27 March 2016 @ 09:47 pm
 
man ir vēl pāris lietas, par kurām es pēdējā laikā daudz domāju un gribu uzrakstīt, lai tas varbūt beigtos.

viena no tām ir saistīta ar jau iepriekš minēto problēmu, ka, izskatās, esmu ieslodzījusi sevi ideju, ideālu pasaulē, kur es nespēju akceptēt sevi kādā pozīcijā, ja neatbilstu savam iztēlotajam ideālajam tēlam, kurš tajā iederētos. tas arī ir iemesls, kāpēc, for all intents and purposes es "strādāju skolā", nevis "esmu skolotāja", kāpēc es "kniebjos ar..", nevis "esmu .. partneris" utml

un tur ir tāds baigais sevis pašas nosodījums apakšā un bailes no tā, ka if i claim the label, i will be found faulty un mani nosodīs arī citi. patiesībā, ja paskatās tā no malas, tad tas taču ir galīgi slimi, traks perfekciõnisms bezmazvai along the lines "ja nevaru izdarīt perfekti, nedarīšu vispār".

droši vien šajā domāšanas modeļu kategõrijā kaut kā daļēji iekļaujas arī tagadējie ēšanas paradumi (man gribējās gandrīz sist savai mammai, kad viņa to atkārtoti aprakstīja ar vārdu savienojumu "tava diēta", kad skaidroju, kas un kā), tādā ziņā, ka man vienmēr ir bijusi sajūta (un to esmu arī cilvēkiem teikusi), ka es nebiju veģetāriete, jo man tas likās pilnīgi bezjēdzīgi, tb, ja darīt, tad darīt līdz galam un pāriet uz pilnīgi augu valsts izcelsmes uzturu. un to es tā kā īsti nebiju ar mieru uzņemties, aberdīnā padzīvoju kaut kādus divus mēnešus or so tā, un secinājusi, ka nejūtos nekā citādāk, tikai vairs nevaru nekur ārpus mājas paēst, pārstāju. nu, un tad tagad vasarā bija viss tas mammas MS flare-up, kas mani tomēr satrauca; palasīju to, palasīju šo, padzirdēju to, padzirdēju šo, un arguments "vegan is good for autoimmune disease prophylaxis" bija tas mazais grūdiens, kas bija vajadzīgs, lai pamēģinātu vēlreiz un šoreiz secinātu, ka pagaidām pie tā arī palikšu, neatmetot tikai zivju eļļu un occasional zivis. bet patiesībā arī par šo, tāpat kā teju visām citām lietām, ko daru, man ir sajūta, ka vajag kaut kā attaisnoties, underplay the importance, ka man vajag kaut kādus LEĢITĪMĀKUS IEMESLUS (kuru man šķietami nav), es nevaru vienkārši lietas darīt. piemēram, spēcīgi šo izjutu sarunā ar [info]authenticity, kad viņa minēja kaut ko aptuveni tādu, ka nav jau gluži līdz galam pierādīts/pamatots, ka tā tiešām skaidri būtu, ka dzīvnieku izcelsmes produktiem, kas nav konkrēti ar "slikto" holesterīnu pilni, būtu kaut kāda ietekme, man iekšā uzreiz sāka skanēt trauksmes zvani, ka tagad ātri būtu jāieslēdz kaut kāds defensive režīms un ka šis komentārs ir jāuztver kā "tava izvēle (ne)ēst konkrētus produktus nav valīda, ej stūrī nokaunies". such bullshit on my part.

bet, jā - mani šausmīgi kaitina tā sajūta, ka par visu vajag attaisnoties, jo es šķietami esmu tik neadekvāta tāda, kāda esmu. really, my dream is to simply be unapologetically myself and not feel guilty about it.
 
 
( Post a new comment )
adele_varbut[info]adele_varbut on March 27th, 2016 - 10:17 pm
Atceros, kā kaut kad pasen, kad pateicu vienā kompānijā, ka neēdu gaļu, viens cilvēks man prasīja pamatojumu, un man tas likās visai smieklīgi, jo kāpēc gan man būtu kādam jāpamato sava izvēle kaut ko ēst vai neēst. Man ir aizdomas, ka ar veģetārismu tā problēma ir tāda, ka tajā brīdī, kad tu pasaki, ka neēd gaļu, cilvēki mēdz kļūt defensive un gaida, kad tu viņiem aizrādīsi par viņu amorālo gaļēdāju dzīvesveidu, tāpēc jau iepriekš vēlas nodrošināties un parādīt, ka tavai izvēlei nav pietiekama pamatojuma. Un pat tad, ja viņi tā nesaka, varbūt tā vēlme attaisnoties nāk no tā, ka šķiet, ka citi cilvēki varētu justies neērti un viņiem varētu ienākt prātā, ka Tu sāksi vērtēt viņu ieradumus.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 27th, 2016 - 10:23 pm
nu, šeit minētajā situācijā konteksts ir drusku citādāk, jo [info]authenticity ir īsts vegāns ar visiem pareizajiem ētiskajiem iemesliem tādam būt.

