas suudu kaudzes nemana. un bez ihtiologa izgliitiibas ir gruuti atsjkjirt, kuri lasji patiesjaam jaaglaabj, un kuri jaakjer ministra kungam vakarinjaas.
skumji, ka taa.

Wed, Oct. 11th, 2006, 03:08 pm
[info]toadbeauty

Nezin gan... Ko tad nu TĀDU par LV dabu var samelot?

Dajoš konkrētu piemēru!

Wed, Oct. 11th, 2006, 03:54 pm
[info]sirdna

Konkrētus piemērus palūdz aktīvajiem dabas sargiem. Stumbres kundze intervijā teica, ka pārspīlē briesmas, bet konkrēts piemērs žurnālā nebija minēts. Ne jau par LV dabu bija mans stāsts, bet par pārspīlēšanu.

Man pēdējais konkrētais piemērs, kuru dzirdēju, bija - nelauz kociņu, kociņam sāp!

Es nesaku, ka vajag lauzt kociņu. Bet kociņam nesāp, jebkurš knēvelis to saprot. Sāp sirds tantukam par bezjēdzīgo postīšanu. Ko tantuks dara? Pareizi, pasaka kaut ko acīmredzami aplamu, kas tikai nostiprina bērnā apziņu, ka dabas sargi runā blēņas.

Tas nu tā, piemērs no dzīves.

Wed, Oct. 11th, 2006, 04:22 pm
[info]toadbeauty

Nav labs piemērs.

A kā tu savādāk bērnam iestāstīsi?

Nu vot atkal - kā pajautā konkrēti, tā čušš...

Wed, Oct. 11th, 2006, 04:28 pm
[info]sirdna

Ak, kā dzīve ar tevi nekrietni izrīkojusies. Gluži kā ar to īpatni, kas uz aptieku gāja maizīti pirkt. Iedomājies - nepārdeva!

Kā jau minēju - ne jau es izdomāju tās briesmas LV dabai. Ja ļoti vajag, tad sameklē Leldes Stumbres telefonu, pazvani viņai, sarunā tikšanos un tā riktīgi noskaidro, kādas tās lietas īsti ir.

Pēc tam man pastāstīsi, esmu ziņkārīgs.

Wed, Oct. 11th, 2006, 04:41 pm
[info]toadbeauty

Phe!
Iešu nu es ar jumsīm te ķēpāties!

Bet par to dabas aizsardzības pārspīlēšanu runājot - arī tur mani pārsvarā besī argumentācijas trūkums un koklētāji dziesminieki.

Vai arī, kā bija ar celulozes rūpnīcu - ak, šausmas - Daugavā - likteņupē gāzīs notekūdeņus! Vai tad nevar jūrā?
Asprāši...

Wed, Oct. 11th, 2006, 04:43 pm
[info]sirdna

Ā, es nupat konkrētu piemēru atcerējos - kā bija ar celulozes rūpnīcu - ak, šausmas - Daugavā - likteņupē gāzīs notekūdeņus! Vai tad nevar jūrā?

Tā ja!

Thu, Oct. 12th, 2006, 03:25 am
[info]janka

un kas ir ar celulozes rūpnīcu? domā tiešām vajadzēja?

Thu, Oct. 12th, 2006, 12:55 pm
[info]sirdna

Zini - man pilnīgi vienalga.

Thu, Oct. 12th, 2006, 02:34 pm
[info]janka

tad jau piemērs neko neilustrē! :)

Thu, Oct. 12th, 2006, 03:28 pm
[info]sirdna

Pareizi - es arī netaisos neko ilustrēt. Ilustrēt varētu Stumbres kundze.

Thu, Oct. 12th, 2006, 04:24 pm
[info]buks

Man gan labāk patika situācija pagājušajā rudenī, kad Lielupē Jelgavas cukurfabrika notekūdeņus iegāza un zik tur desmitu km garumā upe izmira. Nezin kāpēc pusslāpušos vēžus un zivis spaiņos vāca un uz blakus esošajā mazupītēm apkaimes zemnieki stiepa, kamēr "zaļie" kvēli protestēja pie Ķīnas vēstniecības pret suņādas izmantošanu galantērijā. Es jau saprotu, ka par ideju patīkamāk cīnīties uz asfalta, ziņu kameru objektīvu priekšā, nevis dievzemītes dūņas brist, taču tā salīdzinot hipotētisko suņādas maciņu nodarīto ļaunumu ar mirušu upi, kaut kā maciņī nešķita tik aktuāli. :)

Wed, Oct. 11th, 2006, 05:07 pm
[info]saint

Ui, koklētāji ir labi. Piekoklējas, sakoklējas, atlūst pa stūriem, bet pret rītu ar jaunām stīgām, koklē atkal, pa deviņām Rīgām.

Thu, Oct. 12th, 2006, 04:20 pm
[info]buks

Hmm, savulaik tālajos 70. gados populārzinātniskajā literatūrā diezgan plaši apcerēja kādu šķībaču veikto eksperimentu ar augiem. Sāga bija tipa, ka ir siltumnīca ar tomātiem, kuru regulāri apmeklē 2 cilvēki - viens kopj, laista, ravē, tīra, aber otrs tikai iziet cauri, rūpīgi katram augam nolaužot ko, noplēšot, ieplēšot, uzčurājot. Ij gudrās galvas brīnījās, ka augi vienoti reaģē (izmaiņas elektromagnētiskajā laukā [t.s. Kirliana efekts], šūnu saraušanās/izplešanās) uz konkrētā tipāža parādīšanos durvīs. Tb kaut kādā veidā atpazina un ievērtēja tuvojošos humanoīdu. Tb ka kociņam nesāp, jebkurš knēvelis to saprot, aber daži biologi teorētiski pieļauj pretējo. :)

Thu, Oct. 12th, 2006, 04:34 pm
[info]sirdna

Nu, super. Un šie biologi izrādījās sakarīgi un normāli ļaudis un nenodibināja sabiedrisko kustību par cilvēcīgu apiešanos ar dārzeņiem, nerīkoja protesta mītiņus pie neravētām kartupeļu vagām, nepieķēdējās pie rudzu vārpām, lai jamos nepļauj nost - zālītei taču sāp!!!