scope ([info]scope) rakstīja,
@ 2011-12-01 16:23:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Šodien darbā izvērsās neliela diskusija saistībā ar iespējamo referendumu par krievu valodu.
Zinot, ka parakstu vācējiem veiksmīgam iznākumam nepieciešami vismaz 771 tūkstotis "par" balsu(kas nešķiet reāli) un mazliet racionāli padomājot, ir pārliecība, ka uz referendumu var neiet, ja vien negribas balsot "par" grozījumiem, jo tīri matemātiski nav starpības starp neiešanu un "pret" balsošanu.
Kolēģis atkal nostājās pretpozā ar domu, ka jebkurā gadījumā ir jāparāda attieksme un obligāti jābalso "pret".
Viņa domas gan mainījās pēc šī raksta parādīšanās TvNet http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/401498-referendums_nesaskanai .


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]karuna
2011-12-01 17:31 (saite)
Pasākums ir neloģisks savā būtībā. Pieņemot, ka valstī ir divas dominējošas valodu kopienas, nekādi nevar sanākt, ka par abām var nobalsot absolūtais vairākums (>50% balstiesīgo). Sekojoši šādā veidā ar referendumu risināt valsts valodas jautājumus nav pamata.

Reāli krievu valodai būtu jāpiešķir minoritāšu vai reģionālās valodas statuss. Nezinu par juridiskām niansēm, bet doma ir tāda, ka valsts valoda var būt viena – latviešu – bet atsevišķos gadījumos var pieņemt iesniegumus vai izskatīt kādas citas prasības arī krieviski. Starp citu, krievu valodai ir oficiāls minoritāšu valodas statuss Polijā un man šķiet vēl kādā Austrumeiropas valstī.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]scope
2011-12-01 20:30 (saite)
Es atkal piedāvātu uz pasākumu paraudzīties kā uz biznesa pārdali - arī Lindermans grib daļu no Maskavas naudiņas.
Ja paskatās uz to no tāda skatu punkta, nekas neloģisks nešķiet.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-12-01 22:10 (saite)
Ne jau Lindermans viens pats ir spējīgs savākt >180K parakstu. Krievi parakstās, jo gluži dabiski viņi vēlas savai dzimtajai valodai juridiskas tiesības. Latviešu uzstādījums, ka "tikai latviešu valodai ir tiesības" daudz neatšķiras no daudzu valstu politikas, kur "tikai musulmaņiem ir tiesības, bet kristieši, ateisti un pārējie ir vai nu iznīdējami, vai integrējami."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?