eh.
mani ļoti kaitina, ka visas manas dzīves jomas tik nenormāli piesātina tas impostor complex, bez jebkādas loģikas
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
authenticity[info]authenticity on March 27th, 2016 - 11:09 pm
un sorry, bet "īsts" vegāns, lol :D there's no such thing, jo nav iespējams dzīvot šajā pasaulē šobrīd, kaut kā neekspluatējot dzīvniekus, ja nu vienīgi tu nedzīvo self-sustained naturālajā saimniecībā, kaut kur mežā, kur visu dzīvei nepieciešamo ražo pats un nekā neesi atkarīgs no modern world ar visām tās dzīvniekus ekspluatējošajām practices.

un pat tādā gadījumā paceļas jautājums - kāpēc tu ne-strive'o samazināt dzīvnieku ciešanas vēl vairāk, piem., iesaistoties aktīvismā, pārliecinot arvien jaunus un jaunus cilvēkus kļūt par vegāniem utt utjp. iespējas plaukt un zelt impostor complexand not feeling good enough ever, un rezultēties obsesīvā perfekcionismā, kur the ultimate "pure", "real" vegan-hood is as unattainable as it was before.

you have your reasons and they are good enough.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 27th, 2016 - 11:19 pm
nu ar to "īsts vegāns" jau es arī drusku ākstos.

principā šis apcerējums un īdējiens jau nav tik daudz par pašu faktu, reālajām, konkrētajām situācijām, kā par kopējo tendenci, nu, to pašu veco labo not good enough, to pašu "man vispār nepienākas šai realitātē atrasties" etc :D
(Reply) (Parent) (Link)
Nikolass A. Dērsingtons[info]kisswithafist on March 27th, 2016 - 10:20 pm
Nu tak pasaki "apnika, un viss". Ja kāds ļoti traucē, var sagudrot pasaciņu par laktozes nepanesību un teikt "re, pabarosi mani ar saldējumu, dzīvosi gāzes vagonā, jo tas notiek, kad ēdu pienu".

reāli nav vērts tērēt laiku uz tik triviālām lietām kā ēdiena vai partneru preferences. un tie, kas domā, ka tas ir svarīgi, ir cilvēki ar pārāk daudz brīvā laika un pārāk maz veselā saprāta.

bet varbūt es vienkārši nespēju releitot. kad es beidzu ēst gaļu un cilvēkiem teicu "man vnk apnika", visiem bija "ok, whatever, you do you", kas bija vidēji pārsteidzoši, jo varbūt labi ja viens man pajautāja par kaut kādu ētisko pusi.
(Reply) (Link)
briinumcepuminjsh[info]french_mime on March 27th, 2016 - 10:38 pm
Jā, par being vegan, man tā sākumā bija, ka I felt I have to come up with lots of good reasons when people ask why (and there are many environmental and health ones but I can't be arsed to memorise them all, just like google it people), bet tad tas pāriet un es dodu vienkārši kaut kādu lazy "I like it" iemeslu.
(Reply) (Thread) (Link)
briinumcepuminjsh[info]french_mime on March 27th, 2016 - 10:40 pm
Bet ja cilvēki kaut ko lecās, refero viņus uz nutritionfacts.org, tur ir ļoti daudz reviews of scientific studies on this topic.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 27th, 2016 - 10:52 pm
tur jau tā lieta, neviens nelacas, es vienkārši jūtos kaut kā kā sliktāks cilvēks šī dēļ, jo nedaru to kaut kāda Supreme Augstāka Mērķa vārdā. un vispār nav nozīmes tam, kāds tieši ir iemesls konkrētajā situācijā, problēma ir tajā, ka es jūtos pārāk bieži on the defensive
(Reply) (Parent) (Link)
authenticity[info]authenticity on March 27th, 2016 - 10:55 pm
uhhhh, es totāli neesmu kaut kāds atskaites punkts, man ir maz zināšanu par MS un lipīdu metabolisma saistību (medfakā tomēr vairāk koncentrējas uz aterosklerozi), + tovakar es vispār biju knapi spējīga artikulēt savas domas. es īstenībā vairāk izpaudu pati savas bažas un nepārliecinātību par to, vai vispār ir kāds labāks pamatojums vegan(-ish) diet pieņemšanai kā "man pēc sajūtām tā gribas/feels right", jo arī zinātne spēj pierādīt tikai saistības starp kaut kādām lietām, nav nekā, kas definitīvi pierādītu, ka x izraisa y, basically, dzīve ir neparedzama, neskaidrību pilna un nav nekā, kas padarītu kādu rīcību absolūti "pareizu" vai "nepareizu" (vai spējīgu novērst fatālas katastrofas for that matter), kas, kā jau tu saproti, arī man ir sarūgtinošs abloms.

