Scorpse ([info]scorpse) rakstīja,
@ 2017-10-13 11:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
The Martian
Es pašlaik lasu Marsieti - Andy Weir grāmatu, uz ko balstīta Ridlija Skota filma "The Martian". Es ļoti ilgi vilcinājos vispār skatīties filmu, jo man nepatīk viss tas "āāa, viens pats džekiņš kosmosā, baisi, baisi, vientulība, izmisums, we all gonna die, bet ne tik vien, ka die, bet die briesmīgi šausmīgi" grūvs. Es tad iedomājos, kā vientuļš kosmonauts skafandrā lēni planē pa kosmosu un tad paliek bez gaisa, un земля в иллюминаторе, un beigts. (Gan jau, ka tā nemaz nevar būt, runa noteikti nav par gaisu, bet tā es iedomājos, un izolētības un bezcerības jūtām taču tur ir jābūt tā vai tā, vai ne?) Bet tad kaut tā tomēr gadījās to filmu redzēt un tur taču nemaz nav par planēšanu kosmosā (tikai mazliet), tur ir par puisieti, kas viens pats paliek uz Marsa, uz cietas zemes virsmas zemes. Un, boy oh boy, man tā filma patika, tiešām patika, un galvenais iemesls tam bija superīgais humors. Viņš tur ņēmās un stādīja kartupeļus, un izdzīvoja, un uztvēra to ar humoru, un lika smieties arī man.
Kādu laiku pēc tam uzzināju, ka grāmata arī esot laba, paņēmu līdzi atvaļinājumā uz Krētu, sāku lasīt, bet zilazila jūra, pina coladas regulāros pusstundas (ok, būsim godīgi, 20 minūšu) intervālos un +33 grādu temperatūra nebija īstā gaisotne šādai grāmatai, tāpēc tā vietā es lasīju visādu trešu. Tagad gan es lasu un priecājos, jo viss tas humors, kas bija filmā, ir tikai maza daļa no tā, kas ir grāmatā. Un tas ir tieši tāds humors, kāds patīk man - inteliģents, pašironisks, piesātināts ar kultūratsaucēm un vienkārši fun. Pamatā grāmata sastāv no zinātniskas/tehniskas informācijas, kas padarīta puslīdz saprotama parastam humanoīdam, un tā, kā galvenais varonis par to sausi pajoko. Tur ir viltus atsauces uz Hariju Poteru un īstas atsauces uz Gredzenu pavēlnieku ("Mission Elrond", anyone?), tur visu laiku tiek darīts augsta līmeņa makgaiverisms, kamēr vientulis lēnām kūņojas pa Marsu. Tur ir Marsa vietu nosaukumi un es pati daru savas atsauces uz Mission: Red Planet, vienu no mūsu pēdējā laikā iecienītākajām galda spēlēm.

Yes, of course duct tape works in a near-vacuum. Duct tape works anywhere. Duct tape is magic and should be worshipped.

The screen went black before I was out of the airlock. Turns out the “L” in “LCD” stands for “Liquid.” I guess it either froze or boiled off. Maybe I’ll post a consumer review. “Brought product to surface of Mars. It stopped working. 0/10.

I started the day with some nothin’ tea. Nothin’ tea is easy to make. First, get some hot water, then add nothin’.

Garš stāstiņš īss, auksti rekomendēju.
(Jo uz Marsa ir ļoti auksti, see what I did here?)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]goddes
2017-10-13 16:05 (saite)
Tieši manas divas domas par grāmatu sakrīt 100%, ka papīrā tas ironiskais humoriņš bija tieši 50x vairāk un smalkāki melns kā arī visnotaļ pietiekami populārzinātnisks ieskats ar faktiem (dažus, šķiet nevar pārbaudīt) ķīmijā, fizikā un...42!:)

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2017-10-13 21:33 (saite)
tencinu, ievērtēšu.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?