Shelly -

Feb. 23rd, 2012

08:19 am

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Vakar - pie māsas. Apspriežamo tēmu loks - sākot no "Latvijas Princeses" (ko sievietei vilkt, ja ielūgumā rakstīts "smokings" un vai putnu spalvu svārki ir okei tikai tad, ja tie simbolizē līdzīgus putnus galvā) līdz hrestomātiskajam "ko jūs ēstu pēdējās vakariņās" (mūsu bērnībā "Rīgas Laiks" ar šito bija reāli apsēsts) un latviešu valodas vecumam (šis nu patiešām ir interesanti: visi taču ir dzirdējuši, ka latviešu valoda esot ļoti sena, gandrīz vai pati senākā, kāda vien vispār ir, bet tai pat laikā katram taču skaidrs, ka latviešu valoda kā tāda - kā vienota valoda - vispār radās tikai labākā gadienā 18., ja ne 19. gadsimtā, kas nu gan NAV pārāk sen).

(8 comments | Leave a comment)

Comments:

[User Picture]
From:[info]krii
Date:February 23rd, 2012 - 08:45 am
(Link)
Daži saka, ka tomēr 16.-17.gs. (par valodu).
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]scorpse
Date:February 23rd, 2012 - 09:05 am
(Link)
Vismaz man šito teica tieši par rakstu valodu. Ka tad parādījās pirmie rakstītie teksti latviešu valodā. Protams, izmantojot vācu rakstību.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]scorpse
Date:February 23rd, 2012 - 09:06 am
(Link)
Un, starp citu, "Dienas ēdieni" ar to arī aktīvi nodarbojas - jautā uz ielas nejauši sastaptiem garāmgājējiem, ko tie ēstu pēdējās vakariņās. Vai pusdienās?
(Reply to this)
From:[info]affair
Date:February 23rd, 2012 - 09:45 am
(Link)
jā, nu tad ir jāzina, ko uztvert par "valodu kā tādu". man šķiet, ka valoda kā tāda, ar ļoti dziļām saknēm sanskritā, šeiti ir bijusi visu laiku un tas, ka tā tikusi pista no visām pusēm, līdz ieguva savu īsteni latvisko un tautu vienojošo skanējumu un rakstību, nenozīmē, ka iepriekš, kā teiktu Lindermans - valoda nemaz nav bijusi.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:February 23rd, 2012 - 09:45 am
(Link)
Gliks Bībeli tulkoja, par pamatu ņemot savas istabmeitas, Ķertās Madaļas, izteicienus. Lieki teikt, ka simts metrus aiz Alūksnes robežām Ķerto Madaļu neviens nesaprata.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:February 23rd, 2012 - 11:12 am
(Link)
Paldies par precizējumu, bet 17. gadsimta tulkojums diez vai apliecina tēzi par latviešu valodas pērtiķu laika izcelsmi.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:February 23rd, 2012 - 10:26 am
(Link)
Es laikam, ja zinātu, ka tā ir pēdējā ēdienreize, tad to neizmantotu, lai mirstot nav jāslīkst mēslos un, lai velti netērētu laiku ēdot. Tad jau labāk kādam piezvanītu parunāties :)
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:February 23rd, 2012 - 12:17 pm
(Link)
ja ir smokings, tad tas ir 'white tie', kas ir visformālāk kas vien var būt un sievietei jāvelk gara kleita un nevar nekādus plikumus rādīt. tad seko 'black tie' kur dominē uzvalki vulgaris un var arī kokteiļkleitas vilkt.
(Reply to this)