principā piekrītu jz kisswithafist.
(Reply) (Thread) (Link)
briinumcepuminjsh[info]french_mime on March 28th, 2016 - 02:37 am
Umm, bet WHO tak nesen paziņoja, ka izskatot gadiem krājušos pētījumus nākas atzīt, ka sarkanā gaļa un processed gaļa ir kancerogēni. Tāpat ir pavisam reālas studies, kurās consuming animal products saista ar obesity, diebetes, cancer, you name it. Man šķiet, ka nav tā, ka there's no real evidence of benefits of being vegan healthwise, in fact there are loads of studies and just because we are not experts in the field does not mean we should not try to access them and read them. And even though causation is difficult to establish these studies are our only way of approaching the truth. Vienīgais, tiešām slikums katrā sarunā meklēt tās references, most vegans have done their research and it shouldn't be minimised just because meat-eaters feel uncomfortable discussing it.
(Reply) (Parent) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on March 27th, 2016 - 11:21 pm
Mani, piemēram, aizkaitina izteikums, ka veģetārisms ir kaut kas ne līdz galam, jo man ir savi iemesli, kāpēc es neēdu gaļu, un tā vispār nav citu cilvēku darīšana, līdzīgi kā tas, ka es neēdu marinētas bietes, jo man negaršo - ir pilnīgi leģitīms iemesls.

Es domāju, ka par tām vielām dzīvnieku produktos tiešām nevar zināt pavisam droši, bet tas nepadara Tavu vegānismu mazāk leģittīmu, jo tas ir Tavs ķermenis un Tava izvēle.

Es vispār uz veselīga uztura lietām skatos stipri skeptiski, bet tad, ja man pēkšņī liekas, ka tam, ka es nedzeru kafiju, ir tiešs sakars ar galvassāpju mazināšanos, kaut arī tam man nav nekādu zinātnisku pierāddījumu, es jūtos, ka, ja man kāds pajautā, kāpēc vairs kafiju regulāri nedzeru, mierīgi varu to minēt kā iemeslu, un man diezgan vienalga, ko citi cilvēki par to domā, un es arī pati apzinos, ka varbūt es to tikai iedomājos, bet man šāda doma liek justies labāk, ir motivējoša reizēm to kafiju neuztaisīt, kad ļoti gribas.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 27th, 2016 - 11:34 pm
piedod, tas nebija domāts tā, ka es uzskatītu, ka veģetārieši kaut ko dara ne līdz galam. acīmredzot slikti noformulēts, runa bija par manu personisko sajūtu - gaļa un piena produkti manā uztverē, iegūšanas, garšas un gatavošanas jomā ir vienā kategõrijā, kas nozīmē, ka atteikties no gaļas, bet neatteikties no siera man liktos ekvivalents atteikties no karbonādēm, bet ne no kotletēm - nevis tā, ka tā būtu kaut kāda universāla patiesība, bet mans pasaules strukturēšanas veids, tāpat kā, nezinu, daži šķiro drēbes skapī pēc krāsas, daži pēc tā, kas tas par apģērba gabalu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
briinumcepuminjsh[info]french_mime on March 28th, 2016 - 02:45 am
+1 Ja iet runa par ētisko pusi (lai arī zinu, ka šeit tā nav primāra) gaļas un piena iegūšana jebkurā gadījumā izraisa dzīvnieku mocības, jo lai pienu vispār iegūtu govis ir repeatedly jāapsėklo, jādarbina kā objekti un vīriešu kārtas teļiem jāmirst. Tāpat ar olu industriju un vīriešu kārtas cāļiem. Arī no veselības skatpunkta cow's milk is not something our bodies adjust to well, so all or nothing it's a legit way of viewing these things. Protams ja tā ir kaut kāda personīga izvēle, it should not be discussed, bet kad veģetārieši dod vienu vai otru iemeslu (healthwise or ethicswise), none of those arguments stand up. But sometimes there's only so much one person can do.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
briinumcepuminjsh[info]french_mime on March 28th, 2016 - 02:56 am
Though it must be said that every little helps, too, even eating meat less amd fruit and veg more is a good idea. Maybe all or nothing is not that accurate. But I see your point, ka if you're already a vegetarian why not go vegan, if circumstances allow, as it would just maximise goodness.
(Reply) (Parent) (Link)