17 October 2017 @ 04:55 pm
i have the right to a safe home  
mani nedaudz kaitina seksuālas vardarbības salīdzināšana ar, teiksim, zādzībām, pat tad, ja tas ir labi domāts un samērā veiksmīgi īstenots kā, piemēram, šeit vai šeit, vai šeit, lai gan pēdējais man šķiet diezgan precīzs. jo zādzība, lai vai cik nepatīkama un personiska, tomēr ir pilnīgi cita nodarījuma kategorija, nekā cilvēka ķermeniskās autonomijas un robežu pārkāpšana, kas notiek seksuālās vardarbības laikā. turklāt (izmantojot to pašu zagšanas analoģiju) pieslēdzot savu velosipēdu ar labu ķēdi iekštelpās drošā rajonā es īpaši neietekmēju savu brīvību dzīvot savu dzīvi un izpausties, kamēr norādījumi, kā mazināt riskus, pareizi ģērbjoties, uzvedoties, un apmeklējot tikai pareizās vietas pareizajos laikos ar pareizajiem cilvēkiem, ir reāli ierobežojumi, kas, jo sevišķi novesti līdz ekstrēmam, gana bieži var nepamatoti sašaurināt man pieejamo dzīves lauku. kuri nebūtu vajadzīgi, ja savu neadekvāto uzvedību mainītu cilvēki, kuri nodarbojas ar seksuālo vardarbību.

vai es esmu pret drošības pasākumiem? protams, ka nē. pašaizsardzības kursi un apdomīga, saprātīga rīcība nevienam par ļaunu nenāk. bet nav pieļaujams risku faktoru mazināšanu minēt un uzsvērt kā tādu failsafe risinājumu, jo atkal un atkal ir pierādījies, ka cilvēku apmācīšana, kā nekļūt par upuriem, galu galā arī negarantē baigo efektivitāti. turklāt tie nekādā veidā nepalīdz cilvēkiem, kas jau cietuši no seksuālas varmācības, un ir vienkārši cietsirdīgi viņiem to bāzt sejā, un ir nejēdzīgi veidot izglītojošas kampaņas, kuras runā tikai par riska faktoru mazināšanu, bet neaicina mainīt sabiedrībā kopumā valdošo kroplīgo seksualitātes kultūru. jo es to atkārtošu atkal un atkal, un atkal, un atkal - ir jārunā ne tikai par to, kā nekļūt par upuri, bet arī kā nenonākt varmākas lomā; ir jāmāca cilvēkiem atpazīt savas vajadzības, tostarp seksuālās, nekaunēties par tām un atrast veidus, kā tās apmierināt, nenodarot citiem pāri; ir jāmaina priekšstats, ka cilvēkiem varas pozīcijās sekss "pienākas" vai arī viņi drīkst to ņemt ar varu; ir jāveido plaša, dziļa un ilga saruna sabiedrības līmenī par to, kas ir un kas nav pieņemami, ir jāatsakās no tendences saskatīt blurred lines seksuālās situācijās. jo, diemžēl, nav tā, ka cilvēki, kas veic seksuālu vardarbību, vienmēr ir kaut kādi briesmoņi, psihopāti un mērķtiecīgi ļaundari, kas staigā apkārt ar plānu kādu izvarot. protams, ka ir arī tādi, bet lielākoties par seksuālām varmākām kļūst cilvēki, kuri būtu varējuši tādi nekļūt, ja laicīgi iemācītos apzināties savas un citu robežas, ja nebūtu uzauguši vidē, kura tiešā un netiešā veidā veicina vardarbīgu attieksmi.
 
 
( Post a new comment )
helvetica[info]helvetica on October 17th, 2017 - 05:13 pm
"kroplīgā seksualitātes kultūra" - this. es vienkārši nevaru, cik ļoti this. Bet, kad to šņorīti pavelk, nāk līdzi prostitūcija un romantika, un ģimene, un darbs, un prezidenti un valstis un vispār viss, viss, viss, tāpēc tās ir reālas galvassāpes pat pietuvoties tēmai..
(Reply) (Link)
briinumcepuminjsh: lust for life[info]french_mime on October 17th, 2017 - 05:15 pm
Spot on!
(Reply) (Thread) (Link)
briinumcepuminjsh: lust for life[info]french_mime on October 17th, 2017 - 05:31 pm
Un tas, kas šķiet reāli traki, ir kad iesaka mainīt savu uzvedību un slāpēt savu personību, ar vīriešiem runāt tikai ekstremāli pieklājīgi un vienmēr uzmanīties, vai tikai kādam neizraisu vēlmi man seksuāli uzmākties. Like I'm sorry, we are allowed to be the way we are and enjoy our lives, boys will not be boys, if being a boy means enforcing your needs and wants upon another against their will, we can change this shit and it does not involve shrinking and always being afraid of living our lives, it involves talking about it and changing the way we think about consent. It is not inevitable because it is based on the kind of culture we live in and we can and are already changing that culture.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on October 17th, 2017 - 05:38 pm
💚💚💚 Preach it, sister!
(Reply) (Parent) (Link)
Hedera helix L.[info]hedera on October 17th, 2017 - 07:08 pm
Jā, ļoti jā.
(Reply) (Link)
A[info]klusums on October 17th, 2017 - 10:34 pm
Ah... jā. It īpaši tā pēdējā rindkopa. Un beiži vien es ne vienā, ne otrā pusē neredzu iešanu uz tādu risinājumu - vieni vaino upuri, otri ir tik dusmīgi, ka jebkurš seksuāls pārkāpums (ne tikai izvarošana) ir absolūts briesmoņa darbs. :/

Un zini... man liekas zādzība tā ir tāpēc, ka... vīriešiem īsti nav nekā cita ar ko asociēties, kad tika pārkāptas robežas un atņets kaut kas vērtīgs. :/ (Jo neko emocionālāku/intīmāku viņi visbiežāk nav gatavi atzīt, bet ja ir, tad viņiem šīs lietas jau ir saprotamas.) Manuprāt.
(Reply) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on October 18th, 2017 - 03:49 am
Es arī domāju, ka būtu daudz, daudz vairāk jārunā par to, kā nekļūt seksuāli vardarbīgiem. Un tas ir ļoti svarīgs punkts par savas seksualitātes un vēlmju apzināšanos. Un tad, protams, arī robežas - savas un citu, par ko es jau drusciņ rakstīju savā ierakstā par disfunkcionālo ģimeni - ja tavas robežas konstanti neievēro, tad tur, manuprāt, ir liels potenciāls gan kļūšanai par upuri, gan - varmāku, jo vispār iztrūkst personiskās autonomijas koncepta.
(Reply) (Link)
(Anonymous) on October 20th, 2017 - 07:50 pm
Vienīgais, kas priecē, ka šī kampaņa mudina domāt, ka cilvēki varētu sākt normāli runāt par savām pieredzēm un traumām. Pieļauju, ka daudzus varmākas normāli stimulē Latvijas sabiedrībā valdošā klusēšana par noteiktiem tematiem, bet varētu būt tā, ka, pienākot laikam, kad jebkāda nepatīkama gramstīšanās un uzmākšanās (kas ir īpaši sāpīga, ja to dara zināmi, it kā pietuvināti cilvēki, nevis random perverts tramvajā) tiks arī skaļi konstatēta, varmākas vai cilvēki ar izplūdušu izpratni par citu robežām, varētu attapties, ka tieksmju nesavaldīšana nebūs mazs, neērts noslēpumiņš, bet var konkrēti sapist viņu reputāciju.
(Reply) (Link)