ratatoska ([info]ratatoska) rakstīja,
@ 2019-03-04 14:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Asinis
Es neesmu (pārāk) cimperlīga, no asinīm neģībstu, un tomēr man nav īsti skaidrs, kāpēc tik daudzos medicīnas seriālos (Resident, Good Doctor, nemaz nerunājot par veselu lērumu veterinārijas šovu - bez vecuma ierobežojuma) tā tagad ir norma - rādīt visas iekšas un operāciju gaitu. Lai vidusmēra cilvēku sagatavotu kādam apokalipses scenārijam, kur vajadzēs izgriezt vēzi vai veikt apendektomiju? 
Šodien tulkojamajā "Rezidentā" viens ārsts otram pārmet, ka tik vēlu atklāts apendicīts. "Pat apkopējs to būtu konstatējis!" Tas liek domāt, ka skatītājus-apkopējus varbūt tiešām gatavo karjerai medicīnā. Darbinieku trūkums un tā tālāk.
Ja tie ir titri, es operāciju brīžos cītīgi blenžu uz titru ailītēm. Es pat necenšos ieskatīties kadrā un papētīt tuvāk, vai tur a.god. aktieri ņemas pa silikona pacientiem vai arī ir iekombinēti reālā operācijā. Man automātiski gribas novērsties. Noteikti ir pietiekami liela cilvēku kategorija, kas ar interesi skatās - vai nu paši strādā medicīnā, vai arī ir maniaki, kas zog orgānus. Tad viņi ir tā mērķauditorija? Varbūt es vienīgā esmu ņuņņa, un vajag tikai ieradināties, lai gūtu tīkamu satraukumu, redzot atsegtas smadzenes vai diabētiķa pēdas amputāciju? 
Atceros, vienā no pirmajiem tulkošanas gadiem (ap 1996.-97. gadu), kad filmas mums vēl deva VHS kasetēs, kam līdzi nāca 500 lappušu izdrukāts skripts, kuram pakaļ braucām ar tramvaju (uz Šmerli), iedeva man kaut kādu "Dr.Giggles". Internets nebija mūsu ikdiena, imdb.com bija savos pirmsākumos un man pilnīgi nezināms, un vienīgā iespēja noskaidrot, kas tas par daiļdarbu, bija iedot kādam noskatīties kaseti. Es biju izdaudzināta ar murgiem un vāju nervu sistēmu, tāpēc mājinieki tā drusku raizējās, ja man gadījās filma potenciāli no šausmu filmu žanra. Jau pēc pirmajiem filmas kadriem, kur, ja nemaldos, sarkanā šļurā peldēja kaut kādi eritrocīti, es iegrūdu kaseti brālītim. Viņš ar draugiem, iespējams, apreibinošu vielu ietekmē, to noskatījās, ļoti smējās, tad atnāca uz manu istabu un pateica, ka man šī filma ir kategoriski aizliegta. Es gāju atkal uz tramvaju un vedu VHS ar visu 500 lpp "analogo pdf" uz Šmerli, lai tulko kāds stabilāks. 
Tā arī nezinu, cik šausmīga bija "Dr.Giggles" šausmene, bet, ja tur bija tikai asinis un operācijas, gan jau mūsdienu medicīnas seriāli mūs ir pieradinājuši un tas vairs pat neliktos šausmīgi. Atceros, pēc vienas "Victorian Farm" sērijas jutos gatava iet un atrotīt piedurknes, lai pieņemtu dzemdības aitām. Vēl daži gadi ar medicīnas seriāliem, un, ja ne operēt, tad apstrādāt brūces gan varētu. (LCD, šis nav aicinājums!)


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?